Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Reading Time:
2
Minute(S)

Az életben kevés olyan dolog van, ami biztosan beváltja a hozzá fűzött reményeket. 

Ezek egyike a tiszta víz. Nehéz lenne eltúlozni a jelentőségét. Nagyon nehéz. Tulajdonképpen valószínűleg lehetetlen. A tiszta ivóvíz mindent megváltoztathat.

A haszon lecsapolása 

Kezdjük az elején. A tiszta víz és a csatornázás lehetővé teszi, hogy megelőzzük számos betegség kialakulását. Évente milliók halnak meg a nem megfelelő vízellátás, csatornázás és higiénia okozta betegségekben. A tüdőgyulladás mellett a hasmenés a fő halálok az öt év alatti gyermekek körében. 

A rossz csatornázás és a nem biztonságos ivóvíz okozza a munkahelyi halálesetek majdnem 20%-át. Évente ez mintegy 260 milliárd svájci frank értékű termeléskiesést jelent. 

Ezzel szemben sokkal átfogóbb előnyei vannak a tiszta ivóvízforrásnak egy közösség számára. Több ideje van a nőknek és lányoknak tanulni, ha nem kell minden nap több kilométert gyalogolni vízért. Megnő az írni-olvasni tudók aránya. Amikor pedig az iskolák megfelelő mellékhelyiségeket építenek, a lányok több időt töltenek az iskolában és kevesebbet otthon. 

Az ENSZ becslései szerint minden egyes, ivóvízre és csatornázásra fordított svájci frank négyszeres gazdasági megtérülést jelent. Ezért lehetséges az ilyen irányú beruházásokkal hatékonyan megerősíteni és ellenállóbbá tenni a közösségeket. 


Közösségi kapcsolatok 

A nyugat-afrikai Elefántcsontpart lakosságának 63%-a számára nem megoldott a megfelelő víz- és csatornaellátás. Az embereknek gyakran kilométereket kell gyalogolniuk az esetleg emberi fogyasztás szempontjából nem biztonságos vízért, illetve szabadtéri, nem higiénikus, közös vécéken kell osztozniuk. 

A Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) jelenleg az egész országban a tiszta ivóvíz ellátás, csatornázás és higiénia javítását célzó programokon dolgozik. 

A Nestlé, az IFRC legrégebbi vállalati partnereként az elmúlt 10 év során mintegy 110 000 embert segített tiszta ivóvízhez és megfelelő csatornázáshoz Elefántcsontpart kakaótermelő közösségeiben. 

A programban összesen 181 vízszivattyút, 93 iskolai szaniterblokkot és több, mint 7 000 családi vécét építettek vagy újítottak fel. 

A tevékenység fontos része az oktatás. 2007 óta több mint 200 közösségi víz- és csatornabizottság, illetve 93 iskolai higiénia klub alakult. 

A program tagjai a környéken végeznek higiéniai felvilágosítást. Ennek során megtanítják a lakosokat a víz biztonságos tárolására, a biztonságos illemhelyek és csatornázás kialakítására, valamint a gyermekeket a helyes kézmosásra. Néha a legegyszerűbb intézkedések a leghatásosabbak. 

„Az unokáink nem fognak szenvedni...“ 

Adjoua 55 éves özvegyasszony, a dél-elefántcsontparti Ndri Koffikro faluban lakik. Emlékszik, hogy gyermekkora óta a közösség legnagyobb vágya, hogy biztonságos ivóvízhez jusson. A falu lakosai hagyományosan tavakból és a két kilométerre lévő erdőben megbúvó folyóból hozták a vizet. 

A falu vízvételi pontjának kialakítása előtt az IFRC gondoskodott róla, hogy a közösség tagjaival megvalósítható felügyeleti rendszert képesek kialakítani. A hat falubeli nőből és két férfiból álló irányítóbizottság felügyeli a vízvételi pont működését és karbantartását, illetve kezeli a víz értékesítéséből befolyó bevétellel kapcsolatos számlákat. 

Ez biztosítja, hogy a vízügyi beruházás nemzedékeken át fenntartható legyen. 

– Több időm van nekem és a falubelieknek is a gazdálkodásra és a családdal lennünk, – mondja Adjoua. „Az unokáinknak nem kell átélniük mindazt a sanyarúságot, amit nekünk kellett.“ 

A biztonságos ivóvíz és a jobb higiénia csökkenti a betegeskedések okozta terhet és több időt hagy a nőknek saját pénzt keresni. Nagyobb a biztonság – főleg éjszaka – így, hogy az embereknek nem kell lépten-nyomon arra ügyelni, hogy merre lépnek; a föld is tisztább, a termény pedig egészségesebb. 

Értelmes fejlődés 

Mintegy 768 millió ember továbbra sem jut megfelelő ivóvízforráshoz, s ezeknek az embereknek a 40%-a Fekete-Afrikában él. Még mindig sok a tennivaló. A fejlődés azonban már megkezdődött. 

A program sikeresen működik Elefántcsontparton, a következő kezdeményezés pedig már megkezdődött Ghánában, ahol jelenleg a kutak kiépítése zajlik. 2017 végéig a Nestlével együttműködő kakaótermelő közösségekben több, mint 76 000 ember víz- és csatornaellátása javul. 

A tiszta víz mellett az alapvető higiéniás felvilágosításnak köszönhetően az IFRC programja biztosítja, hogy a munka egészségügyi hatása fennmaradjon.