Sort by
Sort by

A Nestlé vállalati weboldal ökológiai lábnyomának csökkentése

Az éghajlatváltozás a társadalom előtt álló egyik legnagyobb kihívás. Emellett az egyik legnagyobb kockázati tényező a tevékenységünk jövőjére nézve, míg azon fáradozunk, hogy az egész csoportban és az ellátási láncainkban megvalósítsuk a nettó zéró céljainkat.


Miért tartjuk fontosnak, hogy javítsuk a Nestlé digitális ökoszisztémáját?

A weboldalaink hosztolására szervereket használunk. A szerverek működése, így a képek, videók és szövegek tárolása és megjelenítése a felhasználók számára energiaigényes. A tartalmak megtekintése és letöltése is energiát igényel.

Bármilyen eszközt is használjunk a mindennapi internetes hozzáférésre, gyakran nem gondolunk bele, hogy ez a tevékenységünk is üvegházhatású gázkibocsátással jár. A Nestlé Csoport több, mint 70 vállalati weboldalával kapcsolatos energiahatékonyság javítását célzó intézkedése hozzájárulhatnak a kibocsátások csökkentéséhez.


Milyen fejlesztéseket végzünk a Nestlé vállalati weboldalain?

2021 óta alkalmazunk tudatosan olyan fejlesztési elveket a Nestlé vállalati weboldalain, amelyek figyelembe veszik az adott weboldalak ökológiai lábnyomát. Ezek a következők:

Jobb teljesítmény

Weboldalaink teljesítményjavítása érdekében hatékony gyorsítótárazási stratégiát és gyorsabb oldalsebességet célzó megoldásokat alkalmazunk. Ezt az oldalon megjelenő képek és PDF fájlok méretének csökkentésével valósítjuk meg, így az oldal hamarabb és kevesebb energia felhasználásával tölt be. Ugyanakkor biztosítanunk kell, hogy a weboldalakon megjelenő képek és videók relevánsak és kapcsolódnak az oldal üzenetéhez. Gyorsabb és zökkenőmentesebb böngészési élményt kívánunk nyújtani a felhasználók számára, miközben az energiafelhasználást is optimalizáljuk.

Oldalszerkezet és felhasználói út

Az intuitívabb és hatékonyabb felhasználói út érdekében rendszeresen frissítjük a Nestlé vállalati weboldalaink különböző részeit. Ennek keretében egyszerűsítjük a navigációt, jobb kereszthivatkozásokat alkalmazunk, javítjuk az oldal keresési funkcióit és a rendelkezésre álló szűrőket. Ezeknek a lépéseknek köszönhetően a látogatók gyorsabban megtalálhatják a keresett információt, ezzel csökkentve az oldalon eltöltött időt és végső soron az energiafogyasztást. 

Tartalomoptimalizálás

A tartalmak fejlesztése érdekében rendszeresen felülvizsgáljuk a weboldalainkon elhelyezett tartalmakat. Így például a felhasználók kereséseiben előforduló releváns kulcsszavak felvételével a keresőmotorok könnyebben megtalálják a kívánt tartalmat. Kevesebb energia fogy, ha a látogatóinknak kevesebb időt kell kereséssel tölteni.

Sötét mód

A sötét mód lehetővé teszi, hogy a felhasználó a világos és sötét felület között válasszon. A sötét mód mellett az OLED és AMOLED képernyőjű eszközök kevesebb energiát fogyasztanak. A sötét mód akadálymentesebb és sok felhasználó számára jobb böngészési élményt jelent.

Mérés

Olyan mérési modellen dolgozunk, amellyel pontosan megbecsülhetjük a Nestlé teljes digitális ökoszisztémájának ökológiai lábnyomát. A hosztolásért, a designért és fejlesztésért felelős partnereink bevonásával a különböző szempontokra kiterjedő robusztus megközelítést dolgozunk ki. Célunk, hogy teljes képet kapjunk a weboldalakkal kapcsolatos hatásokról, illetve arról, hogy a fenti intézkedések hogyan segíthetnek azok enyhítésében.


Ez milyen hatással lesz a látogatók weboldal használatára?

A digitális ökológiai lábnyomunk csökkentését célzó módosítások eredményeképpen javul a SEO és az oldalak akadálymentessége, gördülékenyebb lesz a felhasználói út, így összességében javul a felhasználói élmény és az energiafelhasználás.