
Csatlakozz csapatunkhoz! Akár pályakezdő vagy, akár több éves tapasztalattal rendelkezel, nálunk remek álláslehetőségeket találsz!
Krónikus gyulladásos bélbetegség
A rendszeres hasmenés, az ismétlődő hasi görcsök és fájdalmak, az étvágy csökkenése, a fogyás, a láz vagy a krónikus fáradtság lehetnek a krónikus gyulladásos bélbetegség tünetei is.
A krónikus gyulladásos bélbetegséget (IBD) nem szabad összekeverni a kevésbé súlyos irritábilis bél szindrómával (IBS). Az IBD olyan bélbetegségek csoportja, amelyek a bélrendszert krónikusan gyulladt állapotban tartják. A leggyakoribbak ezek között a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbél gyulladás (Colitis Ulcerosa). Az ilyen betegségektől szenvedők számára – a tünetek súlyosságának függvényében – akár a napi feladataik ellátása is nehézzé válhat.
A krónikus gyulladásos bélbetegségek gyakorisága világszerte növekszik. A probléma az Egyesült Államokban mintegy 1.5 millió, Európában körülbelül 2.2 millió embert érint. A betegség pontos okai egyelőre nem ismertek, de a kutatások szerint kialakulásában közre játszhat az adott személy genetikája, az immunrendszer problémái, valamint a környezeti hatások. Az IBD tüneteit erőteljesen befolyásolja az étrend és a stressz is, így az életmód és a táplálkozási szokások megváltoztatása javíthat a beteg állapotán.
A krónikus gyulladásos bélbetegségekben szenvedő betegek tudják, hogy bizonyos élelmiszerek súlyosbítják a tüneteket. Jellemzően a tejtermékek, zsíros és fűszeres ételek, a koffein és az alkohol. Talán meglepő, de a túl sok rost is okozhatja a tünetek rosszabbodását. Mivel az IDB csökkenti a belek átvivő képességét, fontos, hogy az abban szenvedő beteg könnyen emészthető ételeket fogyasszon.
Fontos odafigyelni a táplálkozásra gyógyszeres kezelés mellett is, hiszen az élelmiszerekben található egyes adalékok, vegyületek jelentősen befolyásolhatják a tüneteket. Ha a tünetek felerősödése mellett jelentős testsúlycsökkentés tapasztalható, a szokottnál is jobban oda kell figyelni a táplálék- és folyadékbevitelre. Vagyis ajánlott gyakrabban, kisebb adagokban étkezni, és érdemes megfontolni az étrend tápszeres kiegészítését orvosi ellenőrzés mellett.
A krónikus
gyulladásos betegségek
fellángolási szakaszának kiújulását
számos tényező gyorsíthatja.
Ilyenek a stressz, a dohányzás, egyes élelmiszerek fogyasztása.
De ilyen lehet a célzott terápia elmaradása vagy a beteg együttműködés alacsony foka,
vagy más tünetek miatt szedett gyógyszerek előre nem várt hatásai.
A krónikus bélgyulladás tüneteinek felerősödésekor, vagy azt követően ajánlott a könnyen emészthető táplálékok bevitele. Ezek lehetnek például zabpehely, csirke, pulyka, hal, főtt tojás, burgonyapüré vagy rizs. A fűszeres, zsíros, vagy magas rosttartalmú ételek kerülendők. Tápszerek megfelelő alkalmazásával szintén javítható az emésztési rendellenesség miatt meggyengült szervezet energiamérlege.
Az IBD-t nem maga az elfogyasztott élelmiszer okozza, de a betegség megléte esetén a nem megfelelő táplálkozás a tünetek jelentős rosszabbodásához vezethet. A különböző élelmiszerek minden egyes beteg esetén eltérően hatnak. Ahhoz, hogy egy beteg pontosan megtudja, az ő esetében mik a kerülendő, és mik a javallott ételek, ajánlott étkezési naplót vezetni. Így tisztán látható, hogy milyen étel fogyasztását követően hogyan változtak a tünetek. Az étkezési napló ugyancsak segít az orvosnak és dietetikusnak, amikor összeállítják az adott beteg igényeire szabott személyes étrendet.
Hasonló nevük, és részben azonos tüneteik ellenére a krónikus gyulladásos bélbetegség (IBD) és az irritális bél szindróma (IBS) nagyon is különböző betegségek. Ugyan az IBD-hez hasonlóan az IBS is fel-felerősödik, majd újra legyengül, utóbbi mégsem az emésztőrendszer egy meghatározott betegsége. Az IBD-t ezzel szemben a gyomor-bélrendszer bizonyos részeinek gyulladása jellemzi, és az IBS-nél súlyosabb állapot. Ugyanakkor a célzott diéta mindkét esetben segíthet a tünetek enyhítésében.