Sort by
Sort by

Krónikus gyulladásos bélbetegség

A rendszeres hasmenés, az ismétlődő hasi görcsök és fájdalmak, az étvágy csökkenése, a fogyás, a láz vagy a krónikus fáradtság lehetnek a krónikus gyulladásos bélbetegség tünetei is.

A krónikus gyulladásos bélbetegséget (IBD) nem szabad összekeverni a kevésbé súlyos irritábilis bél szindrómával (IBS). Az IBD olyan bélbetegségek csoportja, amelyek a bélrendszert krónikusan gyulladt állapotban tartják. A leggyakoribbak ezek között a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbél gyulladás (Colitis Ulcerosa). Az ilyen betegségektől szenvedők számára – a tünetek súlyosságának függvényében – akár a napi feladataik ellátása is nehézzé válhat.

A krónikus gyulladásos bélbetegségek gyakorisága világszerte növekszik. A probléma az Egyesült Államokban mintegy 1.5 millió, Európában körülbelül 2.2 millió embert érint. A betegség pontos okai egyelőre nem ismertek, de a kutatások szerint kialakulásában közre játszhat az adott személy genetikája, az immunrendszer problémái, valamint a környezeti hatások. Az IBD tüneteit erőteljesen befolyásolja az étrend és a stressz is, így az életmód és a táplálkozási szokások megváltoztatása javíthat a beteg állapotán.

A Nestlé Health Science jelentős erőfeszítéseket tesz az emésztési rendellenességek, köztük az IBD megértésére, kutatására és táplálkozásterápiás megoldások kifejlesztésére

 

A krónikus gyulladásos bélbetegségekben szenvedő betegek tudják, hogy bizonyos élelmiszerek súlyosbítják a tüneteket. Jellemzően a tejtermékek, zsíros és fűszeres ételek, a koffein és az alkohol. Talán meglepő, de a túl sok rost is okozhatja a tünetek rosszabbodását. Mivel az IDB csökkenti a belek átvivő képességét, fontos, hogy az abban szenvedő beteg könnyen emészthető ételeket fogyasszon. 

Fontos odafigyelni a táplálkozásra gyógyszeres kezelés mellett is, hiszen az élelmiszerekben található egyes adalékok, vegyületek jelentősen befolyásolhatják a tüneteket. Ha a tünetek felerősödése mellett jelentős testsúlycsökkentés tapasztalható, a szokottnál is jobban oda kell figyelni a táplálék- és folyadékbevitelre. Vagyis ajánlott gyakrabban, kisebb adagokban étkezni, és érdemes megfontolni az étrend tápszeres kiegészítését orvosi ellenőrzés mellett. 

Color Box Html

 

 A krónikus

gyulladásos betegségek

fellángolási szakaszának kiújulását

számos tényező gyorsíthatja.

Ilyenek a stressz, a dohányzás, egyes élelmiszerek fogyasztása.

De ilyen lehet a célzott terápia elmaradása vagy a beteg együttműködés alacsony foka,

vagy más tünetek miatt szedett gyógyszerek előre nem várt hatásai.

Hasznos tippjeink

HASZNOS TIPPJEINK​

Mit kell tenni a tünetek felerősödése esetén?

A krónikus bélgyulladás tüneteinek felerősödésekor, vagy azt követően ajánlott a könnyen emészthető táplálékok bevitele. Ezek lehetnek például zabpehely, csirke, pulyka, hal, főtt tojás, burgonyapüré vagy rizs. A fűszeres, zsíros, vagy magas rosttartalmú ételek kerülendők. Tápszerek megfelelő alkalmazásával szintén javítható az emésztési rendellenesség miatt meggyengült szervezet energiamérlege.

Kövesse pontosan, mikor mit eszik!

Az IBD-t nem maga az elfogyasztott élelmiszer okozza, de a betegség megléte esetén a nem megfelelő táplálkozás a tünetek jelentős rosszabbodásához vezethet. A különböző élelmiszerek minden egyes beteg esetén eltérően hatnak. Ahhoz, hogy egy beteg pontosan megtudja, az ő esetében mik a kerülendő, és mik a javallott ételek, ajánlott étkezési naplót vezetni. Így tisztán látható, hogy milyen étel fogyasztását követően hogyan változtak a tünetek. Az étkezési napló ugyancsak segít az orvosnak és dietetikusnak, amikor összeállítják az adott beteg igényeire szabott személyes étrendet.

Az IBD nem irritábilis bél szindróma (IBS)!

Hasonló nevük, és részben azonos tüneteik ellenére a krónikus gyulladásos bélbetegség (IBD) és az irritális bél szindróma (IBS) nagyon is különböző betegségek. Ugyan az IBD-hez hasonlóan az IBS is fel-felerősödik, majd újra legyengül, utóbbi mégsem az emésztőrendszer egy meghatározott betegsége. Az IBD-t ezzel szemben a gyomor-bélrendszer bizonyos részeinek gyulladása jellemzi, és az IBS-nél súlyosabb állapot. Ugyanakkor a célzott diéta mindkét esetben segíthet a tünetek enyhítésében.