Sort by
Sort by

Default Page Title

A bélmozgások tartós problémái, vagy az alsó bél-szakasz folyamatos teltségérzete akár krónikus székrekedést is jelezhet.

 

Sok embernél előfordul időnként székrekedés vagy a bélmozgások átmeneti nehézsége. Ha azonban ez gyakran, vagy folyamatosan jelen lévő probléma, nem kizárt, hogy a háttérben krónikus székrekedés húzódhat meg. Az orvosok akkor beszélnek krónikus székrekedésről, ha a székletürítések gyakorisága nem éri el a heti három alkalmat, és ez a tünet legalább 3 hónapja fennáll*.

A krónikus székrekedés számtalan okra vezethető vissza, de gyakran előfordul, hogy a kiváltó oka nem azonosítható. A lehetséges okok között szerepel:

  • a vastagbél vagy a végbél elzáródása,
  • a bélizomzat idegi szabályozásának problémái,
  • hormonális változások.

Becslések szerint ma már a lakosság mintegy egynegyedét érintik a krónikus székrekedés kellemetlen tünetei. A felmérések pedig azt mutatják, hogy egy átlagos belgyógyász szakorvos munkaidejének körülbelül felét ezen rendellenességek kezelésével tölti.
Bár fontos kizárni a súlyosabb betegségeket az okok közül (például a bél blokkolását okozó rákot), ha nem ez áll a háttérben, a legtöbb krónikus székrekedésben szenvedő ember – életmódon és étrendi változásokon keresztül – képes kezelni a tüneteit.
A krónikus székrekedés kockázati tényezői között megtalálható az alacsony rostfogyasztás, a szervezet vízhiányos állapota, vagy éppen a fizikai aktivitás hiánya is. Emellett egyes gyógyszerek szedése is növeli a tünetek kialakulásának veszélyét.

A krónikus székrekedéstől szenvedőknek ajánlatos ügyelniük:

  • a rendszeres, lehetőleg napi testmozgásra (30 perc futás vagy 1 óra séta),
  • a megfelelő folyadékbevitelre (napi 1,5- 2 liter),
  • az étkezések során legalább napi 30 gramm rost bevitelére (napi 4-5 alkalommal zöldségek, gyümölcsök és/vagy teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak megfelelő arányú fogyasztásával ez egyszerűen kivitelezhető).

A Nestlé Health Science elkötelezett olyan táplálkozás terápiás megoldásokat jelentő és támogató termékek kifejlesztésében, amelyek a gyomor-bél rendszeri tünetek, és emésztési problémák – így a krónikus székrekedés – diétás kezelésében nyújtanak segítséget, annak érdekében, hogy a betegek életminősége, tápláltsági vagy fizikai állapota fennmaradjon, illetve javuljon.

 

 

* A tünetek felsorolása nem teljeskörű; egyes esetekben egyéb tünetek is előfordulhatnak.

Color Box Html

 

 

A krónikus székrekedésben szenvedő betegek

 

alig 1/3-a fordul orvoshoz.

 

A három hónapos, vagy

annál hosszabb

krónikus székrekedés

rendkívül kellemetlen,

miközben

a betegség

ma már eredményesen kezelhető.

Hasznos tippjeink

HASZNOS TIPPJEINK​

Ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre!


A krónikus székrekedés egyik leggyakoribb oka a dehidratáltság. Elegendő víz fogyasztásával megkönnyíthetjük a belek mozgását. A legjobb erre a tiszta víz, a gyümölcslevek, a levesek (például erőleves), vagy egyes teák.

Fogyassz rostos ételeket!


A krónikus székrekedés tüneteinek enyhítésére az egyik legjobb módszer az élelmi rostok rendszeres fogyasztása. A napi rostszükséglet fedezésére kifejezetten alkalmas források a teljes értékű gabonák, a friss és aszalt gyümölcsök, a zöldségek, a hüvelyesek, a borsó vagy a burgonya. Válassz olyan recepteket, melyek nem csak rostban gazdagok, de ízletesek is!

A mozgás segíti az emésztést


Sok olyan gyakorlat van, amelyik jótékonyan hat a belek működésére, így tulajdonképpen csökkenti a krónikus székrekedés tüneteit. A testmozgás segíti a belekben lévő tartalom haladását, ezzel hatékonyabbá téve az emésztés folyamatát. A nyújtás, a jóga, az aerobic gyakorlatok, de még egy kellemes séta is jótékony hatással bír a bélműködésre.