Sort by
Sort by

Szerencsi érzékszervi labor

A Nestlé Hungária Kft. 2002-től a Nestlé közép-kelet-európai régiójának érzékszervi vizsgáló központja az instant italporok kategóriában. A termékfejlesztésre vonatkozó érzékszervi vizsgálatok - melyeket a Nestlé saját kutatói által fejlesztett módszerek alapján végez - kezdetben a budapesti központban zajlottak. Az érzékszervi vizsgálatok továbbfejlesztése azonban a vizsgálati körülmények javítását is magában foglalta.

A Nestlé Hungária Kft. 2004 végén hozott döntést egy saját, Nestlé standard alapján kialakított érzékszervi laboratórium létrehozásáról, mely a magas színvonalú nemzetközi szakmai elvárásoknak is megfelel. A laboratórium helyének megválasztásában döntő szerepet játszott a vizsgálandó termékeket gyártó üzem elhelyezkedése, ezért a választás Szerencs városára esett. A labor 2005. decemberi átadása után 2006 januárjában kezdődött a külsős (független bírálókból álló) érzékszervi panel felállítása és a foglalkoztatottak képzése.

 

A jelentkezők kiválasztása alapíz-felismerési, illatfelismerési és logikai teszt segítségével történik. A termékfejlesztés részét képező munka 2006 márciusában kezdődött el, mely 20 bírálónak, átlag heti kétórás elfoglaltságot jelent.

A független bírálók az érzékszervi laborban a vonatkozó 60/40+ kutatások érzékszervi vizsgálatait, valamint egyéb, a termékfejlesztéshez, illetve a termékek minőségéhez kapcsolódó vizsgálatokat végeznek, mely során objektív módon kell a mintákat összehasonlítaniuk.

 
Az érzékszervi labor kialakítása nem csak Magyarországon bír jelentőséggel, hiszen a Nestlé piacokon sem általános jelenség még a saját érzékszervi labor működtetése. A labor elsősorban Magyarországról, Csehországból és Szlovákiából, Lengyelországból, Romániából, valamint a balti államokból kap megrendeléseket az instant kávé, őrölt, pörkölt kávé, kávékeverékek és instant kakaóitalok termékkategóriájában.