Sort by
Sort by

Irritábilis bél szindróma

IRRITÁBILIS BÉL SZINDRÓMA

 

A rendszeresen székrekedésben vagy hasmenésben szenvedőknek könnyen lehet, hogy irritábilis bél szindrómájuk (IBS) van, ami egy viszonylag gyakori, emésztőrendszeri tünetegyüttes. 

Noha a felnőttek 10-15 százaléka is érintett lehet, alig felüknél diagnosztizálják a betegséget. A leggyakoribb tünetek a hasmenés, székrekedés, puffadás, hasi fájdalom, a bélmozgással és az emésztőrendszerrel kapcsolatos egyéb problémák*.

Bár a betegség pontos okai nem ismertek pontosan, a nem megfelelő táplálkozás, a stressz és a bélben élő baktériumok mind-mind potenciális tényezők az IBS kiváltásában. Emellett megbújhatnak a háttérben genetikai okok, az emésztőrendszer idegi szabályozásának problémái, de akár hormonális folyamatok is. Mivel mind belső, mind külső tényezők egyaránt befolyásolják az IBS kialakulását, az életmód és a táplálkozási szokások nagyban érinthetik a beteg állapotát.

Míg egyes élelmiszerek, vagy a nem megfelelő étrend fokozhatják a tünetek gyakoriságát és erősségét, mások épp pozitív hatást gyakorolnak. A tüneteket kiváltó élelmiszerek mellőzése, a rostok bevitelének növelése  segítenek a kellemetlen hatások gyengítésében, csakúgy, mint az újabban egyre több területen bizonyító probiotikumok alkalmazása. Az étkezési napló pontos vezetése pedig segít annak felmérésében, hogy a diéta egyes elemeire hogyan reagál a diétázó bélrendszere. 

A Nestlé Health Science kiemelt kutatási területnek tekinti az emésztőrendszer rendellenességeinek vizsgálatát. Vállalatunk elkötelezett olyan táplálkozási terápiák kifejlesztésében, amelyek segítenek az emésztőrendszeri megbetegedésekben – mint például az irritábilis bél szindrómában – szenvedőknek. (1)

 

A Nestlé Health Science nemrég elindította http://www.lowfodmapcentral.com oldalát, ahol a FODMAP-étrendről beszélnek szakértők, dietetikusok.

 

1. http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/ibs/ Hozzáférés 2014. december.

* A tünetek felsorolása nem teljes, az egyes konkrét esetek eltérhetnek!

Color Box Html

 

 

Az irritábilis bél szindróma

az emésztőrendszer működésének rendellenessége.

Bár a betegség tünetei rendkívül kellemetlenek,

a jó hír,

hogy nem okoz tartós elváltozásokat, és a

tünetek is hatékonyan enyhíthetők.

.
Hasznos tippjeink

HASZNOS TIPPJEINK​

Fontos a mielőbbi diagnózis

Az IBS tünetei nagyon hasonlók más emésztőrendszeri betegségek tüneteihez.

Az irritábilis bél szindróma diagnózist az orvos akkor állapíthatja meg, ha a ezek a tünetek legalább fél éve fenn állnak, és havi legalább háromszor előfordulnak. Ha ezt észleli, fontos, hogy mielőbb vizsgáltassa ki, nem IBS áll-e a háttérben.

Forrás: http://www.aboutibs.org/site/living-with-ibs/ 2014. december.

Élelmiszerek, amik segíthetnek

A rostokban gazdag, de alacsony fruktóz és laktóz tartalmú étrend gyakran enyhíti az irritábilis bél szindróma tüneteit.

Ilyen élelmiszerek például az alacsony laktóz tartalmú tejtermékek, például a krémsajt, a kemény sajtok, a joghurt. De ide tartoznak egyes gyümölcsök, mint a banán, a fekete áfonya és a szőlő, vagy zöldségek, mint a paprika, az uborka és a spenót. Emellett többféle hús is fogyasztható anélkül, hogy tartani kellene tünetek erősödésétől.

Mit ne egyen?

Vannak élelmiszerek, amik nagyobb valószínűséggel okoznak irritábilis bél szindrómát (IBS), ahogy annak tüneteit is súlyosbítják.

Ilyenek például a legtöbb tejtermék, a mesterséges édesítőszerek, az alkohol, a koffein, a zsíros ételek, és a gázképződést okozó élelmiszerek, mint a hüvelyesek.

Ha tanácsra van szüksége étrendje kialakításában, kérje orvos vagy dietetikus segítségét!