Sort by
Sort by

Talajmegújító mezőgazdaság

Talajmegújító mezőgazdaság

A világ legnagyobb élelmiszeripari vállalataként a Nestlé felelősségének érzi, hogy előmozdítsa a megújuló élelmiszer-ellátási láncok széles körű elterjesztését.

Az egész értékláncot érintő, átfogó intézkedésekkel és kiemelt mérföldkövek teljesítésével legkésőbb 2050-re nettó zéróra csökkentjük kibocsátásunkat. Nettó zéró ütemtervünk szerint üvegházhatású gázkibocsátásunk mintegy kétharmada származik a mezőgazdaságból, ezért ezt a területet kiemelten kezeljük. Első és egyik legfontosabb lépésünk a talajmegújító mezőgazdaság előmozdítása, melyben hatalmas lehetőségek rejlenek az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a közösségek támogatása és a természeti erőforrások megóvása és megújítása terén.

20 %
50 %

Mi az a talajmegújító mezőgazdaság?

A talajmegújító mezőgazdaság olyan gazdálkodási szemlélet, melynek célja a talaj egészségének és termékenységének javítása, valamint a vízkészletek és a biodiverzitás megóvása. A talajegészség helyreállításával a talaj és a növényi biomassza nagyobb mennyiségű szén megkötésére képes. Az egészségesebb talaj jobban ellenáll az éghajlatváltozás hatásainak és magasabb terményhozamot eredményezhet, ezzel hozzájárulhat a gazdák megélhetésének javításához.

A talajmegújító mezőgazdaság alappillérei

 • Biodiverzitás
  Célunk a növényi és állati biológiai sokszínűség növelése a felszínen és a talajban. Egyik ehhez kapcsolódó kezdeményezésünk, hogy a létfontosságú ökoszisztémák helyreállításának elősegítésére 2030-ig 200 millió fát – így például árnyékadó- és gyümölcsfát – ültetünk azokon a gazdaságokon és területeken, köztük a kakaótermesztő térségekben, ahonnan a nyersanyagainkat vásároljuk. Célunk, hogy hozzájáruljunk a talaj tápanyagkörforgásához, a gazdák megélhetésének és az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképesség javításához.
  biodiverzitás
 • Talaj
  Azon dolgozunk, hogy kiterjesszük a talajegészséget javító, és a talaj szervesanyag-tartalmát fokozó művelési gyakorlatok alkalmazását.
  talaj
 • Víz
  Célunk a gazdaságok vegyianyag-kibocsátásnak csökkentése, a szervestrágyázás, biológiai rovarirtó és öntözési technikák optimalizálása.
  Természetes vizeink minőségének megóvása és a vízkészletekkel való felelős gazdálkodás elengedhetetlen a talaj megújulása szempontjából.
  Víz
 • Állattenyésztés
  Célunk, hogy az állattenyésztést és a legeltetést, ahol lehetséges, a mezőgazdaság és a gazdálkodás integrált részeként kezeljük.
  A talajmegújító mezőgazdasági gyakorlat áll azon erőfeszítéseink középpontjában is, ahol célunk a tejtermelés nettó zéró kibocsátású tevékenységgé alakítása. Ez például legeltetésre használt területeken faültetéssel létrehozott legelőerdők telepítését, illetve a legeltetés és növénytermesztés vegyes alkalmazását jelenti.
  Állattenyésztés

Talajmegújító mezőgazdaság a Nestlénél

Tudjuk, hogy a talajmegújító gazdálkodás kiemelt szerepet játszik a talaj egészségének javításában, a vízkörforgás helyreállításában, és a biodiverzitás növelésében. Az így elért nagy mértékben hozzájárulnak az ambiciózus klímavédelmi céljaink teljesítéséhez. Ezért a Nestlé 2025-ig 1,2 milliárd CHF összeget fordít a talajmegújító mezőgazdasági módszerek előmozdítására a teljes ellátási láncán. Fenntartható módon megtermelt alapanyagok felhasználásával kívánunk pozitívan hozzájárulni az egyének és közösségek életéhez, bolygónk jövőjéhez. Szemléletünk középpontjában mindig a gazdák állnak, ezért olyan megoldásokat támogatunk, melyek az adott régiónak és az ott termelt terményeknek is a javára válnak. Ebben az átmenetben globálisan több mint 500 beszerzési szakemberünk és 4 500 támogató munkatársunk vesz részt. A fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatokra történő átállás biztosításának kulcsa, hogy hosszú távon, megfelelően támogassuk a gazdákat. A Landscape Enterprise Networks (LENs) program egy független, üzleti alapú kezdeményezés, mely összeköti a környezet megóvásában érdekelt üzleti, de akár önkormányzati, állami szereplőket, a közös érdekek mentén teremtve beruházási lehetőségeket számukra.

Igazságos átmenet

A regeneratív élelmezési rendszerek középpontjában az emberek állnak. Célunk, hogy olyan tartós és méltányos megélhetést, tisztességes munkát biztosítsunk, melynek révén az emberek világszerte képesek ellátni önmagukat és családjaikat.

A talajmegújító mezőgazdaság megvalósulásához hosszú és kihívásokkal teli út vezet. Ezért is támogatjuk a gazdákat beruházásokkal, a jó gyakorlatok elismerésével, valamint technikai és tudományos útmutatással. Egész értékláncunkon tiszteletben tartjuk és védelmezzük az emberi jogokat, így előmozdítva a fenntartható jövő megteremtését, bolygónk és annak minden lakója számára.

Keményen dolgozunk azon, hogy segítsük a gazdákat a regeneratív élelmezési rendszerekre való áttérésben. Ennek keretében: 

 • Védjük és előmozdítjuk az emberi jogokat
 • Modern tudományos és technikai segítséget nyújtunk
 • Beruházástámogatást kínálunk
 • Prémium árat fizetünk a talajmegújító mezőgazdasági művelésből származó terményekért
talajmegújító farmer

Nézd meg videónkat!

Ismerd meg célkitűzéseinket és eddigi eredményeinket!

Talajmegújító mezőgazdaság > Components > Second column