Sort by
Sort by

Neurológiai rendellenességek

Neurológiai rendellenességek

 

Az ismétlődő fejfájásoktól az epilepsziáig, a csecsemők és gyermekek különféle neurológiai rendellenességekben szenvedhetnek. A megfelelő diagnózis, a megfelelő kezelés és az életmódváltoztatás mind-mind fontos lépések ahhoz, hogy a gyermek végül jobban érezze magát.

A gyermekkori neurológiai rendellenességekre különösen fontos odafigyelni, mivel az ilyenkor előforduló idegrendszeri betegségek befolyásolhatják az agy fejlődését. Néhány példa a gyakrabban előforduló neurológiai rendellenességekre:

  • tartós fejfájás vagy migrén
  • fejlődési és motorikus problémák
  • stroke
  • Tourette-szindróma
  • agyi bénulás és autizmus.
Color Box Html

 

Az újszülöttek már a világra jövetel pillanatában rendelkeznek agysejtjeik döntő többségével.

Agysejtek az élet során nem csak pusztulnak, születnek is.

Az agysejtek közötti kapcsolatok létrehozása azonban a fejlődés első néhány évében a leggyorsabb.

 Forrás: http://www.urbanchildinstitute.org/why-0-3/baby-and-brain.
Hozzáférés 2014. december

Ezeknek a tüneteknek némelyikét genetikai tényezők okozzák, másokat sérülés vagy betegség váltja ki, míg mások eredete mindmáig tisztázatlan. (1.)

A gyermekkori idegrendszeri rendellenességek egyik oka, hogy a gyermek idegrendszere, agya és gerincvelője fejlődési szakaszban van. A leggyakoribb idegrendszeri betegségek világszerte több százezer gyermeket érintenek. (2.)

Szerencsére a megfelelő diagnózis és célzott kezelés mellett a legtöbbjük sikeresen kezelhető, így lehetséges a sikeres felnőtté válás és a teljes értékű élet.
Bár mind a diagnózis, mind a kezelés minden esetben teljesen egyedi lehet, ma már bizonyossággal állítható, hogy a kezelések közös eleme a sok esteben táplálásterápia keretében megvalósuló megfelelő táplálkozás. Jó példa a gyermekkori cerebrális parézis (Little-kór), amely károsítja a motorikus folyamatok (például a nyelés) kifejlődését, ezért ilyen esetekben a normális táplálkozás nehézkes lehet. (3.)

 

A Nestlé Health Science elkötelezett olyan táplálkozási terápiák kifejlesztésében, amelyek pozitívan befolyásolják az ilyen rendellenességekkel élő gyermekek életminőségét.

 

 

1. http://www.hopkinsmedicine.org/neurology_neurosurgery/centers_clinics/pediatric-neurology/conditions/index.html Hozzáférés 2014. december.
2. http://www.neurology.org/content/68/5/326; http://members.sirweb.org/members/misc/Hirtz.pdf Hozzáférés 2014. december.
3. http://www.medicine.virginia.edu/clinical/departments/medicine/divisions/digestive-health/nutrition-support-team/nutrition-articles/WittenbrookArticle.pdf Hozzáférés 2014. december.

A tünetek felsorolása nem teljeskörű; egyes esetekben egyéb tünetek is előfordulhatnak

Hasznos tippjeink

HASZNOS TIPPJEINK​

"Agy-stimuláció" gyermekeknek

A csecsemők és a kisgyermekek által az első néhány évben tapasztalt környezet, egy életre nagy hatással van az agyuk fejlődésére. Még az olyan egyszerű dolgok is erőteljesen segíthetik az agy fejlődését, mint például ha beszélünk, vagy olvasunk a kisgyermeknek.

A neurológiai rendellenességek

Az agyi problémák kisgyermekeknél különösen nehezen diagnosztizálhatók, mivel egy fiatal gyermek számára nehezebb megfogalmazni a tüneteket és érzéseket, melyek az adott egészségügyi  problémára utalhatnak. Ezért különösen fontos, hogy a tünetek észlelésekor a beteg gyermek minél hamarabb szakszerű segítséget kaphasson, szakorvosi vizsgálatban részesüljön és az életminősége mielőbb javítható legyen.

Táplálkozás és az agy

A felnőtt agy egy átlagos, pihenő ember anyagcseréjének mintegy 20 százalékát használja, de gyermekeknél ez az arány még magasabb. Az agyuk által használt energia mennyisége a születéstől a pubertás korig nő, és eléri akár a 43 százalékot is! *
Emiatt rendkívül fontos, hogy gyermek- és serdülőkor során a növekvő agy – a megfelelő táplálkozással – minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthasson.

https://www.sciencenews.org/blog/growth-curve/hungry-brain-slurps-kid%E2%80%99s-energy Hozzáférés 2014. december.