Sort by
Sort by

A növényi alapú étrend jótékony hatása bolygónkra

Többször említettük, hogy a kevesebb húst és állati eredetű élelmiszert, főleg kevesebb tejterméket tartalmazó étrend nem csak az emberek, hanem a bolygó egészségére nézve is előnyökkel járhat. De miért is mondjuk ezt? Miért fenntarthatóbb a növényi / vegán étrend hosszú távon?
Vegán étrend fenntarthatóság
Hőgyész Anna

Szerző: Hőgyész Anna
Fenntarthatósági menedzser

 

A hús, illetve az állati eredetű élelmiszerek, pl. tejtermékek előállítása nagy földterületet igényel, megnövekedett vízhasználattal jár, és további terheket ró a környezetre. A FAO adatai szerint a bolygón csak a legeltetéshez, valamint a takarmánynövények termesztéséhez, azaz a haszonállatok eltartásához felhasznált földterület a világszerte megművelhető földterület 77%-át teszi ki. 

Évente több milliárd hektárnyi erdő tűnik el, mert mezőgazdasági területté alakítják át; akár legeltetés, akár takarmány-vagy élelmiszeripari növénytermesztés céljából.  Ennek a regionális vízhasználatra, a termőtalaj minőségére, biológiai sokszínűségre és a klímaváltozásra nézve is katasztrofális hatásai vannak.  

A különböző haszonállatokat tekintve a szarvasmarha tenyésztéséhez köthető üvegházhatású gázkibocsátás mértéke akár tízszerese is lehet a disznó vagy szárnyas tenyésztéshez köthető kibocsátásoknak. 

Bár a világon elegendő termőtalaj áll rendelkezésre ahhoz, hogy a 2050-re jósolt, 9-10 milliárd embert is ellássa élelemmel, jelenleg a világon megtermelt összes termés 40%-a állati takarmányként hasznosul. Amennyiben ez a termés-mennyiség emberi fogyasztásra kerülne és a rendelkezésre álló füves legelőket hatékonyabban hasznosítanánk az állatok táplálása céljából, a növekvő népesség élelmezésben is jelentős előrelépést sikerülne elérni. 

Több tanulmány mutat rá arra, hogy ha világszerte áttérnénk a kevesebb húst tartalmazó étrendre, amely ugyanakkor a zöldségekre, gyümölcsökre és kalóriabevitelre érvényes ajánlásokat szem előtt tartja, a táplálkozáshoz köthető üvegházhatású gáz kibocsátás mértéke akár 50%-kal is csökkenthető lenne (Sustainable Healthy Diets Guiding Principles – 2019).  

Ezekből az adatokból is kitűnik, hogy a bolygó lakosságának mostani étrendje, a hús és egyéb állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának mértéke alapján a világ növekvő népességének élelmezése nem fenntartható és a környezeti erőforrások kimerüléséhez vezet. Az állati eredetű élelmiszerek iránti igény növekedésével elkerülhetetlen az erdőirtás, egyes állat és növényfajok kihalása, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése. Kevesebb tejtermék és hús fogyasztásával, több zöldség, gyümölcs fogyasztásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ezeket a környezeti terheket valamelyest enyhítsük.