Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mi is az a Veganuary, azaz a vegán január? 

Veganuary
Sárga Diána dietetikus

Szerző: Sárga Diána
a Nestlé Hungária dietetikusa

2021. január

 

A Veganuary egy non-profit szervezet, amely 2014 januárjában indult az Egyesült Királyságban, és amely a vegán étrend kipróbálására buzdítja az embereket. A szervezet rengeteg információval és gyakorlati tippel látja el az érdeklődőket, ezzel segítve a fogyasztókat abban, hogy a vegán étrendre átállás könnyed és élvezetes lehessen.  

2019-ben a kezdeményezésnek 159 országból több mint 250 000 hivatalos feliratkozója volt, de valószínűleg ennél tízszer többen vettek részt a kihívásban. Egyéni érdeklődők mellett különböző vállalatokat, elsősorban élelmiszeripari gyártókat, kereskedőket, éttermeket is találunk a hivatalos résztvevők között – így a Nestlét is -, akik növényi-alapanyagú portfóliójuk bővítésével támogatják az egyéni fogyasztókat. A hivatalos kezdeményezés iránti érdeklődés Magyarországon is megugrott az elmúlt egy évben. 

2021-ben a teljes Nestlé EMENA zóna csatlakozott a kihíváshoz, a zóna vezetőnk Marco Settembri ebben a videóban mondja el, hogy miért fontos ez mindannyiunk számára.


Mi a célja? 

A Veganuary kezdeményezés célja, hogy azokat (is) támogassa, akik étrendjükből nem szeretnék / nem tudják teljesen száműzni az állati eredetű élelmiszereket, viszont szeretnék csökkenteni ezek fogyasztását, akár egészségügyi, akár fenntarthatósági vagy etikai megfontolásból.  

A vegetáriánus étrendnek nyolc féle formája létezik, amelyek közül a legmegengedőbb a flexiteriánus, vagy más néven szemi-vegetariánus étrend, a legszigorúbb formája pedig a vegán étrend.

A flexiteriánusok étrendjükben csökkentik az állati eredetű élelmiszerek, illetve kifejezetten a hús fogyasztását, ezzel párhuzamosan pedig több növényi eredetű alapanyagból készült élelmiszert fogyasztanak. A flexiteriánus étrend tehát nem bizonyos élelmiszerek elhagyását jelenti, sokkal inkább új összetevők, új élelmiszerkategóriák hozzáadására, az étrend kibővítésére, változatosabbá tételére buzdít. 

A vegán étrend követői ugyanakkor kizárólag növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak - így nem csak húst, hanem például halat, tejtermékeket, tojást, mézet sem esznek.

A Nestlé 2017-ben végzett kutatása szerint világszerte a fogyasztók 30%-a törekszik arra, hogy kevesebb húst fogyasszon, vagy akár teljesen el is hagyja a húsfogyasztást. Ez az arány az Y generációs fogyasztók körében még nagyobb. 

A húsfogyasztás csökkentésével, helyettesítésével, valamint több növényi eredetű élelmiszer rendszeres fogyasztásával egy változatosabb, kiegyensúlyozottabb étrendet követhetünk anélkül, hogy teljesen le kellene mondanunk az állati eredetű alapanyagokról. 

A Veganuary során amellett, hogy a kevesebb húsfogyasztás előnyeit is megismerhetitek (fenntarthatósági, táplálkozás-egészségügyi szempontokból), gyakorlati tanácsokkal is ellátunk benneteket, hogy Ti is kipróbáljátok az étrendet, és akár tartósan alkalmazzátok. 

Nestle Veganuary