Tévhitek a növényi alapú étrenddel kapcsolatban
1. Nem tudok megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaghoz hozzájutni - Tévhit
Alapvetően egy kiegyensúlyozott, változatos növényi alapú étrend esetén bejuttathatók a szervezet működéséhez szükséges tápanyagok. Fogyassz változatosan különféle növényi alapú fehérje forrásokat, magvakat, hüvelyeseket, teljes értékű gabonákat.
Bizonyos esetekben azonban szükséges lehet vitaminok, ásványi anyagok kiegészítése (pl. cink, vas, B12 vitamin, kalcium, stb.), ehhez olvasd el kapcsolódó cikkünket, és kérd dietetikus szakember segítségét, hogy biztosan ne alakuljon ki hiányállapot.
2. A növényi alapú étrend nem túl laktató és gyorsan meg lehet éhezni utána -Tévhit
A növényi étrend alapját képző élelmiszerekre jellemző, hogy magas rosttartalmúak. A rostok megfelelő folyadékfogyasztás mellett pedig fokozzák a telítettségérzést, így hosszabban érezheted magad jóllakottnak. A rostok ráadásul a vércukorszint egyensúlyban tartásához is hozzájárulnak, így a hirtelen rád törő farkaséhséget is elkerülheted.
3. Minden növényi alapú étel egészséges - Tévhit
A növényi alapú ételek is lehetnek magas zsír-, só- vagy cukortartalmúak. Így mindig ügyelj a megfelelő és tudatos élelmiszerválasztásra, törekedj a változatos, kiegyensúlyozott étrend kialakítására.
4. A növényi alapú étrendet követőek nem juttatnak megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét a szervezetükbe - Tévhit
A növényi fehérjék inkomplett fehérjéknek tekinthetők, vagyis nem tartalmazzák az összes, szervezetünk számára szükséges esszenciális aminosavat. Azonban a nap folyamán változatosan fogyasztott, különböző forrásból származó növényi fehérjék (zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, hüvelyesek, szójatermékek, gabonafélék) összességében fedezni tudják a szükségletednek megfelelő esszenciális aminosavakat.
Tudtad?
A vegetáriánus étrendnek számos változata létezik. A flexitáriánus étrend ezek közül a legmegengedőbb forma. A flexiteriánusok „egyszerűen” kevesebb húst fogyasztanak, mint a hagyományos étrendek követői. A peszkateriánus étrendben húsfogyasztás nem, de a hal fogyasztása megengedett, sokan fogyasztanak emellett tejtermékeket és tojást is. Az ovo-lakto vegetáriánusok mellőzik a hal- és húsfogyasztást, de tejet és tejtermékeket ill. tojást fogyasztanak, míg a laktovegetáriánusok étrendjében már csak a tej- és tejtermékek megengedettek, de a tojás nem. Ezzel szemben az ovo vegetáriánusok tojást esznek, de tejet és tejtermékeket nem fogyasztanak. A vegán étrendben kizárólag növényi eredetű élelmiszerek szerepelnek, a vegánok mézet sem fogyasztanak, a nyers vegánok pedig étrendjét csak nyers növényi eredetű élelmiszerek alkotják. A teljes értékű növényi étrend mellett törekszenek arra, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasszon, így kerülik a finomított liszteket, cukrot, növényi olajokat.