Sort by
Sort by

Célunk egy hulladékmentes jövő

Hulladékmentes jövő

A műanyag-szennyezés megoldása világszerte egyre sürgetőbbé válik. A műanyag hulladék folyamatosan halmozódik a hulladéklerakókban, nem kímélve az óceánok vizeit és élővilágát, ahogy a vadon élő állatok életterét sem. 

A probléma kezelése az egyik legfontosabb feladatunk, ezért felgyorsítjuk a fenntartható hulladékgazdálkodásra irányuló tevékenységeinket. Elkötelezetten dolgozunk egy olyan átfogó terven, mely megoldást jelenthet a műanyaghulladék-krízis kezelésében, emellett fontos intézkedéseket léptetünk életbe, hogy mielőbb komoly változásokat érjünk el.  
 

Környezetvédelmi elképzeléseink és törekvéseink

Elkötelezetten dolgozunk azon, hogy a közeljövőben egyetlen csomagolásunk se végezze hulladékként vagy a természetben, beleértve természetesen a műanyag csomagolóanyagokat is. 
A cél nem más, mint a hulladékmentes jövő. 

2018-ban vállaltuk, hogy csomagolásaink 100%-át újrahasznosíthatóvá vagy újrafelhasznasználhatóvá tesszük 2025-ig. A 2019-es év elején tovább bővítettük a hulladékmentes jövővel kapcsolatos terveinket, melyből egy sor számottevő intézkedést meg is valósítottunk. 

Tudjuk, hogy kizárólag az újrahasznosíthatóság biztosítása önmagában nem elegendő a műanyaghulladék-probléma sikeres kezeléséhez. Ezért az újrahasznosítási lehetőségek keresése mellett egyéb területeken is lépéseket tettünk. 
Eredeti vállalásunkat kiegészítve amellett, hogy 2025-ig minden csomagolóanyagunkat  újrahasznosíthatóvá és újrafelhasználhatóvá tesszük, vállaljuk, hogy harmadával csökkentjük az újonnan gyártott műanyagok használatát. Csomagolóanyagaink gyártásakor újonnan gyártott műanyagok helyett előnyben részesítjük az élelmiszeripari minősítésű újrahasznosított műanyagokat.  

Felgyorsítjuk továbbá a különféle innovatív csomagolási megoldások fejlesztését is, olyan átfogó megoldásokra fókuszálva, melyek mielőbbi megoldást nyújtanak a problémára. 
Olyan korszerű alkalmazások és innovatív üzleti modellek bevezetését tervezzük  mint az újratöltő- valamint az újrafelhasználó rendszerek, melyekkel jelentős mértékben csökkenthetjük és elkerülhetjük az egyszer használatos műanyagok alkalmazását. 

Fogyasztóink egészsége számunkra elsődleges szempont, ezért az új csomagolási megoldások fejlesztését is ennek megfelelően végezzük. Mivel a műanyagcsomagolás élelmiszerbiztonsági szerepe kulcsfontosságú, ráadásul az élelmiszerek jobb eltarthatósága emellett az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez is hozzájárul, nagyon körültekintően járunk el az alternatívák mérlegelésekor. A változtatásoknak úgy kell megtörténniük, hogy termékeink minősége és az élelmiszerbiztonság terén nem hozunk kompromisszumot. 

Tevékenységeink 

A műanyag-szennyezés miatti komplex problémák kezelése érdekében speciális, átfogó intézkedésekre van szükségünk. Mi a Nestlénél a következő célokat tűztük ki:

1. Alternatív csomagolóanyagokkal a fenntartható jövőért

 • Közel 2 milliárd svájci frankot fektetünk be olyan alternatív csomagolóanyagok bevezetésébe, amelyekkel élelmiszeripari minősítésű újrahasznosított műanyagokra cserélhetjük az újonnan gyártott műanyagokat. 
   
 • Mivel a legtöbb műanyagot rendkívül nehéz élelmiszer-csomagolási célból újrahasznosítani, élelmiszeripari minősítésű újrahasznosított műanyagok csak korlátozott mennyiségben elérhetők. Mi a Nestlénél szeretnénk piacot teremteni élelmiszeripari minősítésű újrahasznosított műanyagok számára, ezért vállaljuk, hogy 2025-ig 2 millió tonna magas minőségű, újrahasznosított élelmiszeripari műanyagot vásárolunk fel, több mint 1,5 milliárd svájci frank értékben.
   
 • A 2020 januárjában bejelentett, 2 milliárd svájci frank értékű beruházás részeként egy olyan fenntartható csomagolási vállalkozási alapot indítunk, amely innovatív csomagolási megoldásokat fejlesztő start-up cégeket támogat.
   
 • Létrehoztuk a Nestlé Csomagolástechnikai Intézetét (Nestlé Institute for Packaging Sciences), ahol fenntartható és környezetbarát csomagolóanyagokat fejlesztünk, valamint üzleti partnereinkkel együttműködve igyekszünk fellendíteni a területen végzett kutatásokat és innovációt. Csomagolástechnikai Intézetünkben jelenleg is számos innovációs megoldást vizsgálunk, beleértve a papíralapú csomagolóanyagokat valamint a biológiailag lebomló vagy komposztálható polimereket, amelyek mindegyike újrahasznosítható.
   
 • 2019 első negyedévében NESQUIK termékeinknél papír-alapú csomagolást vezettünk be, ezt 2019 második felében a YES! szeletek követték. A SMARTIES termékek mellett Milo termékeink is 2020-ban kapnak műanyagmentes papír-alapú csomagolást.
   
 • 2025-ig kivezetjük azon műanyagok használatát, amelyeket nehéz vagy egyáltalán nem lehet újrahasznosítani.
   
 • Ezen kötelezettségvállalásunk részeként, már 2019 februárjától elkezdtük a műanyag szívószálak eltávolítását termékeinkről.
   
 • Ugyancsak 2025-ig 50%-ra szeretnénk növelni a termékeink előállításához felhasznált újrahasznosított PET-mennyiséget. 
  A Nestlé Pure Life márka Észak-Amerikában vezetett be egy 700 ml-es, 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült palackot, míg a Valvert ásványvizek palackjai Belgiumban 100%-ban újrahasznosított műanyagból készülnek, és használat után is 100%-ban újrahasznosíthatók.
   
 • Amerika vezető forrásvíz-márkája, a Poland Spring, vállalta, hogy hogy 2022-re csak 100% -ban újrahasznosított műanyagokat használ majd portfóliójában. Már most elérhető a 100% -os rPET-ből készült 1 literes palack, valamint a kizárólag újrahasznosított műanyagból készült, prémium Poland Spring ORIGIN.
   
 • Nemzetközi partnerkapcsolatot alakítottunk ki a Danimer Scientific-kal, melynek célja egy tengerbiológiailag lebomló és újrahasznosítható palack kifejlesztése. 
   
 • Csatlakoztunk a NaturALL Bottle Alliance kutatási konzorciumhoz is, mely 100%-ban bioalapú műanyagpalackok fejlesztését tűzte ki célul. 
   
 • Az élelmiszeripari minősítésű újrahasznosított műanyagok beszerzésében rejlő kihívásokat felismerve együttműködésbe léptünk a PureCycle Technologies vállalattal, hogy elősegítsük az élelmiszeripari újrahasznosított polipropilént előállítását.

2. Egy hulladékmentes jövő kialakítása a cél

 • Részt veszünk a Project STOP programban, mely kezdeményezés a délkelet-ázsiai városokkal és kormányokkal együttműködve, az óceánok vizeibe került műanyagok problémájának kezelését tűzte ki célul. 
   
 • Az Ellen MacArthur Alapítvány és az ENSZ Környezetvédelmi programja által közösen kidolgozott New Plastics Economy kezdeményezéshez csatlakozva fő célunk a műanyaghulladék-probléma kezelésének globális mértékű ösztönzése.
   
 • Folytatjuk együttműködésünket a TerraCycle innovatív újrahasznosító vállalattal, hogy tovább fejlesszük újrahasznosítható csomagolásainkat.
   
 • NESCAFÉ és Milo adagolóink már több országban is elérhetők.
   
 • 2020 elején bevezetjük legkorszerűbb technológiát alkalmazó új vízadagolóinkat, melyek lehetővé teszik, hogy fogyasztóink saját újrahasznosítható palackjaikat feltölthessék.
   
 • A Veolia transznacionális francia vállalattal összefogva előrelépéseket teszünk a műanyaghulladékok gyűjtése, válogatása és újrahasznosítása terén – különös tekintettel a rugalmas műanyag csomagolásokra. Ennek a partnerségnek köszönhetően olyan technológiákat igyekszünk feltérképezni, amelyek segítségével működőképes újrahasznosítási modelleket hozhatunk létre, több országban is.
   
 • Több vállalattal együttműködve indítottuk el az Afrikai Műanyag-újrahasznosító Szövetséget (Africa Plastics Recycling Alliance), melynek köszönhetően egyrészt fejlesztjük az újrahasznosítási infrastruktúrát a Szaharától a dél-afrikai térségekig, másrészt pedig munkahelyet teremtünk az ott élő emberek számára.
   
 • 2019 júniusában, Vietnámban hét másik vállalattal együttműködve létrehoztuk a nonprofit Vietnámi Csomagolás-újrahasznosító Szervezetet (Packaging Recycling Organization Vietnam), röviden a PRO Vietnamot.  A PRO Vietnam tevékenysége három fő pilléren alapszik: a fogyasztók oktatása a tudatos újrahasznosításra és szelektív hulladékgyűjtésre; a már meglévő csomagolásgyűjtési ökoszisztéma megerősítése; valamint a feldolgozók és újrahasznosítók újrahasznosítási programjainak támogatása. 

3. Együtt könnyebb

 • A Nestlé minden létesítményében világszerte elkerüljük az egyszer használatos, nem-újrahasznosítható vagy nem-újrafelhasználható műanyagcikkek használatát. 
   
 • 2019 júniusában, az Óceánok Világnapján 6300 Nestlé alkalmazott és családtagjaik, világszerte 70 helyszínen vettek részt kezdeményezésünkben, és tisztították meg környezetüket a hulladéktól. A programban az Egyesült Államoktól Thaiföldig, Egyiptomig, Olaszországig és Svájcig 60 tonna hulladékot gyűjtöttünk össze, így jelentős mértékben megtisztítottuk környezetünket.