Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

A növényi alapú étrend egészségügyi aspektusai

A hazai étkezési szokásokra általánosságban még mindig az a jellemző, hogy a legújabb táplálkozási ajánlásokhoz képest nagyobb mennyiségű állati- és kevesebb növényi eredetű élelmiszert fogyasztunk - az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő vegán étrend azonban számos jótékony, egészségi állapotra pozitív hatással rendelkezik. 
Növényi alapú étrend
Sárga Diána dietetikus

Szerző: Sárga Diána
a Nestlé Hungária dietetikusa

2021. január

 

Ez elsősorban a nagyobb mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak köszönhető, ami általában  kiegészül a teljesértékű gabonák emelt bevitelével is. A növényi alapú étrend követőinek magasabb a rostbevitelük, és a telített zsírok is csak minimális mennyiségben jelennek meg étrendjükben. 

A magas zöldség-, gyümölcs- és teljesértékű gabonafogyasztás együtt járhat számos vitamin (C-vitamin, B1-, B6-vitamin és folsav), ásványi anyag (magnézium) és pozitív hatású fitokemikália (karotinoidok, polifenolok) bevitelével is.

Bár a végső konklúzióhoz még több kutatási eredményre van szükség, úgy tűnik, a növényi alapú étrendet követők esetében ritkábban alakulnak ki krónikus, nem fertőző megbetegedések, körükben kisebb arányban jelenik meg a túlsúly és az elhízás, ráadásul csökkenhet a szív- és érrendszeri, és számos daganatos megbetegedés, illetve a II.-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is . 

A növényi alapú étrendet követők általánosságban tudatosabbak és egészségesebb életmódot folytatnak (pl. nem dohányoznak, nem fogyasztanak alkoholt). 

Összességében tehát megállapítható, hogy számos jótékony hatása van annak, ha növeljük a növényi eredetű élelmiszerek arányát étkezésünkben. 
Ugyanakkor a vegán étrend követése terhesség, szoptatás alatt, illetve csecsemőknél, gyermeknél és serdülőknél nem javasolt, hiszen könnyeben alakulhat ki olyan hiányállapot, amely a fejlődésükre negatív hatással lehet. Ha valaki mégis vegán étrendet szeretne követni ezekben az időszakokban és életkorokban, a szoros orvosi és dietetikai kontroll mindenképp ajánlott.  

A kiegyensúlyozott növényi alapú étrend kialakítása odafigyelést igényel. Ha valaki bizonytalan saját vagy családja étrendének kialakításában, szakember segítségével könnyen megtalálhatja a számára megfelelő utat és étrendet.