Sort by
Sort by

Csomagolásfejlesztéssel a hulladékmentes jövőért

Nestlé fenntartható csomagolás story
A nettó zéró kibocsátási vállalásunk teljesítéséhez folyamatosan fejlesztjük termékeink csomagolását, hogy azok ne a hulladéklerakóban, vagy ami még rosszabb, a környezetben eldobva végezzék, hanem valamennyit minél tovább körforgásban tudjuk tartani.

A körforgásos szemlélet áthatja a működésünket a tervezéstől kezdve a termékek előállításán át a csomagolási hulladékok kezeléséig – és mindez kiváló hazai szakemberek munkájának is köszönhető. A Nestlé munkatársai világszerte döntő szerepet játszanak abban, hogy 2050-re elérjük a nettó zéró kibocsátási célkitűzésünket. Ismerd meg azokat a szakembereket, akik a Nestlé hazai csomagolásfejlesztésein dolgoznak, és akiknek köszönhetően valódi változásokat idézhetünk elő!

Speciális megoldások a könnyebb újrahasznosíthatóságért Bükön

Tóth Lilla gyári csomagolóanyag specialistaként tevékenykedik a Nestlé büki PURINA gyárában, ahol a legújabb csomagolóanyagokat és -technikákat teszteli. Ő az, aki minden esetben próbagyártást végez, majd visszajelzi a központnak, hogy megvalósíthatók-e a gyakorlatban az elképzeléseik. Felügyeli a beszállítók által biztosított csomagolóanyagok minőségét és a központtal együttműködve optimalizálja az alkalmazott csomagolástechnikákat, hogy azok minél kevesebb nyersanyagot, időt és erőforrást igényeljenek. A büki gyártóközpontban folyamatosan fejlesztik és tesztelik az úgynevezett monomateriál, azaz egyanyagú csomagolásokat, amelyek újrahasznosítása jóval egyszerűbb az összetettebb anyagokénál. 

Tóth Lilla Bük

"A nedves tápok csomagolásához leggyakrabban összetett csomagolóanyagokat használnak az állateledel-gyártásban, ami hosszan megőrzi a termék minőségét és az élelmiszer-biztonsági szempontoknak is megfelel. Ennek kiváltására kezdtünk el kísérletezni egy egyszerűbb, egyanyagos műanyagstruktúrával, ami újrahasznosítható." – meséli Lilla. – "Ezeket a használat után elég elöblíteni, és utána mehetnek is a szelektíven gyűjthető műanyagok közé."

A monomateriál fejlesztése a kezdetektől fogva a büki gyárban zajlik, melyet minden más európai Purina gyár is át fog venni.
Tóth Lilla Gyári csomagolóanyag specialista, Bük Purina gyár
Ipacs Gergely Bük

Ipacs Gergely szintén Bükön gyári csomagolóanyag-specialista, aki lehetővé teszi, hogy a központ által kifejlesztett fenntarthatóbb megoldások a gyártásba kerülhessenek. „Ez rengeteg próbával jár, hiszen a Nestlé egyre több fenntartható fejlesztéssel áll elő. A Friskies termékek esetében például hamarosan a Smarties termékekhez hasonló papíralapú csomagolást is bevezetünk, amivel csökkentjük a felhasznált műanyagfólia mennyiségét.” – értékeli munkájuk jelentőségét Gergely, akit lelkesítenek ezek a kihívások.

A kombinált anyagok monomateriálra való cseréjéhez a gyártóberendezéseket is át kellett alakítani. Engi László, Talabér Gábor és Spaits András azért dolgoznak, hogy ez lehetővé váljon, és a továbbiakban is megbízhatóan működjenek a gyártósorok. „Gondosan felügyeljük a fóliák gyártását, és a közben felmerülő fejlesztési javaslatokat továbbadjuk a központnak, valamint a beszállítóknak is, akik rendre figyelembe is veszik azt” – összegzik munkájuk jelentőségét. Nemcsak a büki gyárban, hanem a Nestlé Hungária többi üzemében is ők oktatják a kollégákat az új, fenntarthatóbb csomagolástechnikák gyártására, így munkájuk hatása nemcsak lokálisan, de az egész országra kiterjesztve óriási jelentőséggel bír.

Látványos innovációk Szerencsen 

Bujdos Imre igazi régi motorosnak számít, hiszen már 12 éve dolgozik csomagolástechnikusként Szerencsen. Elsőként a Nesquik termékek csomagolását alakították át olyan módon, hogy azok újrahasznosításra készen kerüljenek a boltokba. Körülbelül két éve a kávékategóriában is alkalmazni kezdték ezt a struktúrát, 2022 közepétől pedig az adagolt Nescafé kávék zacskóját is 100 százalékban újrahasznosításra kész csomagolóanyagokba tették. Minden egyes ilyen termékfejlesztés hosszas kísérletezés és gondos előkészítés eredménye, amely évről évre izgalmas kihívásokat tartogat Imre számára.

Bujdos Imre Szerencs
A jövőben olyan csomagolások bevezetését tervezzük, amelyek teljes mértékben újrahasznosíthatóak lesznek.
Bujdos Imre Szerencs
Vass Gergely Szerencs

Vass Gergely hasonló feladatokat lát el, mint Imre, továbbá folyamatosan kapcsolatban áll a beszállítókkal, közösen fejlesztve velük az elsődleges és másodlagos csomagolóanyagokat. „Az új csomagolóanyagok bevezetéséhez elengedhetetlen ipari próbák csak a szerencsi gyárunkban 15 gépsort érintenek, azokat, ahol a kávé- és kakaótermékeinket csomagoljuk. Imréhez hasonlóan engem is az motivál, hogy a Nestlénél elöljáróvá váljunk a csomagolóanyagaink fenntarthatóságának tekintetében.”

A folyamatos fejlesztéseknek pedig kézzel fogható és szemmel látható az eredménye, amiről így mesélt Szemán András, aki Szerencsről irányítja az egész európai régióra kiterjedő Category Technical Application Group (CTAG) munkáját és felel az összes Nescafé csomagolóanyagért.

Szemán András Szerencs

 

Mindig szívmelengető érzés látni a boltokban az általunk fejlesztett csomagolóanyagokat. A javaslataim hamar megvalósulnak, érzem, hogy eredményes a munkám: ha az idén kitalálunk valamit, az már jövőre a polcokra kerülhet
Szemán András Vezető csomagolóanyagfejlesztő specialista, Szerencs

 

Csomagolóanyag-csökkentés Diósgyőrben 

Komáromi Péter a diósgyőri gyár csomagolóanyag-fejlesztője, tehát gyakorlatilag minden csomagolóanyag konstrukciót az ő keze alatt tökéletesítenek.

Komáromi Péter Diósgyőr

 

„Az elmúlt időszakban rengeteg munkát fektettünk abba, hogy harmonizáljuk a csomagolási konstrukcióinkat, és ezáltal minél környezetbarátabb, fenntarthatóbb megoldásokat fejlesszünk ki. Ennek eredményeképpen a diósgyőri gyár minden csomagolóanyaga újrahasznosíthatóságra tervezett, az elmúlt három évben több mint 200 tonna csomagolóanyaggal kevesebbet használtunk fel azonos darabszámú termékhez. Ebből több mint 100 tonna volt a műanyag, ennyivel kevesebbet használtunk fel.” – összegezte a sikereket.
A Smarties volt az első olyan márka a Nestlé Hungária történetében, ami először műanyagmentessé vált, és ebben Péternek is sok munkája volt.

Az motivál, hogy a csomagolásfejlesztéseink által egy fenntarthatóbb jövőt teremtsek a kisfiamnak és az elkövetkező generációknak egyaránt
Komáromi Péter Csomagolásfejlesztő specialista, Diósgyőr