Sort by
Sort by

Kevesebb cukor, édes íz

A tudósok rájöttek hogyan lehet kevesebb cukorral is ugyanolyan jó ízű az étel
Kevesebb cukor

Az édesipar szent grálja, hogy miként lehetne megőrizni a csokoládé imádott ízét kevesebb cukor hozzáadásával. Ennek megoldása már nem pusztán a képzeletben lehetséges.

A Nestlé Kutatóközpontjában dolgozó tudósok rájöttek, hogyan lehet a cukor kristályszerkezetét úgy módosítani, hogy ugyanolyan édesnek érezzük az ételt annak ellenére, hogy sokkal kevesebb cukrot tartalmaz.

A szánkban olvad

Nincs mesterséges színezék, sem szokatlan növényi kivonat, csak az eredeti édesítő anyag – a cukor – újragondolása. A Nestlé Kutatóközpont tudósai olyan eljárást dolgoztak ki, mellyel a cukorkristályok nem tömörek, hanem üregesek lesznek.

Stefan Catsicas, a Nestlé műszaki igazgatója egy Bloomberg interjúban elmondta, hogy a társaság az élelmiszerekben található összetett, természetes struktúrákat igyekszik lemásolni a cukor egyenetlenebb elosztásával:

„Pont ezt látjuk, amikor elektronmikroszkóp alatt vizsgáljunk egy almát – mondta Catsicas. A természetben található valódi táplálék nem homogén. Tele van üregekkel, kis csúcsokkal és eltérő a sűrűsége. Ezt a változatosságot utánozva érjük el ugyanazt az érzékszervi élményt – tette hozzá az igazgató.”

„Jó tudomány“

Julian Cooper professzor, az Egyesült Királyság Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete tudományos bizottságának elnöke egy, a BBC-nek adott interjúban elmondta, milyen fontos ez a fejlesztés. „Ez a jó ügy szolgálatába állított tudomány. Sokan vizsgálták már, hogy miként lehetne csökkenteni a cukortartalmat.“


A technológiai eredménynek nagy jelentősége van a fogyasztók számára. Lehetővé teszi, hogy a Nestlé teljesen új módszerrel szabályozza édesipari termékeinek édességét, mindezt akkor, amikor az emberek számára fontos a csökkentett cukorbevitel.

A strukturált cukrot a Nestlé -világszerte 40 K+F egységből álló hálózatának- svájci és brit kutató-fejlesztő létesítményeiben dolgozó tudósok fedezték fel és fejlesztették ki.

Táplálkozási vállalások az egészség megőrzéséért

A fejlesztés hozzásegíti a vállalatot, hogy teljesítse a termékei cukortartalmának csökkentésére vonatkozó vállalását. A Nestlé 2007-től kezdődően, a cukor csökkentésére vonatkozó, globális irányelv bevezetése óta szorítja vissza folyamatosan termékei cukortartalmát. 2016. végére a hozzáadott cukortartalom 39 000 tonnával csökkent, 2020-ig pedig 18 ezer tonnával kevesebb cukrot használ majd fel Európában a Nestlé. A döntés eredményeként termékeik cukortartalma 2017 és 2020 között átlagosan 5 százalékkal csökken.

A Nestlé Magyarországon is évek óta elkötelezett a kiegyensúlyozott étrend támogatásában. Ennek hatására jelentősen csökkent számos, főként gyermekeknek szánt termékük cukortartalma. 2016. év végéig a gyermekeknek szánt reggelizőpelyhek cukortartalma átlagosan 23 százalékkal csökkent. 2017-ben került például piacra az új Nesquik kakaóitalpor, amely a korábbi receptúrához képest 50%-kal kevesebb cukrot tartalmaz. Magyarország az első országok között volt, ahol ezt az új terméket bevezették, sőt a fejlesztésben is részt vettek hazai szakemberek.

A hozzáadott cukor mennyiségének csökkentése csak egyike a Nestlé táplálkozást érintő, többek között a termékei só és telített zsírsav tartalmának csökkentését célzó vállalásainak. A vállalat ugyanakkor elkötelezett az egészségesebb tápanyagok, így a vitaminok, ásványi anyagok és teljes kiőrlésű gabona mennyiségének növelése mellett. A Magyarországon tett táplálkozási vállalásokról itt olvashat bővebben.