Sort by
Sort by

COVID-19: A Nestlé felelősségvállalása és intézkedés sorozata 

Nestlé Covid adomány
A Nestlé a világ egyik kiemelkedő élelmiszergyártó vállalataként folyamatosan figyelemmel kíséri a világszerte egyre terjedő koronavírus-veszélyt, és rendkívül komolyan veszi fogyasztói, valamint a működéséhez kapcsolódó közösségek iránti felelősségét, ide értve az ellátás folyamatos biztosítását.  

Munkavállalóink, üzleti partnereink és közösségeink egészsége, biztonsága és jólléte kiemelten fontos számunkra, ezért felelős vállalatként minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy támogassuk őket. Ez a helyzet sok kihívással jár és mindenki részéről nagy erőfeszítéseket igényel, ugyanakkor ráirányítja figyelmünket azokra az alapértékekre, amelyek lehetővé teszik, hogy biztonságban és jóllétben éljük mindennapjainkat. 

A Nestlé Hungáriának, mint a magyar élelmiszeripar egyik legnagyobb szereplőjének kiemelt, stratégiai feladata a lakosság élelmiszerrel és állateledellel való folyamatos ellátása. Ennek érdekében szorosan együttműködünk az ellátási lánc-, disztribúciós- és kiskereskedelmi partnereinkkel. 

Mindhárom magyarországi gyárunkban folyamatos a termelés, minden biztonsági és egészségvédelmi óvintézkedést megtettünk munkavállalóinkért, akik biztosítják fogyasztóink Nestlé termékekkel való ellátását. Kollegáink elkötelezettségének köszönhető, hogy családjaink, fogyasztóink és háziállataink a megszokott mennyiségben és minőségben juthatnak hozzá termékeinkhez! 

Az elmúlt több mint 150 évben fogyasztóink, munkavállalóink, üzleti partnereink és közösségeink mindig számíthattak ránk, ez a mostani, kihívásokkal teli helyzetben sincs másképp. A Nestlénél globális és magyarországi viszonylatban is elkötelezetten dolgozunk azért, hogy ebben a rendkívüli időszakban is a tőlünk megszokott rugalmassággal, elszántsággal és emberséggel tudjunk működni.

Fontosnak tartjuk, hogy a kialakult helyzetben saját eszközeinkkel segítsünk a nehéz helyzetbe kerülőkön és támogassuk az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseit. 
Noszek Péter, Ügyvezető Igazgató, Nestlé Hungária

 

Munkavállalóink támogatására irányuló intézkedéseink:

  • Irodai munkavégzés helyett kollegáink otthonról végzik munkájukat minden esetben, amikor ez megoldható.
  • Az elmúlt hetekben meghozott szigorú higiéniai szabályok mellett április 1-től visszamenőleges hatályú rendkívüli bér- és juttatási csomagot vezettünk be a munkatársaink számára. 
  • Minden magyarországi termelőegységben és raktárban dolgozó Nestlé és bérelt munkavállaló az alapbérén, műszakpótlékon és egyéb kiegészítéseken felül minden, a gyárban eltöltött nap után 8 órás műszak esetén bruttó 1800 forint, 12 órás műszak esetén bruttó 2400 forint bérpótlékot kap. 
  • A kereskedelmi partnereket teljes munkaidőben látogató értékesítők pedig 10% alapbérkiegészítést kapnak. 
  • Azok a munkavállalók, akik feladataikat a koronavírus okozta körülmények miatt nem tudják ellátni, és más munkát sem tudnak végezni, az alapbérüket biztosan megkapják június 30-ig.
  • Azon kisgyerekes dolgozóknak pedig, akik az óvodai, iskolai bezárások miatt nehezen tudják ellátni teljes munkaidőben a feladatukat, a vállalat lehetőséget biztosít részmunkaidős foglalkoztatásra.
  • A rendkívüli intézkedések keretében a vállalati kölcsönökre a cégvezetés tőke és kamat törlesztési moratóriumot hirdetett december 31-ig. 
  • A termelésben dolgozók munkába járási támogatást és napi egyszeri ingyenes étkezést is kapnak.
  • Amennyiben valamelyik dolgozó a szigorú higiéniai előírások betartása ellenére is megfertőződik a koronavírussal, a Nestlé megtéríti a betegség ideje alatti táppénz és alapbér közötti különbséget, valamint fedezi a TB által nem támogatott teljes gyógyszerköltségeket.

 

Közösségeink támogatására irányuló intézkedéseink:

  • A Nestlé világszerte 10 millió svájci frankkal támogat karitatív szervezeteket, köztük a Nemzetközi Vöröskereszt munkáját. A Nestlé Hungária pedig külön, több mint 100 millió forint értékű adománnyal segíti a nehéz helyzetbe kerülőket és az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseit.
  • Más termékek mellett közel 12 tonnányi húsvéti csokoládét adományoztunk a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek, amivel talán könnyebbé tehetjük a hátrányos helyzetű családok hétköznapjait.
  • Cégünk további eszközökkel is segíti az egészségügyi dolgozókat: több furgonnyi terméket küldtünk a Szent László és más, koronavírus betegeket ápoló kórház munkatársainak, többek között kávét, kávégépet, gabonapelyhet, csokoládét és más egyéb finomságokat. 
  • Másik stratégiai partnerünket, a Vöröskeresztet pénzbeli adományokkal is támogatjuk. A Nestlé munkatársai saját belátásuk szerint lemondhatnak fizetésük tetszőleges részéről a Magyar Vöröskereszt javára, amelyet a vállalat nem csak továbbít, hanem a felajánlás mértékének megfelelő összeggel meg is támogat.
  • A Nestlé PURINA® a koronavírus-járvány miatti nehéz helyzetben most negyedmillió adag állateledelt ajánlott fel a magyarországi menhelyeknek, melyet a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség segítségével fog eljuttatni az állatotthonokba. Ez a vállalás a PURINA® nemzetközi támogatásának keretén belül történik, amely során az európai régió 15 országa támogatja a rászoruló állatotthonokat: a krízis kezdete óta már 2 millió adag állateledel eljuttattatására tett vállalást különböző menhelyek számára.