Sort by
Sort by

Termesszetek saját zöldségeket, fűszereket!

Csinálj kedvet kertészkedéssel a zöldségekhez!
ültessetek közösen
A szülők számára ismerős lehet, hogy a gyerekek sokszor nem akarják megenni a zöldségeket. A saját zöldségek termesztése első hallásra ijesztő lehet, de érdemes kipróbálni, akár kicsiben is.

Akár az erkélyen, kaspóban ápolgattok egy paradicsom palántát, akár a konyhaablakban pár cserép fűszernövényt, már megkönnyítetted a különböző ízek, zöldségek bevezetését. Vond be a gyerekeket az ültetésbe és a növények gondozásába is!


Hogyan láss hozzá?

Első lépésként mérd fel, mennyi helyed van, hol lenne a zöldséges kaspód, ládád. Ha saját kerted van, találjátok ki közösen, melyik részét tudjátok veteményessé varázsolni. Ha még soha nem próbálkoztatok a zöldségtermesztéssel, kezdjétek kicsiben: pár tő paradicsom,  pár elszórt retek- és spenótmag is jópofa elfoglaltságot nyújt. 

Az ablakban vagy a teraszon ültethettek fűszernövényeket, ehhez érdemes palántákat beszerezni - cserébe gyorsan csipegethettek a levelekből a közös főzőcskézéshez.
Ha több helyed van, nézz utána hogyan kell magas ágyast készíteni. Ez a megoldás akár több tő paradicsom, cukkíni és gyökérzöldségek nevelésére is alkalmas.


Hogyan és mit ültess?

Ha megtaláltad a vetemény helyét, itt az ideje elkezdeni az ültetést. A legtöbb vetőmagcsomag megmutatja az ideális ültetési időt és a lehető legjobb időzítést az ültetéshez. Az üres csomagokat rakd el, mert több hasznos információ is van rajtuk. Érdemes azt is felírnod, mikor ültettétek el a növényeket.
A nagyobb növények - mint például a póréhagyma, cukkíni vagy a sárgarépa -  a zöldségágyakban növekszenek a legjobbak, de a fűszerek, a paradicsom vagy a saláta virágládákban vagy kaspókban is szépen fejlődnek.


Hogyan ápoljátok a kiskerteteket?

Az öntözés nagyszerű tevékenység a gyermekek számára is.  Életkoruktól függően akár környezetórává is alakíthatjátok a programot, hangsúlyozva a víztakarékosság fontosságát. Ne feledd, a nap hűvösebb óráiban, reggel vagy este öntözzétek a növényeket a szabadban!
Az erős, egészséges palántáknak nedves, gyommentes talajra van szükségük. A gyomokat kémiai permetezés helyett kézzel távolítsátok el, és vegyétek le az elhalt leveleket, hogy a palánták egészségesek maradjanak.


Szüreteljetek együtt!

Az első érett paradicsom, az első kihúzható retek vagy marék spenót nagy örömet fog okozni az egész családnak! Mindenképp kóstoljátok meg közösen, ha lehet nyersen, vagy főzzétek bele az aznapi főételbe! 
Az élelmiszerek egészségre gyakorolt hatása a 21. század egyik legnagyobb kihívása.
 

2016-ban világszerte 41 millió óvodáskorú gyermek küzdött túlsúllyal, így az egészséges táplálkozás elsajátítása elengedhetetlen az elhízás globális kezeléséhez. 
A Nestlé egy azon vállalatok közül, amelyek elkötelezettek az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak támogatásában azáltal, hogy segítenek a gyermekeknek, szüleiknek és gondviselőiknek a minőségi táplálkozásban és a testmozgás megszerettetésében.