Sort results by
Sort results by

Zéró vízfelhasználás

Lehetséges a „zéró vízfelhasználás“ a gyártásban – megmutatjuk hogyan
Lehetséges a „zéró vízfelhasználás“ a gyártásban – megmutatjuk hogyan

Az ipar nagy vízigényű. A mezőgazdaság után a legnagyobb vízfogyasztó a világon. A világ vízfelhasználásának 22%-át teszi ki az ipar szemben a háztartások 8%-ot kitévő vízfelhasználásával.

Hogyan lehet mégis „zéró vízfelhasználású“ gyárat létesíteni?

Innovatív technológia

A természeti erőforrások megóvása során gyakran az innováció kínálja a megoldást. A Nestlé Lagos de Moreno-i (Mexikó) található tejpor üzemében pont ez történt.

A 2014-ben megnyitott modern gyár nem támaszkodik külső vízforrásokra, hanem a feldolgozott tejből vonja ki a vizet. Ezzel évente 1,6 millió liter vizet, a Nestlé teljes mexikói vízfelhasználásának 15%-át takarítja meg. A mexikói gyárban még újdonságnak számító technológiát a világ más részein alkalmazva nemsokára még több vizet lehet megtakarítani.

Két brazil gyár már „zéró vízfelhasználással“ üzemel és 2018-ig további négy létesítmény áll át az új technológiára. A jövőre nézve hasonló lépések vannak tervben a dél-afrikai, indiai, pakisztáni, kínai és kaliforniai üzemekben.

Értékes erőforrás

Az évek óta tartó szárazság miatt Kaliforniában megértették milyen értékes forrás a víz.

Kiemelten fontos az ipar vízfelhasználását csökkenteni. A Nestlé az államban található öt ásványvíz palackozó üzemében és négy élelmiszer- és állateledelgyárában csökkenti a vízfelhasználást.

A Modesto városában található tejüzem átalakítását célzó munkák már folyamatban vannak. Ennek eredményeképpen a „zéró vízfelhasználású “gyár nem fog több helyi természetes édesvizet felhasználni a termelésben.

A 7 millió CHF értékű beruházási projekt 2018-as átadását követően évente mintegy 286 millió vizet fog megtakarítani.

A Nestlé Bakersfieldben és Tulareben található üzemei a vízgazdálkodási intézkedéseknek köszönhetően több, mint 98 millió liter vizet takarítanak meg évente. Ez előreláthatóan a 2014. évi szinthez képes 12%-kal csökkenti az üzem teljes éves külső vízigényét.

A Nestlé Ásványvíz üzletágának kaliforniai palackozó üzemei évente 208 millió vizet takaríthatnak meg. Ez a 2014. évi mennyiséghez képest 8%-kal kevesebb felhasználást jelent.

Folyamatban van a Felelős Vízgazdálkodás Szövetség (Alliance for Water Stewardship - AWS) normáinak bevezetése a Nestlé összes gyárában.

Takarékosság három lépésben

A Nestlé egy három lépésből álló módszert alkalmaz a világ minden részén megtalálható gyárai vízfelhasználásának csökkentésére.

Az első lépésben a műszaki szakemberek a vízmegtakarítás szempontjából megvizsgálják a jelenlegi gyártástechnológia optimalizálásának lehetőségeit. Második lépésként feltárják a gyártás során felhasznált víz újrafelhasználásának lehetőségeit. A harmadik lépésben pedig innovatív módszereket vezetnek be a nyersanyagokban lévő víztartalom kinyerésére és újrafelhasználására. A „zéró vízfelhasználású“ gyár a harmadik típusú újítások közé tartozik.

Ezt a háromlépéses módszert már világszerte 80 gyárban alkalmaztuk, s ezzel 2010. óta összességében 25% vízmegtakarítást értünk el.

A Nestlé gyáraiban csoportszinten és világszerte 516 felelős vízgazdálkodás projekt fut, mellyel évente 3,7 millió m3 vizet takarítunk meg. Ez 1500 olimpiai úszómedencének felel meg.

A World Resources Institute nevű globális kutatószervezet is segíti a Nestlé takarékossági erőfeszítéseit, melynek során biztosítja, hogy a vízgazdálkodás a környezet, a társadalom és a gazdaság számára is előnyös legyen.

Az újításoknak és a gondos vízgazdálkodásnak köszönhetően a Nestlé harmadával csökkentette a vízfelhasználását az elmúlt tíz év során. Ennek a munka azonban sosem ér véget. A vállalat folyamatosan felülvizsgálja az erőforrás-felhasználását és elkötelezett amellett, hogy minden területen növelje tevékenységének hatékonyságát és csökkentse a hulladék kibocsátását.

A Nestlé magyarországi gyárai

Gyárainkban mi is sokat teszünk a vízfelhasználásunk csökkentéséért. Az elmúlt 10 évben a szerencsi instant italok üzem terméktonnára eső vízfelhasználása negyedére csökkent, míg a diósgyőri csokoládégyárban majdnem a felére. A büki állateledel gyár a technológia-váltás ellenére 14%-os megtakarítást ért el 2015-höz képest.

További információkat talál a Nestlé Fenntarthatósági és Közös Értékteremtés Jelentésünkben.