Sort by
Sort by

GYERE

Gyermekek Egészsége Program Szerencsen
GYERE Program

Az ENSZ állásfoglalása szerint az élelmiszeriparnak világszerte kiemelt szerepe van abban, hogy hozzásegítse az embereket, családokat az egészségesebb élethez. A gyors, hatékony fellépés létfontosságú, hiszen csak Európában jelenleg minden harmadik 11 éves gyermek túlsúlyos vagy elhízott.

A világ legnagyobb, az elhízás megelőzését szolgáló hálózata az EPODE, amely 2004-ben Franciaországban kezdte meg működését, célul kitűzve a gyermekkori elhízás megelőzését. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), szakmai vezetőként, 2014-ben indította el hazánkban a programot, GYERE (Gyermekek Egészsége Program) néven, melyhez 2015-ben a Nestlé Hungária is csatlakozott támogatóként.

GYERE Program Szerencsen

A program első és legfontosabb célja, hogy a helyi közösség tagjait hozzásegítse az aktív és egészséges életmód kialakításához és annak hosszú távú fenntartásához. Ennek eredményeképpen a gyermekkori elhízás előfordulásának jelentős csökkentését és megelőzését is célul tűzték ki a programtervezők.

A hároméves programot Magyarországon elsőként Dunaharasztiban indították el 2014-ben. Egy évvel később, 2015-ben a Nestlé az Egészséges Gyerekekért Program támogatásával elindult a program Szerencsen is, ahol a Nestlé regionális italporgyártó és -töltő központja található.

A program működése során szoros együttműködést és összefogást alakítanak ki a város lakosaival és intézményeivel. Szerencsen óvodák, iskolák, középiskolák, egészségügyi, oktatási és közétkeztetési intézmények közreműködésével zajlik a 0 és 18 év közötti lakosság, mintegy 2260 gyermek oktatása, illetve a családok tájékoztatása.

Az MDOSZ által felkért és megfelelő képzésen részt vett dietetikusok az oktatási intézményekben rendszeresen játékos, gyakorlati foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek, amelynek során negyedévenként egy-egy egészséges táplálkozással kapcsolatos témát dolgoznak fel (pl. zöldségek és gyümölcsök, gabonafélék, folyadékfogyasztás, stb.). A településen élő védőnők közreműködésével és a bölcsődék bevonásával a 0-3 éves korosztály szüleit is megszólítja a program, akik részére minden egyes tematika során összefoglaló anyagot juttatnak el.

Az összes helyi óvodában és általános iskolában elérhetővé vált az úgynevezett GYERE menü, amely a település élelmezésvezetővel együttműködve kerül kidolgozásra. A program teljes ideje alatt a szülők ingyenes dietetikai-táplálkozási tanácsadást igényelhetnek. A GYERE Program szakemberei továbbá részt vesznek a település életében, közösségi napokon, rendezvényeken, ahol például térítésmentes dietetikai-táplálkozási tanácsadást, játékos egészségfoglalkozásokat biztosítanak. A program során a gyerekek többlépcsős tudás alapú játékokban és a kiegyensúlyozott életmód szellemében szervezett programokon, eseményeken vehetnek részt családjaikkal együtt.

Mérések, eredmények

A program indulásának elején az MDOSZ a helyi védőnőkkel közösen felmérte a gyermekek egészségi állapotát a 6-12 éves korosztályra fokuszálva. Kiderült, hogy Szerencsen a vizsgált korosztályban minden harmadik gyermek súlyfelesleggel küzd. A program befejezésekor, a harmadik év végén ismételten mérést végeznek, és ezen összehasonlító adatok szolgálnak majd a program hatékonyságának mérésére.

Bár a GYERE Szerencs program a 2018-as tanévben ér véget, ami már most is biztos, hogy a program fő célja, a gyerekek obezitásának csökkentése mellett, színt is hoz a város életébe. Ahogy a gyerekek mondják, az „egészséges nénik” tanácsai és előadásai révén a közösség nyitottabbá, tudatosabbá válik a kiegyensúlyozott táplálkozás és életmód terén.