Sort results by
Sort results by

GYERE

Gyermekek Egészsége Program Szerencsen
GYERE Program

Az ENSZ állásfoglalása szerint az élelmiszeriparnak világszerte kiemelt szerepe van abban, hogy hozzásegítse az embereket, családokat az egészségesebb élethez. A gyors, hatékony fellépés létfontosságú, hiszen csak Európában jelenleg minden harmadik 11 éves gyermek túlsúlyos vagy elhízott.

A világ legnagyobb, az elhízás megelőzését szolgáló hálózata az EPODE, amely 2004-ben Franciaországban kezdte meg működését, célul kitűzve a gyermekkori elhízás megelőzését. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), szakmai vezetőként, 2014-ben indította el hazánkban a programot, GYERE (Gyermekek Egészsége Program) néven, melyhez 2015-ben a Nestlé Hungária is csatlakozott támogatóként.

GYERE Program Szerencsen

A program első és legfontosabb célja, hogy a helyi közösség tagjait hozzásegítse az aktív és egészséges életmód kialakításához és annak hosszú távú fenntartásához. Ennek eredményeképpen a gyermekkori elhízás előfordulásának jelentős csökkentését és megelőzését is célul tűzték ki a programtervezők.

A hároméves programot Magyarországon elsőként Dunaharasztiban indították el 2014-ben. Egy évvel később, 2015-ben a Nestlé az Egészséges Gyerekekért Program támogatásával elindult a program Szerencsen is, ahol a Nestlé regionális italporgyártó és -töltő központja található.

A program működése során szoros együttműködést és összefogást alakítanak ki a város lakosaival és intézményeivel. Szerencsen óvodák, iskolák, középiskolák, egészségügyi, oktatási és közétkeztetési intézmények közreműködésével zajlik a 0 és 18 év közötti lakosság, mintegy 2260 gyermek oktatása, illetve a családok tájékoztatása.

Az MDOSZ által felkért és megfelelő képzésen részt vett dietetikusok az oktatási intézményekben rendszeresen játékos, gyakorlati foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek, amelynek során negyedévenként egy-egy egészséges táplálkozással kapcsolatos témát dolgoznak fel (pl. zöldségek és gyümölcsök, gabonafélék, folyadékfogyasztás, stb.). A településen élő védőnők közreműködésével és a bölcsődék bevonásával a 0-3 éves korosztály szüleit is megszólítja a program, akik részére minden egyes tematika során összefoglaló anyagot juttatnak el.

Az összes helyi óvodában és általános iskolában elérhetővé vált az úgynevezett GYERE menü, amely a település élelmezésvezetővel együttműködve kerül kidolgozásra. A program teljes ideje alatt a szülők ingyenes dietetikai-táplálkozási tanácsadást igényelhetnek. A GYERE Program szakemberei továbbá részt vesznek a település életében, közösségi napokon, rendezvényeken, ahol például térítésmentes dietetikai-táplálkozási tanácsadást, játékos egészségfoglalkozásokat biztosítanak. A program során a gyerekek többlépcsős tudás alapú játékokban és a kiegyensúlyozott életmód szellemében szervezett programokon, eseményeken vehetnek részt családjaikkal együtt.

Mérések, eredmények

A program indulásának elején az MDOSZ a helyi védőnőkkel közösen felmérte a gyermekek egészségi állapotát a 6-12 éves korosztályra fokuszálva. Kiderült, hogy Szerencsen a vizsgált korosztályban minden harmadik gyermek súlyfelesleggel küzd. A program befejezésekor, a harmadik év végén ismételten mérést végeznek, és ezen összehasonlító adatok szolgálnak majd a program hatékonyságának mérésére.

Bár a GYERE Szerencs program a 2018-as tanévben ér véget, ami már most is biztos, hogy a program fő célja, a gyerekek obezitásának csökkentése mellett, színt is hoz a város életébe. Ahogy a gyerekek mondják, az „egészséges nénik” tanácsai és előadásai révén a közösség nyitottabbá, tudatosabbá válik a kiegyensúlyozott táplálkozás és életmód terén.