Sort by
Sort by

Szülőnek lenni bizony sokszor kihívás

A szülővé válás egy igazi csoda, ugyanakkor sokszor próbatétel elé állítja az embert. A Nestlé megbízásából készített Parenting Index kutatásban 8000 ezer szülő mesélt tapasztalatairól. 
 
Nestlé Parenting kutatás

Egy kisbaba érkezésével család is születik. Persze azt is tudjuk, hogy minden ezzel járó öröm ellenére szülőnek lenni nem könnyű. A szülővé válást és gyereknevelést nem tanítják, és nincs is rá jól bevált recept. Ami működik az egyik családban, nem biztos, hogy a másikban is fog. 
Bár azt általában tudjuk, hogy mik a gyermeknevelés örömei, a nehéz oldalát kevesen tanulmányozták. Ezért is indította el a Nestlé az első ilyen globális kutatást, a Parenting Indexet, melyből többek között az is kiderült, hogy a friss szülők egyharmada vágyik arra, hogy a gyermekvállalás szépségei mellett nyíltan és őszintén beszélhessen a problémáiról.  
A globális kutatásban 16 országból összesen 8000 anya és apa vett részt, akik 0-12 hónapos korú gyermekeket nevelnek. A vizsgált témakörök között szerepelt többek között a megfelelni vágyás, az anyagi biztonság, a munkáltatói támogatás, a baba természete és a szociális juttatások is.

Téged mennyire zavar, ha mások beleszólnak? És mennyire tartod magad jó szülőnek?

Ugye te is tapasztaltad már, hogy valaki jobban tudja…? A kisgyermekes szülők világszerte nagy tehernek érzik, hogy megfeleljenek az elvárásoknak, és bizonytalanok abban, hogy elég felkészültek-e az anyaságra, illetve az apaságra. A Parenting Index kutatásból kiderült az is hogy a szülők számára a legnagyobb kihívást a stressz okozza, ami  eredhet a saját magunk felé támasztott elvárásokból, de akár külső tényezőkből is. A résztvevők nehézségként említették még a gyermeknevelés módját kritizáló társadalmi elvárásokat, a szülői bűntudatot, a gyermeknevelés váratlan helyzeteit és a kéretlen tanácsokat is.  

A megkérdezettek felét nyomasztja, hogy mások mindent jobban tudnak náluk, és rendszeres bűntudattal küzdenek, mert nem érzik magukat elég jó szülőnek. A szülők egyharmada úgy érzi, hogy nincs felkészülve azokra a nehezebb pillanatokra, amikről kevesebb szó esik például a közösségi média „csodás” világában, a válaszadók 53%-ának pedig több kompromisszumot kellett kötnie gyermeke születése után, mint amire fel volt készülve. 

A digitális eszközök nyújtotta lehetőségek miatt talán nem is gondolnánk, de a megkérdezettek egyharmada egyedül érzi magát annak ellenére is, hogy ma már rengeteg kapcsolódási lehetőség áll rendelkezésre. 

Melyik országban legjobb szülőnek lenni?

Szülővé válni mindenhol nagy öröm, ugyanakkor sok kihívással is jár, mely a szülők nagy részét érinti, ugyanakkor ezeket országonként másként élik meg a megkérdezettek. 

A Nestlé megbízásából készült Parenting Index kutatás eredményei alapján Svédországban, Chilében és Németországban a legkönnyebb ma szülőnek lenni.

Bár a szülőként érzett stressz a világon mindenütt jelen van, a Fülöp-szigeteken, Szaud-Arábiában és Brazíliában még hangsúlyosabban érződik, a legkevesebb stresszről pedig a svéd, német és izraeli szülők számoltak be. 

A Parenting Index kiegészítéseként a Nestlé Hungária egy külön kutatásban arra kérte a magyar szülőket, hogy értékeljék a gyereknevelés kihívásait. A nemzetközi eredményekhez hasonlóan a magyar válaszadók közel fele gondolja úgy, hogy szülőnek lenni nehezebb, mint amire számítottak. Kétharmaduk szerint nagy nyomás nehezedik az anyákra, hogy megfelelően táplálják gyermeküket, 56%-uknak pedig sokszor van lelkiismeret-furdalása, amiért nem elég jó szülő.

Támogassuk egymást!

A kutatásból kiderült, hogy a COVID-19 járvány miatt kisebb társadalmi nyomást és nagyobb kölcsönös támogatást tapasztaltak. Pedig, ez pandémia nélkül is működhetne! Gondolj bele, mennyire jól esne neked szülőként a megértés és támogatás, igyekezzünk hát segíteni egymást! 

A Nestlénél hiszünk abban, hogy minden szülőt támogatnunk kell és tiszteletben kell tartanunk döntéseiket. A Parenting Index egy fontos első lépés a szülővé válás komplexitásának megértésében. Mi egyedül nem tudunk mérhető változásokat létrehozni, ezért is fontos, hogy együttműködjünk minden olyan szereplővel, aki nyitott a párbeszédre és változást akar elérni. Hogy együtt, közösen egészségesebb, boldogabb generációkat neveljünk.
Evetovits Iván a Nestlé Infant üzletágának vezetője
Nestlé szülő kihívás
Nestlé szülő stressz