Sort by
Sort by

Szerencsen is elstartolt a Nestlé duális szakképzési programja

Modern környezetben, szakképzett oktató tanítja a lelkes diákokat villanyszerelésre Szerencsen, a Nestlé új duális szakképzési központjában.
Szerencs duális képzés

A kiválasztott fiatalok a gyakorlati ismereteket nagyvállalati légkörben és nyári szakmai gyakorlaton tudják elsajátítani. A vállalat hosszú távra tervez: a jól teljesítő tanulóknak a hároméves képzés végén állást is ajánl. 

A Nestlé évek óta dolgozik azon, hogy fejlessze a gyárai térségében élő tanulók képességeit. A vállalat Fiatalok Foglalkoztatásáért nevű programja Magyarországon is változatos kezdeményezésekkel támogatja a pályakezdők munkerőpiaci beilleszkedését: gyakornoki- és mentorprogramok mellett duális szakképzésekkel karolja fel a hazai fiatalokat.  A büki gyárban már 2021 óta tanulhatnak villanyszerelőnek és elektronikai műszerésznek a diákok, idéntől pedig a mechatronikus mérnök szak is elindult. A büki duális szakképzés sikerei után pedig 2023 szeptemberétől már a szerencsi fiatalok előtt is nyitva áll ez a lehetőség. 

A büki tapasztalatokkal a hátunk mögött, az ottaniakhoz hasonló elvek mentén indítottuk útjára a Nestlé szerencsi gyárában a duális szakképzési programunkat. A kiválasztott tanulók modern, gyári környezetben, a nagyvállalati légkör miliőjét megtapasztalva, kis csoportban, felkészült oktató segítségével sajátíthatják el a villanyszerelő szakma alapjait – mondta el Meczó Kinga, a Nestlé szerencsi gyárának duális szakképzésért felelős szervezetfejlesztési munkatársa. Hozzátette: – Mi a Nestlénél hosszú távra tervezünk. A fiatalok oktatása társadalmi szempontból is elengedhetetlen, de a gyári utánpótlás szempontjából is fontos. A jól teljesítő tanulóknak éppen ezért a sikeres szakvizsga után állást is ajánlunk.”

A szerencsi gyár udvarán kialakított, minden komfortnak megfelelő konténertanteremben jelenleg öt fiú és egy lány tanul. Az osztályteremben a legmodernebb eszközökön gyakorolhatnak a diákok, amely minden szakmai igénynek megfelel. 

Szerencs duális képzés 2023


Az itteni munka célja, hogy az elméleti tudást itt gyakorlati tapasztalatokkal egészítsük ki. Mindent megtanítok nekik, amiről a tankönyvek szólnak, ez versenyképes tudást biztosít számukra, akárhol is dolgozzanak a jövőben” – mondta el Godó Péter, a Nestlé szerencsi duális képzési programjának oktatója. „Mivel csak hat diákkal foglalkozom, mindenkire jut elég idő, biztos alapokat tudok adni nekik a szakmához” – tette hozzá.  

Az első tanév első hónapjai még a tanteremben telnek, de nyáron már mentor segítségével a gyárban is kipróbálhatják magukat a fiatalok.

Nagyon jó itt a hangulat, mindenki nagyon kedves, és úgy érzem, van elég terünk és lehetőségünk a fejlődéshez.  A tanár úr mindent megmutat, és bátorít minket arra, hogy kérdezzünk” – mondta Rácz Máté, az első évfolyam egyik tanulója. Arra a kérdésre, hogy szeretne-e a jövőben a Nestlénél dolgozni, mosolyogva igennel felelt. 
A mostani hat diák jelenti az első évfolyamot, de a Nestlé szerencsi oktatási központja felmenő rendszerben képzeli el az oktatást, és jövőre is várja a következő lelkes jelentkezőket.