Sort by
Sort by

5 dolog, amit mindenképp tudnod kell a gyerekek étkezésével kapcsolatban 

5 dolog, amit mindenképp tudnod kell a gyerekek étkezésével kapcsolatban.
Gyerekek táplálkozása
Mit tegyél, hogy egészségesen és jóízűen egyenek a gyerekek? Mit, mikor és mennyit? Miért jó, ha engeded a konyhában segédkezni? Mi a helyzet a közös étkezésekkel?  

A táplálkozásnak jelentős szerepe van az ember életében. Az étkezés nem csak biológiai szükséglet, hanem társadalmi, kulturális jelentősége is van. Egészségi állapotunk egy része a bélrendszerünkben dől el, melynek állapota egyértelmű összefüggésben van táplálkozásunkkal. A helytelen táplálkozási szokások nagyban hozzájárulnak bizonyos egészségügyi problémák kialakulásához, és súlyproblémákhoz is vezethetnek.   

A táplálkozási szokások és ízpreferenciák óvodás és iskolás korban alakulnak ki, ezért kiemelten fontos, hogy gyerekeink táplálkozására egészen kiskoruktól odafigyeljünk. Összegyűjtöttük azokat az információkat, melyek támpontot jelenthetnek a gyerekeke egészséges táplálkozási szokásainkat kialakításában. 

1. A szülői minta 

A megfelelő szokások kialakításában nagyon fontos szerepe van a szülőknek. A gyerekek számára akkor is a szülők a követendő példa, ha látszólag ellenkeznek. Ha te mereven elutasítasz bizonyos ételeket, ne várd, hogy a gyerekek jóízűen megegyék. Ha te cukros üdítőket iszol, ő is azt fog kérni.  

Ha viszont azt látja, hogy változatosan, kiegyensúlyozottan táplálkozol, még ha nem is fogja azonnal ugyanazokat az ételeket enni, mint te, egy idő után jó eséllyel követi a példádat.  

Persze ez sokszor nem működik egyik pillanatról a másikra, de a kitartás meghozza a gyümölcsét.  
 

2. Mikor, mit és mennyit egyenek a gyerekek? 

A kiegyensúlyozott táplálkozásba minden alapanyag fogyasztása belefér, fontosak azonban az arányok. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége gyerekek számára is elkészítette Okostányér® ajánlását, mely az egyes ételcsoportok megfelelő arányát mutatja az étkezéseken belül.  

A gyerekek energiaigénye kisebb, mint a felnőtteké, ezért mindig az életkoruknak megfelelő mennyiségű ételt tegyél a tányérjukra. Egy óriás adag étel ijesztő tud lenni, és ahelyett hogy élveznék az evést, elrettenti őket. Fontos azonban, hogy rendszeresen, naponta ötször egyenek.  

Azt is vedd figyelembe, hogy a felnőttekhez hasonlóan a gyerekeknél is előfordul, hogy a szokásosnál kevesebb vagy éppen több ételt kívánnak. Ezért az ételek mennyiségével lehetsz rugalmas. Gondolj csak bele, neked is milyen kellemetlen, ha már jóllaktál, mégis tukmálják az ételt. 

Ha úgy érzed, hogy a gyerekek tényleg elég keveset ettek egész nap, és mégsem éhesek, érdemes számba venned, milyen és mennyi folyadékot fogyasztottak. A cukros üdítők, de akár a 100%-os gyümölcslevek vagy tejes italok energiatartalma is igen magas tud lenni. Így ha a nap folyamán több pohárral is lecsúszott, ez lehet oka a kisebb étvágynak.  Ezért is javasolt elsősorban a víz  folyadékpótlásra, hiszen így biztosan nem az üres kalóriák telítik el a gyerekek gyomrát.  

3. Az egészséges étrend több, mint egészséges alapanyagokból készült fogások 

Az étrend egészségre gyakorolt hatásában nemcsak maguknak az alapanyagoknak, hanem a környezetnek, ételkészítésnek és az élvezetnek is fontos szerepe van. Tehát az egészséges étkezés nem csak arra vonatkozik, hogy mit eszünk, hanem arra is, hogyan készítjük el és milyen körülmények között fogyasztjuk el. 

A legújabb felmérések szerint, akik élvezik az aromákat, ízeket és örömüket lelik az étkezésben, nagyobb valószínűséggel találják jóízűnek az egészségesebb fogásokat is.  

A gyerekeket pedig meg kell tanítani az étkezés és az ízek élvezetére. Ez egy tudatos folyamat, amit már a hozzátáplálástól érdemes megtervezni. Az egészséges táplálkozás változatos is, ezért jó, ha már kicsi koruktól kezdve minél több ízzel megismerteted őket. Ha pedig valamelyik alapanyagot elutasítja, próbálj rájönni, miért. Kísérletezz vele többször, kitartóan, próbáld ki más formában, más ízesítéssel. A két kulcsszó: kitartás és a türelem. 

4. A közös főzés nagyon fontos 

Sokszor időigényes, valószínűleg a kupi is nagyobb lesz a konyhában, viszont számos olyan előnye van, ami miatt nem szabad kihagyni a közös főzést. Már egészen kicsi kortól bevonhatod a gyerekeket a konyhai teendőkbe, mindig az adott életkorban biztonsággal és élvezettel elvégezhető feladatokat bízd rá! Már a menü összeállításakor is kereshetsz olyan recepteket, amiket könnyen megvalósíthattok közösen. 

Az új alapanyagok felfedezése, ételek elkészítése, tálalása élvezetes tevékenység, ami az egészségi állapotra is pozitív hatással bírhat, különösen gyerekkorban. 

Azok a gyerekek, akik részt vesznek az ételek elkészítésében, nagyobb eséllyel eszik meg a finom és tápláló ételeket, könnyebben megkedvelik a zöldségeket. Fontos, hogy az előkészületektől a tálalásig minden folyamatban részt vehessenek a gyerekek. Az étrendtervezés, bevásárlás, közös főzés-sütés, kertészkedés, fűszernövények gondozása segítheti az egészségtudatosságot, mindamellett remek közös időtöltést is jelent. 

5. Étkezzetek közösen, minél gyakrabban!  

A jó hangulatú közös étkezés az egész család számára pozitív hatással van. A gyerekek a közös étkezések alkalmával leshetik el a szülőktől az egészséges, változatos, mértékletes táplálkozás alapjait, láthatják, hogy az egészéges ételek fogyasztása is élvezetes. Remek lehetőség, hogy új ízeket is kipróbáljanak egy elfogadó közegben.  

Fontos, hogy semmit ne erőltess, a lényeg az, hogy biztonságban érezze magát. A fogások között legyen mindig valami ismerős, amit szeret, hogy érezze, ha az új dolgok nem ízlenek, akkor is van, amiért nyúlhat. Az étel legyen egészséges táplálék és élvezeti forrás, de ne legyen jutalom vagy büntetés. Ha például az édességet jutalomként kínálod, annak szerepe fel fog értékelődni a többi fogással szemben.  

A közös étkezések az étkezéshez fűződő viszonyuk szempontjából és lelkileg is fontosak a gyerekek számára. Egy elfogadó közegben jobban megnyílik, a jó hangulatú beszélgetések mellett az étkezés is öröm lesz.  

Tudtad? 

  • Ahol a család rendszeresen együtt étkezik, a gyerekek szívesebben fogyasztanak egészségesebb ételeket, gyakoribb a tejtermék-, gyümölcs- és zöldségfogyasztás, ezáltal a rost-, vas- kalcium- és vitaminbevitel is, emellett kevesebb a bő zsírban sült ételek fogyasztása. 
  • Egyes tanulmányok szerint az otthoni étkezések alacsonyabb energia-, kevesebb cukor -és zsírbevitellel járnak ilyenkor több a zöldség-gyümölcs fogyasztás, összességében minőségibb az étrend. 
  • Azok, akik nem TV előtt étkeznek, több zöldséget-gyümölcsöt fogyasztanak, míg akik TV előtt esznek, jellemzően több pizzát, snacket fogyasztanak 
  • Azok a gyerekek, akiknek szülei zöldséget-gyümölcsöt kínálnak nassolnivalóként, jelentősen többet fogyasztanak ezekből az élelmiszerekből, mint azon társaik, akik egyéb nassolnivalókat fogyasztanak. 

 

Csatlakozzatok ti is Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért programunk 2020. novemberben induló izgalmas kihívásaihoz, melyekkel ráadásul értékes ajándékokat is nyerhettek!
Készítsetek közösen kreatív fogásokat, fotózzátok le az eredményt, és küldjétek be a kihívás felhívásához készült Facebook poszt alá kommentben.  
A részletekért kövesd Facebook csatornánkat, vagy kattints Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért aloldalunkra