A Nestlé Purina büki gyárába évente beszállított alapanyag jelentős részét magyar gazdáktól vásárolt gabona teszi ki. A termesztők számára egyszerre jelentenek óriási kihívást a klímaváltozás hatásai (például az egyre gyakoribb, elhúzódó aszály és a romló talajminőség), valamint az olyan tényezők, mint a fenyegető műtrágyahiány vagy a növekvő energiaköltségek. Ezért is kezdeményezte a Nestlé Hungária, hogy az Egyesült Királyságban már eredményesen működő Landscape Enterprise Networks (LENs) program a régióban elsőként Magyarországon is elinduljon. A projekt első üteme három gazdaságban mintegy 2000 hektáron, több mint 200 ezer euróval és természetalapú megoldások kivitelezésével járul hozzá a talajmegújító földhasználati gyakorlatok elterjesztéséhez.
Ebben a programban működik közre Szabó Gábor, aki regionális alapanyag beszerzési vezető pozícióban dolgozik a Nestlé Hungáriánál a Nestlé Purina Európai Központi Beszerzésén, és már hosszú évek óta felel a különböző beszerzési folyamatokért. Ő tartja a kapcsolatot a LENs programban résztvevő magyar gazdálkodókkal, akiktől a búzát és gabonát vesznek a PURINA állateledelek előállításához. „A talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatoknak köszönhetően az élelmiszeripari nyersanyagok megtermelése kevesebb terhet ró a környezetre, ugyanakkor hozzájárulhat teljes tájegységek megújulásához” — magyarázza Szabó Gábor. Az átállás következtében nő a talaj vízmegtartó és szénmegkötő képessége, a biológiai sokszínűség, javul a vízminőség, viszont csökken a talajerózió mértéke és a megművelésből eredő karbonkibocsátás.
Figyelünk arra, hogy lehetőleg minél kisebb távolságról érkezzen hozzánk a gabona, hogy minimalizáljuk a szállítással járó ökológiai lábnyomunkat. Igyekszünk közvetlenül együtt dolgozni a gazdálkodókkal azért, hogy át tudjuk adni egymásnak azokat az újszerű információkat, melyek segítségével a lehető legkisebb energiafelhasználással és hatóanyaggal érhetünk el jó eredményt.Szabó Gábor Regionális alapanyag beszerzési vezető, Nestlé Purina Bük
A termőtalaj minősége nemcsak fenntarthatósági szempontból érdekes: a jobb minőségű termőtalaj minőségibb és gazdagabb tápértékű terményeket is eredményez, ami jobb alapanyagokat jelent a készülő termékekhez.
„Hatalmas motivációt jelent számomra látni, hogy a büki gyár az indulása óta egy több százezer tonnás termelési kapacitású, ultramodern üzemmé nőtte ki magát — értékel Gábor. — Az utóbbi 10—15 évben megannyi hazai gazdálkodót, alapanyag-beszállítót sikerült bevonnunk a Nestlé beszállítói hálózatába, amivel utat nyitottunk számukra az exportpiacra is. Ebben nekem is sok munkám volt, erre különösen büszke vagyok.”