Sort by
Sort by

Ezt mindenképp tudnod kell a rostokról

Rendszeresen hallod, mennyire fontos a megfelelő rostfogyasztás, de vajon miért? Mit jelent az, hogy megfelelő rostfogyasztás, és hogy néz ez ki a gyakorlatban?
Ezt mindenképp tudnod kell a rostokról

Te elegendő rostot fogyasztasz?

Az élelmi rostok sokféleségüknek és sokoldalúságuknak köszönhetően kis odafigyeléssel könnyen a napi étkezési rutin részévé válhatnak, támogatva testi és lelki egészséged, emésztésed egészségét és a fizikai jólléted.

„Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a megfelelő mennyiségű rostbevitel minden életkorban nélkülözhetetlen az egészség megőrzése szempontjából, hiszen szerepet játszik a bélflóra épségének, egyensúlyának megőrzésében. Emellett javítja az emésztést, fokozza a telítettségérzést, lassítja a szénhidrátok felszívódását (ezáltal segítve az egyenletes vércukorszint kialakítását), és hozzájárulhat az egészséges testtömeg fenntartásához, eléréséhez"– sorolja a rostok pozitív hatásait a Nestlé Hungária dietetikusa, Sárga Diána, aki még hozzáteszi: "A jótékony hatások mellett az elegendő mennyiségű rost csökkenti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a székrekedés, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a vastagbélrák. 

Az MDOSZ ajánlása szerint egészségünk megőrzése érdekében naponta megközelítőleg 25-35g élelmi rost elfogyasztására lenne szükség. Hazánkban a teljes értékű gabonafélék fogyasztásának aránya még mindig nagyon alacsony.

Így tedd az ételeket rostokban gazdaggá

"A zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonafélék, olajos magvak, hüvelyesek mind-mind értékes rostforrások. Legyen az étrended a lehető legszínesebb, fogyaszd a különféle rostforrásokat változatosan és napi több adagban. Sokszor egy apró étrendbeli változtatással is óriási eredményeket érhetsz el."
Sárga Diána, a Nestlé dietetikusa

Nézzük, hogy néz ez ki a gyakorlatban:

  • A hagyományos köreteket - mint a burgonya vagy a tészta - cseréld le rostdúsabb alapanyagokra. Érdemes kipróbálni a barna rizst, a hajdinát, kölest, de akár a teljes kiőrlésű tésztákat is. Legyen az egészséges étrend minél változatosabb!
  • A rakott, töltött ételeket a hagyományos rizs helyett készítheted barna rizzsel vagy zabpehellyel. 
  • Minden étkezés mellé egyél nyers zöldséget, zöld salátát.
  • Desszert helyett jó alternatíva pár szem idénygyümölcs, ami nem csak a rost- hanem a vitaminbeviteledhez is hozzájárul.
  • A sütemények tésztájában a finomliszt legalább felét cseréld le teljes kiőrlésű lisztre.

Hogyan fogyassz el 30 g rostot egy nap?

Napi rostfogyasztás