Sort by
Sort by

Felelős állattartás - Tápláld okosan kedvencedet

Dr. Márton Kinga, a PURINA állatorvosának tanácsai
FELELŐS ÁLLATTARTÁS
Dr. Márton Kinga, a PURINA állatorvosának tanácsai kutyák és macskák kiegyensúlyozott táplálásához.

A kutya és macska táplálkozástudomány fejlődése

Háziállataink táplálási igényeinek megismerése szorosan összefügg a haszonállattartás fejlődésével. A használatra szánt állatok közül a kutya szerepének átalakulásával, társállattá válásával fordult a szakemberek figyelme is mind jobban a pontos táplálóanyag igény meghatározására a különféle korcsoportokban, illetve életszakaszokban, majd a későbbiekben a speciális igények esetében. A 20. század második harmadától már nem csak a kutyák, hanem a macskák is mind nagyobb szerepet kapnak életünkben társállatként, így egy kis késéssel ugyan, de az ő táplálásukra is nagyobb figyelem fordult. Bár már a 19. század vége óta beszélhetünk kifejezetten kedvtelésből tartott kutyák, macskák számára előállított eledelekről, az igényeik megismerésével párhuzamosan, illetve társállatként a minél hosszabb élettartam elérése érdekében fejlődött táplálásuk tudománya és fejlődik a mai napig is. 

Tudtad?
Az első állatorvosi dietetikával foglalkozó kézikönyv 1921-ben jelent meg (Linton, R.G.: Animal nutrition and veterinary dietetics), a kutyák és macskák speciális igényeit azonban csak az 1980-as években rögzítették, melyeket az erre alakult tudományos társaságok folyamatosan aktualizálják. 

 

Hogyan válasszunk táplálási módot?

Manapság számtalan lehetőség kínálkozik kedvenceink teljes értékű táplálására, ám mindig szem előtt kell tartanunk, hogy minden állat egyedi, nem mindegyiküknek felel meg ugyanaz a táplálási mód, eledel, függetlenül attól, hogy mi mit gondolunk számukra megfelelőnek. A kutyák és macskák etetésénél megosztóbb téma kevés létezik. Ahogyan a fociban, itt is 10 millió szakértőt számlál kis országunk, de az igazság az, hogy a terület valódi értői az agrár felsőoktatásban és az állateledel iparban tevékenykednek, a néhány szakértő állatorvos mellett. Egy dologban azonban mindannyian egyetértenek: hogy bármelyik táplálási módot is választjuk, annak messzemenően ki kell elégítenie az adott állatfaj élettani igényeit, és annál értékesebb és jobb minőségű az adott táplálás, minél több előnyt biztosít ezen felül az állat számára. Az örök vita tárgya a gyári eledel és a házikoszt hívők között, hogy melyik módszer a jobb minőségű, értékesebb, egészségesebb. 

Házikoszt vagy gyári eledel?

Nehéz és összetett feladat a kutya és a macska helyes táplálása, ezért amikor a választandó módszer előnyeit és hátrányait mérlegeljük, tartsuk szem előtt, hogy a választott módszer szakértőjévé kell válnunk ahhoz, hogy nekik a legjobbat nyújthassuk. Először nézzük a klasszikus házi főtt kosztot! Kétségkívüli előnye, hogy pontosan tudjuk, hogy milyen alapanyagból, milyen minőségben készül el kedvencünk vacsorája, harmonizálva a saját igényeinkkel, egészséges, friss táplálékhoz juthat ő is. Kis gyakorlattal nem jelenthet gondot, hogy jól szervezzük az alapanyagok beszerzését, tárolását, elkészítését. Hátránya ennek a módszernek, hogy napi szinten jelentős munkával, és bizonyos esetekben jelentős anyagi ráfordítással jár, illetve hogy ha nem frissen készítjük az eledelt, veszíthet a minőségéből, tápanyagtartalmából, ez vonatkozik a készen vásárolható „házikosztra” is. Egészségügyi kockázata lehet, ha nem tartjuk be szigorúan az élelmiszerhigiénia alapelveit az előkészítés, tárolás során, vagy nem kellő hőkezelésnek vetjük alá az alapanyagot, illetve ha nem a kutyák és macskák számára hasznosítható formában kínáljuk fel. További problémát okozhat, ha nem figyelünk rá, hogy kutyánk vagy cicánk nem minden emberi fogyasztásra alkalmas alapanyagot ehet meg, és megszokásból főzünk. Nekik számos élelmiszer tiltólistás, mint a csokoládé (teobromin), a hagyma és a fokhagyma (kéntartalmú vegyületeik miatt), a szőlő és a mazsola (vesekárosító lehet), a laktóz, vagy a számukra mérgező szerecsendió stb.

Etetés kész eledelekkel 

Ha olyan gyártó termékét választjuk, amely nagy hangsúlyt fektet a legújabb tudományos eredmények alapján való termékfejlesztésre, rengeteg időt spórolunk meg, hiszen nem magunknak kell a számításokat elvégezni, az eledelt összeállítani, elkészíteni - ezt már elvégezték helyettünk a szakemberek. Az így megtakarított időt fordíthatjuk a kedvencünkkel való közös időtöltésre.  Mindenki számára nyilvánvaló előnye a száraz eledel etetésének a hosszú eltarthatósága, az egyszerű használata, a mindig azonos minősége, ez utóbbi fontos a hatékony és egészséges emésztés fenntartása szempontjából is. További előnynek minősül, hogy a különböző életkori és fajta igények alapján, esetleges betegségek esetén is a megfelelő tápanyag összetételű, a megfelelő táplálék kiegészítőket, prebiotikus rostokat, esszenciális zsírsavakat, gyógynövényeket, vitaminokat és mikroelemeket tartalmazó eledelt választhatjuk a széles kínálatból. És végül a gyártás során biztosított minőségellenőrzési és biztosítási eljárásoknak köszönhetően (hőkezelés, sterilizálás, mintavételezés, szabályozott környezetben tárolás) biztonságos az etetésük. Ugyanez vonatkozik a jó minőségű, illetve speciális igényekre szabott nedves eledelekre is. Hátránynak számít, hogy a megfelelő minőség ennél a módszernél is költséges. 

Diéta divatok és kedvenceink

Végezetül meg kell említenünk, hogy az elmúlt évtizedekben a humán táplálkozási trendek hatással voltak kedvenceink táplálási irányvonalaira is, sokszor minden logikát vagy alapot nélkülözően rájuk is kivetítve a gazdi életmódját. Az esetek nagy részében kivizsgálás nélkül adunk valamilyen húsfélétől mentes eledelt, biztosítunk valamilyen összetevőtől mentes táplálékot nekik, esetleg alkalmazunk olyan elkészítési módot, amely nem biztosít számunkra táplálási előnyt, vagy épp kockázatos. A ketogén, vegán, gluténmentes diétától kezdve a paleo étrenden keresztül a „szuperélelmiszerekig” minden trend végigvonult az állateledel piacon is, sőt ezek számos eleme valóban hasznosnak bizonyult a kutyák és a macskák táplálásában is, gondoljunk csak az epilepsziában szenvedő kutyák diétás támogatására (módosított ketogén diéta), a csak növényi fehérjét tartalmazó, táplálékallergiában szenvedő állatok számára készült speciális eledelekre vagy a hasznos mikrobiomot támogató növényi rostok vagy hasznos baktériumok használatára.

Felelős állattartás, felelős fogyasztás, avagy fenntarthatóság a kisállat táplálásban

Jelen pillanatban globálisan nagy figyelmet fordítanak mind a felelős fogyasztók, mind a felelős gyártók a fenntarthatóság problémakörére is. Egyre fokozódó iparági és fogyasztói igény a fenntartható gazdálkodásból származó alapanyagok használata, a fenntartható ipari tevékenység, illetve az újrahasznosítható vagy újrahasznosított csomagolóanyagok használata, a biológiai lábnyom csökkentése, nemcsak az előállítás, hanem a szállítás, értékesítés során is. Az állateledel gyártásban is, a humán törekvésekhez hasonlóan, ehhez hozzájárul az is, hogy folyamatosan keresik azokat az alapanyagokat, melyek biológiai értékük és a kész állateledelben az értékesülésük alapján megfelelőek lehetnek alternatív fehérje vagy szénhidrát forrásként kutyáink és macskáink táplálási igényeinek, de kisebb terhet rónak a környezetre. Erre a jövőben példa lehet az állati eredetű fehérjék egy részének kiváltása azonos aminosav összetételű és hasznosulású növényi fehérjékkel, vagy a többféle eredetű fehérjék felhasználása, melyet azért tehetünk meg felelősen mind az állat, mind a környezet szempontjából, mert szakemberek ezrei vizsgálják a háttérben ezen alapanyagok feldolgozási lehetőségeit, biológiai hasznosulását, ártalmatlanságát az állatra nézve – és a hosszútávú környezeti hatásait bolygónkra.