Sort by
Sort by

Tippek és trükkök az egészségesebb életmódhoz

Egészségesebb táplálkozási szokások
Mint szülők, mindannyian a legjobbat akarjuk gyermekeinknek - ez többek között azt is jelenti, hogy egészséges életmódot biztosítunk nekik. 

A kiegyensúlyozott táplálkozás az egészséges életmód egyik fő pillére, ezért fontos, hogy már kisgyerekkortól neveljük gyerekeinket az egészséges táplálkozás alapelveinek betartására.


Étkezzetek együtt!

A közös étkezés az egyik legjobb lehetőség, hogy kötetlenül együtt legyen a család. A szülői minta itt igazán jól érvényesül, hiszen a gyerekek az együttlét során látják, hogy miből, mennyit fogyasztunk, mennyire változatos az étrendünk. Innen leshetik el, hogy az egyéni ízlés és az egészséges táplálkozás nem zárja ki egymást.

Az étkezőasztal legyen a családé, hagyjuk erre az időszakra a kütyüket a töltőn, kapcsoljuk ki a TV-t. Figyeljetek oda egymásra és a finomságokra! A változatosság mellett így megélhetik a gyerekek azt is, hogy mit jelent a mértékletesség. Ha képernyő előtt esznek, sokszor több ételt is elfogyasztanak, mint amire szükségük lenne. 
A főétkezéseket érdemes lehetőség szerint mindig azonos időpontra tenni.  Ez megkönnyíti a tervezést és a konyhai feladatok időzítését is.


Vond be a gyerekeket a bevásárlásba, főzésbe!

A közösen elkészített heti menü, a bevásárló lista összeírása, a főzőcskézés mind-mind lehet családi program. Lehetőség szerint vond be a gyerekeket, amibe csak lehet!
Már a legkisebbek is elmondhatják, mik a kedvenc fogásaik, és ezeket tervezzétek be a heti menübe is. A közös bevásárlás jó terep, hogy a különböző alapanyagokról beszélgessetek. Hívd fel a gyerekek figyelmét, hogy miért a soványabb húsokat választod, miért veszel teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut és friss zöldséget, gyümölcsöt!


Legyen otthon mindig egészséges harapnivaló!

A friss gyümölcsök, zöldségek nagyon jó rágcsálnivalók, alkalmasak arra, hogy gyors tízórai, uzsonna készüljön belőlük. Érdemes a mélyhűtőben is tartani fagyasztott gyümölcsöket egy gyors turmixhoz, zabkásához, gabonapehelyhez.
Ha útra keltek, kirándultok, vigyetek magatokkal felszeletelt almát, banánt, aszalt gyümölcsöt, magvakat. Ha ezekhez a finomságokhoz szoknak hozzá a gyerekek, felnőve is inkább ezeket fogják választani.


Figyelj az adagokra!

Érdemes a gyerek és felnőtt adagok méretére figyelni, ehhez segítséget nyújt a gyerekeknek és kamaszoknak is kidolgozott OKOSTÁNYÉR . A gyerekkori elhízás jellemző probléma a fejlett világban, így hazánkban is. Előzzétek meg a túlzott kalóriabevitelt! Étkezések között részesítsétek előnyben a gyümölcsöket, zöldségeket, fogyasszatok teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat. 

Fontos kiemelni a rostok szerepét -amik segítik a teltség érzet fenntartását és az egészséges emésztést. vagy az ötszöri étkezés fontosságát, ahol megfelelő mennyiségű és minőségű ételt fogyaszt a család, ki-ki korosztályának, élethelyzetének megfelelően.

Tudj meg többet a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért programunkról, melynek célja, hogy kutatásainkkal, termékfejlesztéseinkkel, oktató programjainkkal és innovatív megoldásainkkal 2030-ig 50 millió gyermeknek nyújtsunk segítséget abban, hogy egészségesebb életet élhessenek.