Sort by
Sort by

Együtt a konyhában

Tippek, hogyan vond be a gyerekeket a konyhai feladatokba, és hogyan alakítsatok ki együtt egészségesebb táplálkozási szokásokat.
Főzz gyerekkel
A gyerekek egészséges étkezési szokásainak bevezetése minden szülő számára fontos feladat, hisz a gyerekekből nem egyik pillanatról a másikra lesz tudatosan, változatosan és mértékletesen táplálkozó felnőtt. Szülőként ezen az úton terelgetni őket nem mindig könnyű, sőt.

Állítsátok össze együtt a heti menüt!

Találjatok egy közös fél órát, amikor a következő heti menüt megtervezitek! Figyeljetek oda, hogy változatos legyen, tartalmazzon megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonából készült finomságokat. 
Ha segítséget szeretnél, hogy miből, mennyit érdemes fogyasztani, nézd meg ezen az OKOSTÁNYÉR-on! (link)
A gyerekek örülnek majd, ha ők is javasolhatnak fogásokat kedvenceik közül. Ha újdonságról van szó, a kicsik mindig szívesebben kóstolják meg azokat, amiket lőre megbeszéltetek.

Jöhet a bevásárló lista

A közös menütervezés után már csak egy lépés, hogy összeállítsátok a heti nagybevásárlás listáját. Kisiskolásoknak remek gyakorlás, hogy a különböző ételekhez felsorolt hozzávalókat összesítsék. 
2 tojás a palacsintához + 3 tojás a rakott krumplihoz vajon hány tojás összesen?

Ha nem vevők a matekra, érdemes a kitalált menü alapján szót ejteni az alapanyagokról. Ez jó lehetőség arra, hogy a tápanyagokról, rostokról, folyadékpótlásról kötetlenül beszélgessetek.

A kisebbeket egy kis rajzolással is be tudod vonni a beszélgetésbe! Rajzolj le pár hozzávalót, és kérd meg őket, hogy találják ki mi került fel a bevásárló listára.

Pakoljatok el együtt vásárlás után!

Kérj segítséget a gyerekektől a pakoláshoz. Játszhatjátok úgy is, hogy először nekik kell kitalálni, vajon hová kerül az étel, ami a kezedben van. A konyhaszekrénybe, kamrába, hűtőbe, esetleg a fagyasztóba?

Főzzetek közösen a családdal!

Bár tovább tart, és valószínűleg a konyha sem lesz kifejezetten rendezett utána, szánj rá időt, hogy a gyerekeket is bevonjátok a konyhai tennivalókba. Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik részt vesznek az ételek elkészítésében egészségesebben, táplálóbban étkeznek, és szívesebben kóstolnak meg új dolgokat. Ha megtanítod őket például zöldséget pucolni, tojást felverni, sajtot reszelni, akkor egyre önállóbbak és ügyesebbek lesznek. Megtapasztalják a főzéshez kapcsolódó tudnivalókat, a konyha tisztántartását, a kézmosás fontosságát, de említhetjük itt a keletkezett szemét szelektálását, komposztálását is.

Próbáljátok ki a nemzetek konyháit!

A konyha kitűnő terep ahhoz, hogy távoli helyek ízeit is megismerjék a gyerekek. Az új ízek mellett az új illatok, textúrák, konyhai eljárások segíthetnek abban, hogy a jövőben még változatosabban étkezzetek, és még nyitottabbá váljatok a táplálkozás terén.

A menü tervezésénél válasszatok olasz, mexikói napokat, heteket, próbáljatok ki új hozzávalókat és recepteket. Nagyobbakkal lehet igazi gasztronómiai utazást is tervezni, és hétről hétre egy-egy új nemzetközi finomságot kipróbálni! 
Kis kutatással akár a gyerekek is javasolhatnak recepteket a netről, és ha már ők javasolták, biztos szívesebben részt is vesznek az elkészítésben.

Fogd a kezedbe, szagold meg!

Új zöldséget, gyümölcsöt szeretnétek bevezetni? Első lépésben ismerkedjetek meg vele! Lehet az újdonságot előszőr becsukott szemmel tapogatni, szaglászni, majd akár kóstolni is. 
Akár közös játékra is invitálhatod a kisebbeket: ki találja ki hamarabb becsukott szemmel, milyen zöldségről van szó?

„Főúr, kérem!”

Egy-egy alkalommal akár a gyerekek is lehetnek „pincérek”, mint egy igazi étteremben. A szerepjátékot egészen biztosan élvezni fogják, de készüljetek fel a nehezéségekre is: nem mindig egyszerű mindent egyszerre tálalni, majd eltakarítani apróbb balesetek nélkül.

A játékos feladatok, a konyhai közös együttlét segíthetnek titeket abban, hogy a gyerekek felismerjék a megfelelő táplálkozás és a közös családi étkezések fontosságát.

Tudj meg többet a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért programunkról, melynek célja, hogy kutatásainkkal, termékfejlesztéseinkkel, oktató programjainkkal és innovatív megoldásainkkal 2030-ig 50 millió gyermeknek nyújtsunk segítséget abban, hogy egészségesebb életet élhessenek.