Sort by
Sort by

Egyszerű kialakításával, zöld-sárga-piros árnyalatival és betűskálájával a Nutri-Score tápértékjelölés segít a termékválasztásban. De vajon mi alapján kap egy-egy termék zöld vagy sárga besorolást, és milyen összetevőket kell tartalmaznia ahhoz, hogy sötétzöld A vagy piros E kategóriát kapjon? 

 

Nutri Score címke
Mi az a Nutri-Score tápértékjelölés?
A Nutri-Score az élelmiszerek csomagolásának elején elhelyezett tápértékjelölő címke, amely az élelmiszereket és italokat tápértékprofiljuk szerint osztályozza. Általánosságban tehát az adott élelmiszer tápanyagtartalmának általános összegzését jelenti.
Az ötszintű, színes, A-tól E-ig terjedő betűskála segítségével a fogyasztók gyorsan és egyszerűen megismerhetik az adott élelmiszer tápértékbesorolását, ami által a Nutri-Score hatékonyan hozzájárulhat a tudatos élelmiszerválasztáshoz. A rendszer célja, hogy segítse a fogyasztókat tudatos döntéseikben, és eligazítsa őket abban, hogy a különböző élelmiszerek hogyan illeszthetők a kiegyensúlyozott étrendbe.

Hogyan működik a Nutri-Score?

A Nutri-Score számítása a kötelező tápértékmegjelölés alapján 100 g vagy 100 ml mennyiségre vetítve történik. A besorolás eredményét pozitívan befolyásolja a termék rost- és a fehérjetartalma, míg csökkenti az eredményt az élelmiszer cukor-, nátrium- (só) és telített zsírsav tartalma. Emellett beleszámít a pontszámba a termékben található gyümölcs, zöldség és olajos magvak mennyisége is.

A magas tápértékű és az alacsonyabb tápértékű összetevők összehasonlítása után a termékek a skálán osztályozhatók. 
Nutri Score inforgrafika

Mit jelentenek a betűk a gyakorlatban?

Sötétzöld „A” besorolást a legmagasabb tápértékű termékek kapnak, míg piros „E” jelölésű termékek fogyasztása ritkábban és kisebb mértékben javasolt. 

A szín és a betűskála kombinációjának köszönhetően egy pillanat alatt átlátható a termék helye a kiegyensúlyozott étrendben, ezáltal a besorolás segíthet a megfelelő élelmiszerválasztásban. 

Nutriscore A
  • Magas tápértékű termék, mely a kiegyensúlyozott étrend fontos része. 
  • Érdemes fogyasztásukat előnyben részesíteni.  
Nutriscore B
  • Magas tápértékű termék, mely a kiegyensúlyozott étrend fontos része. 
  • Érdemes fogyasztásukat előnyben részesíteni.  
Nutriscore C
Mértékkel fogyasztható termékek.
Nutriscore D
Mértékkel fogyasztható termékek.
Nutriscore E
  • Több olyan összetevőt tartalmazó termék, amely fogyasztását célszerű korlátozni.
  • Fogyasztása ritkábban vagy módjával javasolt. 

Hogyan számítják ki a Nutri-Score-t?

A termék Nutri-Score besorolásának számításához először meghatározzák a különféle tápanyagok és összetevők mennyiségét 100 gramm vagy 100 milliliter élelmiszerben. A további számítás ezután a következő lépésekben történik:
 
1. lépés
Azok a tápanyagok, amelyek "kevésbé pozitív" hatást gyakorolhatnak az egészségre, 0-10 pontot kapnak. A Nutri-Score esetében a telített zsírsavakat, a cukrot, a nátriumot (sót) és az energiatartalmat veszik figyelembe. Minél nagyobb mennyiséget tartalmaz a termék az adott tápanyagból, annál több pontot kap.
2. lépés
A „pozitív” tápanyagok és összetevők 0–5 pontot kapnak. Ebbe a kategóriába tartoznak a rostok, fehérjék, gyümölcsök, zöldségek, egyes olajok és diófélék.
3. lépés
A teljes pontszám végleges kiszámításához az első lépésben kapott összpontszámból kivonják a második lépésben kapott pontszámokat.
Minél alacsonyabb a Nutri-Score pontszáma, annál magasabb az élelmiszer tápértéke.

Mely termékek esetében használható a Nutri-Score rendszer? 

A Nutri-Score tápértékjelölés a csomagolt élelmiszereken jelenhet meg, amelyek csomagolásán táplálkozási információ található.

Nem tartalmaznak Nutri-Score tápértékjelölést a következők: 

  • Nem feldolgozott termékek (friss gyümölcsök és zöldségek, nyers húsok, méz stb.).
  • Fűszernövények, fűszerek, só, édesítőszerek, tea, kávé, élesztő. 
  • Szeszes italok (> 1,2% alkoholtartalommal). 

A Nutri-Score jelölés nem alkalmazható a csecsemőtápszerek (0-3 évig) és gyógyászati célú tápszerek csomagolásán.

A Nutri-Score tápértékjelölő rendszerről bővebben a tapertekjeloles.hu/nutri-score  oldalon olvashatsz. 

Nutriscore tájékozató