Sort by
Sort by

2025-re karbonsemlegessé válik a világ egyik legnépszerűbb csokoládéja, a KITKAT

Karbonsemlegessé válik 2025-re a világ egyik legnépszerűbb csokoládémárkája, a KITKAT. 
A márka célja, hogy több mint 50%-kal csökkentse az alapanyagok beszerzése, a termék gyártása és  a disztribúciója során keletkező kibocsátást. 
Kit Kat karbonsemleges

A legtöbb üvegházhatású gáz a KITKAT összetevői, a kakaó és tej termelése során keletkezik. A márka a kibocsátásokat erdők helyreállításával és a regeneratív mezőgazdaságra való áttérés támogatásával igyekszik a lehető legjobban csökkenteni. A nem kiküszöbölhető kibocsátásokat természetes éghajlatvédelmi megoldásokkal igyekszik ellentételezni.

A KITKAT az éghajlatváltozás és fenntarthatóság terén működő The Carbon Trust globális tanácsadó szervezet segítségével vizsgálja a termék jelenlegi karbon lábnyomát. Ennek előreláthatóan még 2021-ben meglesznek az eredményei. 

Az erdők védelme és helyreállítása

A mezőgazdasági ellátási lánc széndioxid-kibocsátásában világszinten a legnagyobb szerepet az erdőírtás játsza. Az elmúlt tíz év során a Nestlé számos eszköz, tanúsítás, az ellátási lánc feltérképezése és műholdas képalkotás segítségével igyekezett teljesíteni az erdőirtás megállítását és elkerülését célzó  vállalását. Ezen tevékenységek mellett a Nestlé  kiemelt figyelmet fordít az erdők megőrzésére és helyreállítására, aminek részeként 2019-ben a kakaó ellátási láncban érintett erdők védelmét és helyreállítását célzó akciótervet tett közzé. A Nestlé idén áprilisban más cégekkel karöltve elindította a Rimba Collective kezdeményezést is, ami több, mint 500 000 hektár trópusi erdőség védelmének és helyreállításának támogatását célozza Délkelet-Ázsiában - ahonnan a vállalat az alapanyagait vásárolja. 

A regeneratív mezőgazdaság kiterjesztése

A KITKAT a regeneratív, talajmegújító gyakorlatok alkalmazása érdekében fejleszteni kívánja a kakaó-, pálmaolaj-, gabona-, cukor- és tejtermelő gazdákkal való együttműködését. A kevesebb szintetikus anyagot, növényédő szert, jobb talajgazdálkodást és fásítást alkalmazó módszerek hozzájárulnak a légköri széndioxid megkötéséhez, növelik a biodiverzitást és a gazdaságok termelékenységét. A KITKAT ezért világszerte öt millió árnyasításra szánt facsemete ültetésében nyújt segítséget a kakaótermelő gazdáknak 2025-ig.

Gyorsabb átállás a megújuló villamosenergiára

A KITKAT célja, hogy csökkentse gyárai ökológiai lábnyomát. A márka 2000 óta terméktonnánként már több, mint 40%-kal csökkentette a termékelőállításhoz szükséges energiafelhasználását. A Nestlé a KITKAT számos gyártóhelyén már  megújuló - az Egyesült Királyságban szélerőművek, a Közel-Keleten és Brazíliában naperőművek által termelt  - villamosenergiát használ. A vállalat továbbra is keresi az új lehetőségeket, melyekkel függetlenítheti magát a fosszilis tüzelőanyagoktól és az összes KITKAT gyárban még 2025 vége előtt áttérhet a 100%-ban megújuló forrásból származó villamosenergiára.  

Több mint egy évtized gyakorlat 

A KITKAT már több mint tíz éve dolgozik azon, hogy a fenntarthatóságot célzó törekvéseit  a teljes ellátási láncon fokozza, aminek fontos része a Nestlé által 2009-ben indított Nestlé Kakaó Terv. A KITKAT 2016-ra a nyersanyagként felhasznált kakaó 100%-át a programon keresztül szerezte be, és a Kakaó Terv részeként az anyavállalat több, mint 15 millió kakaófát ültetett és 300 millió svájci frankot költött a fenntartható kakaógazdaságra. 

A KITKAT új, karbonsemlegességet célzó vállalása jól illeszkedik a Nestlé ökológiai lábnyomának további csökkentését célzó törekvései közé. A Nestlé elkötelezett amellett, hogy legkésőbb 2050-re a teljes értékláncán megvalósuljon a nettó nulla széndioxid-kibocsátás.