Érintettjeink
2008-ban szisztematikusan feltérképeztük érintettjeinket és a cégre nézve legfontosabb társadalmi ill. környezeti ügyeket. Ezt dokumentumelemzéssel, médiaelemzéssel és a felső- és középvezetés aktív bevonásával végeztük.
Az érintetteket és a legfontosabb ügyeket az alapján választottuk ki, és utóbbiakat az alapján rangsoroltuk, hogy:
- melyek vannak komoly hatással a vállalat működésére,
- a vállalat melyekre gyakorol nagy hatást, és
- melyekben rendelkezik a Nestlé kompetenciával, erőforrással az előrelépés tekintetében.
A folyamat eredményeképpen tervet alkottunk az érintettekkel folytatott rendszerszerű párbeszéd beindítására.
A Nestlé legfontosabb érintettjei:
Érintetti párbeszédek
-
2013 júniusában a „10 éves NUTRIKID® program” kapcsán invitáltuk párbeszédre az érintetteket, hogy a gyermekek kiegyensúlyozott táplálkozásra és egészséges életmódra neveléséről beszélgessünk. A párbeszéd résztvevői három fontos kérdést jártak körbe:
1. Az egészséges életmód fogalma
2. Az élelmiszeripar szereplői, azon belül a Nestlé szerepe az egészségnevelésben
3. Együttműködési lehetőségek, különös tekintettel az iskolákra és a szülőkre, valamint az ezt támogató intézményekre nézveAz érintettek véleménye:
• Az élelmiszeripar elsődleges felelőssége abban áll, hogy minél egészségesebb élelmiszereket állításon elő.
• Az iparágnak egyértelműen van helye az egészségnevelésben és ezen a területen a NUTRIKID® program úttörő szerepet tölt be.
• A Nestlé által kidolgozott NUTRIKID® program a maga komplexitásával, gazdag eszköztárával lefekteti az egészséges életmód alappilléreit, amelyre a gyermekek egész életükben biztonsággal támaszkodhatnak. A NUTRIKID® program hatásos és szükséges segítség az egészségnevelésben.A kerekasztal beszélgetésen részt vevő szervezetek:
• Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola
• Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége
• Emberi Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság
• Emberi Erőforrás Minisztérium Köznevelésért Felelős Államtitkárság
• Galenus Kiadó
• Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutató Intézet
• Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
• Magyar Élelmiszertudományi és Technológiai Egyesület
• Magyarországi Szülők Országos Egyesülete
• Metropol
• Országos Egészségfejlesztési Intézet
• Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
• Önszabályozó Reklámtestület
• Szent István téri Általános Iskola
• TÉT-Platform -
2012 májusában Szerencsen szerveztünk kerekasztal beszélgetést, hogy közelebbről megismerhessük a régió kihívásait és a helyi közösséggel együtt gondolkodjunk a Nestlé helyi szerepéről, és az együttműködési lehetőségekről. A fórum nagy érdeklődés mellett zajlott le: mintegy 20 helyi közigazgatási szerv, hatóság, oktatási intézmény, civil egyesület és sajtóorgánum képviselői vettek részt az eseményen.
A szerencsi érintetti fórum résztvevői többek között:
• B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Szerencsi Kirendeltsége,
• Bólyai János Általános Iskola (Szerencs),
• Boon.hu,
• Észak Magyarország,
• Get Work Magyarország Kft.,
• Mind-Diák Szövetkezet,
• Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata,
• Miskolci Egyetem - Gépészmérnöki és Informatikai Kar,
• Rákóczi Zsigmond Általános Iskola és Óvoda (Szerencs),
• Szerencs Város Önkormányzata,
• Szerencs Városi Sport Egyesület,
• Szerencsi Általános Művelődési Központ,
• Szerencsi Hírek,
• Szerencsi Rendőrkapitányság,
• Szerencsi TV -
2009-ben a Nestlé két alkalommal szervezett fórumot a kiválasztott ügyek legfontosabb érintettjei véleményének megismerésére.
A júniusi párbeszéd témája az “Élelmiszer-biztonság és minőségi élelmiszerek” volt, novemberben pedig a “Táplálkozás, egészség, életmód” ügyeiben kérte ki a Nestlé az érintettek véleményét.Élelmiszer biztonság és minőségi élelmiszerek
A 2009 júniusában nemzetközi módszertan szerint lebonyolított érintetti fórum az élelmiszer-biztonság és minőségi élelmiszerek témakörét járta körül, különös tekintettel a termékek és termékösszetevők nyomon követhetőségére, a termékcímkézésre és a tudatos fogyasztói magatartás támogatására. Ilyen érintetti párbeszédre a Nestlé Csoporton belül a régióban először Magyarországon került sor.
A fórumon megjelentek nemcsak a saját véleményüket és ötleteiket osztották meg a Nestlével, hanem egymás között is élénk szakmai diskurzust folytattak.
A résztvevők egyöntetűen fontosnak tartották a részletesebb termék- és származási információk elérhetővé tételét és a piaci bizalom erősítését az értéklánc szereplői között. Emellett kulcstémaként jelent meg a vállalati szféra és a tudományos élet kötelékeinek szorosabbra fűzése is.A fórum résztvevői*:
- - Champden & Chorleywood Élelmiszer-ipari Fejlesztési Intézet Magyarország Kht.
- - Magyar Technológiai Platform
- Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége
- Eurosugar S.A.S. Magyarországi Fióktelepe
- Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
- Hulladék Munkaszövetség
- Központi Élelmiszer-tudományi Kutató Intézet
- Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
- MGSZH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság
- Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
- Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
- Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
- Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Főiskolai Kar, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék
- Szegedi Egyetem Élelmiszer-mérnöki Intézet
- Wessling Hungary Ltd.
Táplálkozás, egészség, életmód
2009 novemberében érintetti fórumot szerveztünk “Táplálkozás, egészség, életmód” témában. Ezen arra kerestük a választ, hogy a témakör hazai meghatározó szakértői mely területeket vagy ügyeket tekintik a legfontosabbnak ma Magyarországon, továbbá miben áll az élelmiszeripar, a kormányzat és a civil szervezetek felelőssége.
A fórumon a 19 meghívott hatóság, oktatási és kutató intézmény, érdekképviselet, civil szervezet, piaci szolgáltató, kereskedő, iparági szövetség és médium közül 14 szervezet delegáltja vett részt. A beszélgetés nemcsak a meghallgatásról szólt, hanem lehetőséget nyújtott az eltérő nézőpontok megvitatására és véleménycserére is.
A meghívott szakértők egyetértettek abban, hogy az egészségtudatos táplálkozás és életvitel erősítéséért egyszerre kell hatást gyakorolni a felelős tájékoztatás, a kereskedelmi kommunikáció, az oktatás és a termékfejlesztés területén egyaránt. Továbbá, az egészségtudatosság és az egészséges életmódra nevelés nem kizárólag a vállalati szféra felelőssége, hanem abban valamennyi szakmai, irányító hatóság és civil szervezet, illetve az iskolák és a média egyaránt felelősséggel bír.A résztvevők többek között felvetették, hogy:
- a közétkeztetést végző cégek csak olyan élelmiszerekkel dolgozhassanak, amelyek már ma is átfogó termékinformációval és -jelöléssel rendelkeznek,
- az egészségtudatos táplálkozás és életmód iskolai oktatásában a Nutrikid program jelentős eredményeket mutatott fel - azonban a vállalati kezdeményezések a gyakorlatban nem érhetnek el mindenkit: ezért is szükség lenne eddiginél fokozottabb állami szerepvállalásra. Továbbá, egyelőre hiányoznak a középiskolások egészségtudatos táplálkozására orientáló konkrét politikák és programok,
- előremutató lenne egy olyan széles körű, gyártókat és kereskedőket egyaránt átfogó program végrehajtása, amely fokozatosan alakítaná át a termékek tápanyag-összetételét, például kezdetben csökkentené a sótartalmat a forgalmazott élelmiszerek széles körében, támogató programokkal és kommunikációval kiegészítve, majd ezt követően át lehetne térni a cukortartalom mérséklésére. E folyamat során fontos lenne szem előtt tartani a fokozatosságot, mivel a fogyasztói ízlésnek ezzel összhangban szükséges változnia.
Az érintetti fórum résztvevői:
- Bárdos Lajos Általános Iskola (Dunakeszi)
- Co-op Hungary Zrt.
- CORDI Kutatás-Fejlesztési Kht.
- Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
- Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara
- Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület (MÉTE)
- Magyar Nemzeti Szívalapítvány
- Népszabadság
- Nők Lapja Egészség
- Országos Egészségfejlesztési Intézet
- Országos Élelmezés- és Táplálkozás tudományi Intézet (OÉTI)
- SOTE Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék
- SPAR Magyarország Kft.
- TÉT Platform