Érintettjeink

2008-ban szisztematikusan feltérképeztük érintettjeinket és a cégre nézve legfontosabb társadalmi ill. környezeti ügyeket. Ezt dokumentumelemzéssel, médiaelemzéssel és a felső- és középvezetés aktív bevonásával végeztük.

Az érintetteket és a legfontosabb ügyeket az alapján választottuk ki, és utóbbiakat az alapján rangsoroltuk, hogy:

- melyek vannak komoly hatással a vállalat működésére,
- a vállalat melyekre gyakorol nagy hatást, és
- melyekben rendelkezik a Nestlé kompetenciával, erőforrással az előrelépés tekintetében.

A folyamat eredményeképpen tervet alkottunk az érintettekkel folytatott rendszerszerű párbeszéd beindítására.

A Nestlé legfontosabb érintettjei:

Érintetti párbeszédek

  • 2013 júniusában a „10 éves NUTRIKID® program” kapcsán invitáltuk párbeszédre az érintetteket, hogy a gyermekek kiegyensúlyozott táplálkozásra és egészséges életmódra neveléséről beszélgessünk. A párbeszéd résztvevői három fontos kérdést jártak körbe:
    1. Az egészséges életmód fogalma
    2. Az élelmiszeripar szereplői, azon belül a Nestlé szerepe az egészségnevelésben
    3. Együttműködési lehetőségek, különös tekintettel az iskolákra és a szülőkre, valamint az ezt támogató intézményekre nézve

     

    Az érintettek véleménye:
    • Az élelmiszeripar elsődleges felelőssége abban áll, hogy minél egészségesebb élelmiszereket állításon elő.
    • Az iparágnak egyértelműen van helye az egészségnevelésben és ezen a területen a NUTRIKID® program úttörő szerepet tölt be.
    • A Nestlé által kidolgozott NUTRIKID® program a maga komplexitásával, gazdag eszköztárával lefekteti az egészséges életmód alappilléreit, amelyre a gyermekek egész életükben biztonsággal támaszkodhatnak. A NUTRIKID® program hatásos és szükséges segítség az egészségnevelésben.

    A kerekasztal beszélgetésen részt vevő szervezetek:
    • Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola
    • Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége
    • Emberi Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság
    • Emberi Erőforrás Minisztérium Köznevelésért Felelős Államtitkárság
    • Galenus Kiadó
    • Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutató Intézet
    • Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
    • Magyar Élelmiszertudományi és Technológiai Egyesület
    • Magyarországi Szülők Országos Egyesülete
    • Metropol
    • Országos Egészségfejlesztési Intézet
    • Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
    • Önszabályozó Reklámtestület
    • Szent István téri Általános Iskola
    • TÉT-Platform

  • 2012 májusában Szerencsen szerveztünk kerekasztal beszélgetést, hogy közelebbről megismerhessük a régió kihívásait és a helyi közösséggel együtt gondolkodjunk a Nestlé helyi szerepéről, és az együttműködési lehetőségekről. A fórum nagy érdeklődés mellett zajlott le: mintegy 20 helyi közigazgatási szerv, hatóság, oktatási intézmény, civil egyesület és sajtóorgánum képviselői vettek részt az eseményen.

     

    A szerencsi érintetti fórum résztvevői többek között:
    • B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Szerencsi Kirendeltsége,
    • Bólyai János Általános Iskola (Szerencs),
    • Boon.hu,
    • Észak Magyarország,
    • Get Work Magyarország Kft.,
    • Mind-Diák Szövetkezet,
    • Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata,
    • Miskolci Egyetem - Gépészmérnöki és Informatikai Kar,
    • Rákóczi Zsigmond Általános Iskola és Óvoda (Szerencs),
    • Szerencs Város Önkormányzata,
    • Szerencs Városi Sport Egyesület,
    • Szerencsi Általános Művelődési Központ,
    • Szerencsi Hírek,
    • Szerencsi Rendőrkapitányság,
    • Szerencsi TV

  • 2009-ben a Nestlé két alkalommal szervezett fórumot a kiválasztott ügyek legfontosabb érintettjei véleményének megismerésére.

    A júniusi párbeszéd témája az “Élelmiszer-biztonság és minőségi élelmiszerek” volt, novemberben pedig a “Táplálkozás, egészség, életmód” ügyeiben kérte ki a Nestlé az érintettek véleményét.

     

    Élelmiszer biztonság és minőségi élelmiszerek

    A 2009 júniusában nemzetközi módszertan szerint lebonyolított érintetti fórum az élelmiszer-biztonság és minőségi élelmiszerek témakörét járta körül, különös tekintettel a termékek és termékösszetevők nyomon követhetőségére, a termékcímkézésre és a tudatos fogyasztói magatartás támogatására. Ilyen érintetti párbeszédre a Nestlé Csoporton belül a régióban először Magyarországon került sor.
    A fórumon megjelentek nemcsak a saját véleményüket és ötleteiket osztották meg a Nestlével, hanem egymás között is élénk szakmai diskurzust folytattak.
    A résztvevők egyöntetűen fontosnak tartották a részletesebb termék- és származási információk elérhetővé tételét és a piaci bizalom erősítését az értéklánc szereplői között. Emellett kulcstémaként jelent meg a vállalati szféra és a tudományos élet kötelékeinek szorosabbra fűzése is.

    A fórum résztvevői*:

    • - Champden & Chorleywood Élelmiszer-ipari Fejlesztési Intézet Magyarország Kht.
    • - Magyar Technológiai Platform
    • Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége
    • Eurosugar S.A.S. Magyarországi Fióktelepe
    • Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
    • Hulladék Munkaszövetség
    • Központi Élelmiszer-tudományi Kutató Intézet
    • Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
    • MGSZH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság
    • Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
    • Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
    • Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
    • Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Főiskolai Kar, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék
    • Szegedi Egyetem Élelmiszer-mérnöki Intézet
    • Wessling Hungary Ltd.

     

    Táplálkozás, egészség, életmód

    2009 novemberében érintetti fórumot szerveztünk “Táplálkozás, egészség, életmód” témában. Ezen arra kerestük a választ, hogy a témakör hazai meghatározó szakértői mely területeket vagy ügyeket tekintik a legfontosabbnak ma Magyarországon, továbbá miben áll az élelmiszeripar, a kormányzat és a civil szervezetek felelőssége.
    A fórumon a 19 meghívott hatóság, oktatási és kutató intézmény, érdekképviselet, civil szervezet, piaci szolgáltató, kereskedő, iparági szövetség és médium közül 14 szervezet delegáltja vett részt. A beszélgetés nemcsak a meghallgatásról szólt, hanem lehetőséget nyújtott az eltérő nézőpontok megvitatására és véleménycserére is.
    A meghívott szakértők egyetértettek abban, hogy az egészségtudatos táplálkozás és életvitel erősítéséért egyszerre kell hatást gyakorolni a felelős tájékoztatás, a kereskedelmi kommunikáció, az oktatás és a termékfejlesztés területén egyaránt. Továbbá, az egészségtudatosság és az egészséges életmódra nevelés nem kizárólag a vállalati szféra felelőssége, hanem abban valamennyi szakmai, irányító hatóság és civil szervezet, illetve az iskolák és a média egyaránt felelősséggel bír.

    A résztvevők többek között felvetették, hogy:

    - a közétkeztetést végző cégek csak olyan élelmiszerekkel dolgozhassanak, amelyek már ma is átfogó termékinformációval és -jelöléssel rendelkeznek,

    - az egészségtudatos táplálkozás és életmód iskolai oktatásában a Nutrikid program jelentős eredményeket mutatott fel - azonban a vállalati kezdeményezések a gyakorlatban nem érhetnek el mindenkit: ezért is szükség lenne eddiginél fokozottabb állami szerepvállalásra. Továbbá, egyelőre hiányoznak a középiskolások egészségtudatos táplálkozására orientáló konkrét politikák és programok,

    - előremutató lenne egy olyan széles körű, gyártókat és kereskedőket egyaránt átfogó program végrehajtása, amely fokozatosan alakítaná át a termékek tápanyag-összetételét, például kezdetben csökkentené a sótartalmat a forgalmazott élelmiszerek széles körében, támogató programokkal és kommunikációval kiegészítve, majd ezt követően át lehetne térni a cukortartalom mérséklésére. E folyamat során fontos lenne szem előtt tartani a fokozatosságot, mivel a fogyasztói ízlésnek ezzel összhangban szükséges változnia.

    Az érintetti fórum résztvevői:

    • Bárdos Lajos Általános Iskola (Dunakeszi)
    • Co-op Hungary Zrt.
    • CORDI Kutatás-Fejlesztési Kht.
    • Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
    • Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara
    • Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület (MÉTE)
    • Magyar Nemzeti Szívalapítvány
    • Népszabadság
    • Nők Lapja Egészség
    • Országos Egészségfejlesztési Intézet
    • Országos Élelmezés- és Táplálkozás tudományi Intézet (OÉTI)
    • SOTE Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék
    • SPAR Magyarország Kft.
    • TÉT Platform