Sort by
Sort by

Nestlé – Szeretettel adva

Nestlé ÉLelmiszerbank 2021
Közös kampányt hirdet a Nestlé és a Tesco az Élelmiszerbank munkájának támogatására.

Szeptember 30-tól október 13-ig ismét közös kampányt hirdet a Nestlé és a Tesco a Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkájának támogatására, melynek keretében a Nestlé a hazai Tesco hipermarketekben vásárolt, megadott Nestlé termékek árának egy százalékával támogatja az Élelmiszerbank tevékenységét, az összeget pedig a Tesco megduplázza. A „Nestlé – Szeretettel adva!” kampány során befolyt összeget a szervezet elsősorban logisztikára költi, élelmiszereket ment, csomagokat állít össze, és juttat el a rászorulókhoz.

Tudtad?  Magyarországon éves szinten 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleges keletkezik.  Hogy könnyebb legyen elképzelni, ez az élelmiszerhulladék-mennyiség egy Budapesttől egészen Párizsig tartó kamionsorra férne csak fel. 

 

Mivel foglalkozik a Magyar Élelmiszerbank?

 

A Magyar Élelmiszerbank a kereskedőktől, termelőktől és gyártóktól gyűjti össze a feleslegessé vált, sérült csomagolású, lejárati időhöz közelítő, azaz eladásra már nem, de fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket, és gondoskodik arról, hogy ezek eljussanak a rászorulókhoz. 
Aszervezet alaptevékenységén felül számos ötletes projekttel küzd az élelmiszerpazarlás ellen: 

  • a JótéKonyha például színvonalas, ugyanakkor pazarlásmentes catering szolgáltatást nyújt elsősorban céges rendezvényeken. Ugyanakkor gondoskodik a megmaradt ételek eladományozásáról is, sőt, a nyereséget is élelmiszermentésbe forgatja vissza.

 

A munkánk minden perce hasznosan telik: olyan feladatokon dolgozunk, ami másoknak a napi betevőt biztosítja.
Szalai Gabriella a Magyar Élelmiszerbank önkéntese

A Magyar Élelmiszerbank legfontosabb feladata az élelmiszerek mentése, szállítása és célba juttatása. Nagy hatékonysággal dolgoznak: 1.000 forintnyi készpénzadomány felhasználásával 30.000 forint értékű élelmiszert tudnak menteni. Csupán 10.000 forintos támogatásra van szükség ahhoz, hogy 300.000 Ft értékű élelmiszercsomagot tudjanak eljuttatni oda, ahol arra leginkább szükség van, legyen szó az ország bármely területéről. 

Az Élelmiszerbanknál jelenleg 12 alkalmazott és körülbelül 60 önkéntes dolgozik a szervezésen túl a szállítási, csomagolási, konyhai vagy éppen kommunikációs feladatokon. A mentett élelmiszereket 450 karitatív szervezet közreműködésével juttatják el a nélkülözőkhöz.

Hogyan kapcsolódik a kampányhoz a Nestlé?

A Nestlé több, mint tizenhárom éve a Magyar Élelmiszerbank kiemelt partnere. 2020-ban közel 160 millió forint értékben adományoztunk termékeket az egyesület számára, ezzel elnyertük a platinafokozatú támogatói elismerést. Tavaly, a hasonló időszakban megszervezett Nestlé-TESCO támogatói promócióval 8 100 000 forintot gyűjtöttünk össze, melynek segítségével a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közel 87.500 élelmiszercsomagot tudott elszállítani a rászorulókhoz. 

Büszke vagyok arra, hogy az együttműködésnek köszönhetően egyre kevesebb élelmiszert kell megsemmisítenünk.
Kispál Márta Krisztina Internal Communications & Event Specialist Nestlé


A Magyarországon évente keletkező 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék jelentős része elkerülhető lenne. Az élelmiszer-felesleg körülbelül egyharmada a háztartásokban termelődik, így az élelmiszerlánc minden szereplőjenek közös felelőssége, hogy részt vegyen az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben. A kidobott étel nemcsak anyagi veszteséget jelent, de komoly környezetterheléssel is jár. A termékek előállítása, szállítása és megsemmisítése ugyanis rengeteg energiát igényel, fokozza az üvegházhatású gázok kibocsátását és gyorsítja a globális felmelegedést. 

Mit tehetsz, hogy hozzájárulj az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez? Olvasd el kapcsolódó cikkünket

 

Hogyan kapcsolódik a kampányhoz a Tesco? 

A Magyar Élelmiszerbankot nemcsak gyártók, de forgalmazók is támogatják közeli lejárati idejű, vagy "szépséghibás” termékekkel. A Tesco a Nestléhez hasonlóan nem csupán ezek adományozásával és a mostanihoz hasonló kampányokkal, hanem különböző plusz adománygyűjtési akciókkal is segíti az Élelmiszerbank munkáját.