Sort by
Sort by
Nutriscore

Nutri-Score

A Nutri-Score az élelmiszerek csomagolásának elején elhelyezett önkéntes tápérték jelölő rendszer, amelyet  független nemzetközi szakértők fejlesztettek ki abból a célból, hogy az azonos kategóriába tartozó élelmiszereket, azok 100 g vagy 100 ml fogyasztásra kész formájára vonatkozó tápértékük alapján össze lehessen hasonlítani. 
Az ötszintű, színes, A-tól E-ig terjedő betűskála hatékonyan hozzájárulhat a tudatos élelmiszerválasztáshoz.
A sötétzöld színű „A” besorolás a gyakrabban vagy nagyobb mennyiségben, míg a piros színű „E” jelölés a ritkábban és kisebb mennyiségben fogyasztandó termékeket jelölik. A Nutri-Score jelölésről bővebben a nestle.hu/nutriscore aloldalon olvashat.

Természetes összetevőkkel

Természetes összetevőkkel

A Nestlé az adott élelmiszerben található valamennyi összetevőt, illetve adalékanyagot, hordozót, technológiai segédanyagot a lent felsorolt kritériumokat alkalmazva értékeli ki, egy terméken belül a természetes összetevőket az összetevői listában megkülönböztetve (például: megcsillagozva) jelöli. 
A természetes jelző használatát a 19657:2017 nemzetközi ISO szabvány szabályozza. Ez alapján egy összetevő akkor tekinthető természetesnek, ha a következő kritériumoknak megfelel:

  1. Az összetevő lehet növényi alapú, alga, gomba, állati, ásványi eredetű, mikroorganizmusok által termelt alapanyag vagy tengervíz.
  2. Az élelmiszer összetevők előállítása csak fizikai és/vagy enzimatikus és/vagy mikrobiológiai feldolgozással történhet. 
  3. Az enzimatikus és/vagy mikrobiológiai feldolgozás nem használható olyan anyagok szándékos előállítására, amelyek a természeteben nem fordulnak elő.

Élelmiszer-biztonsági és/vagy élelmiszer jogszabályi követelmények teljesülése érdekében más eljárás (kémiai) is alkalmazható, ha nem áll rendelkezésre fizikai és/vagy enzimatikus és/vagy mikrobiológiai feldolgozási lehetőség.

Kizárólag természetes összetevőkkel

Az élelmiszer valamennyi összetevőjére igaz a "Természetes összetevőkkel" állítás.

Gluténmentes címke v2

Gluténmentes

A gluténmentes állítás jogszabályban rögzített feltételek szerint alkalmazható. Gluténmentesnek nevezhető az a termék, amelynek  gluténtartalma nem haladja meg a 20 mg/kg értéket a fogyasztó számára értékesített formában. 
Némely Nestlé terméken az Európai Coeliakiás Egyesületek Szövetségének hivatalos logója is megtalálható.

Vegán, vegetáriánus jelölések

Vegán, vegetáriánus

Vegánnak nevezhetünk egy élelmiszert a nemzetközi ISO 23662:2021 szabvány alapján, ha az nem állati eredetű összetevőkből készült és a technológiai lépések során sem használtak fel állati eredetű  anyagot vagy technológiai segédanyagot.
Vegetáriánusnak (ovo-lacto vegetáriánus) nevezhetünk egy élelmiszert a nemzetközi ISO 23662:2021 szabvány alapján, ha az nem állati eredetű összetevőkből készült és a technológiai lépések során sem használtak állati eredetű anyagot vagy technológiai segédanyagot, kivéve:

  • Tej, kolosztrum (előtej)
  • Élő állatokból nyert tojás vagy tojástermékek 
  • Méz vagy méhészeti termékek (például méhviasz, propolisz)
  • Gyapjúzsír, beleértve az élő juh gyapjából származó lanolint is

és / vagy alkotóelemeit vagy származékait.

SK BIO 002

Ökoazonosító jelölés

Az ökológiai gazdálkodásból származó termékek ugyanazon jelentéssel bírnak, mint a bio, eko, öko, vagy organikus termékek. 
A bio termékek előállítására és forgalmazására jogszabályi követelemény egy harmadik független fél által végezett ellenőrzés,tanúsítás. Ennek kifejezésére szolgál a termékelőállítára vonatkozóan a termékek csomagoláson kötelezően elhelyezendő ökoazonosító jelölés (zöld levél, hozzá tartozó azonosító kódokkal).

Az EU 2018/848 számú az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek jelöléséről szóló rendelete szerint az ökológiai termelés olyan fenntartható gazdálkodási rendszer, amely általános és ökológiai élelmiszerek feldolgozására alkalmazandó konkrét elveken alapul. Ökológiai termelés keretében élelmiszerek és egyéb mezőgazdasági és akvakultúra-termékek széles skálájának előállítása történik, amelyek eleget tesznek a fogyasztók olyan termékek iránti igényének, amelyek előállítása a környezetre, az emberi egészségre, a növények egészségére, illetve az állatok egészségére és jólétére nézve nem ártalmas eljárások alkalmazásával történik.