Sort by
Sort by

Jó élet

5 dolog, amivel a reggeli kávé jobbá teszi a világot
Jó élet: 5 dolog, amivel a reggeli kávé jobbá teszi a világot

A világon naponta több, mint két milliárd csésze kávé fogy. Ha Ön is kávézik, esetleg elgondolkodott már azon, hogy honnan származik a csészéjében gőzölgő kávé. Milyen életük van a kávécserjéket termelő gazdáknak? Milyen hatása van a kávéfogyasztásnak a világra?

Személyesen is nagyon sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a kávéfogyasztás környezeti hatásait. Ha többször felhasználható csészét használunk, újrahasznosítjuk a csomagolást és minden alkalommal csak annyi vizet forralunk, amennyire szükségünk van – ezzel mind egy kicsit környezettudatosabbak leszünk.

De mi a helyzet azokkal a vállalatokkal, amelyeknek köszönhetően a kávé az asztalunkra kerül? A Nestlé a világ legnagyobb kávéforgalmazója mindenki másnál több kávét vásárol. Ez azt jelenti, hogy nagy lehetősége van arra, hogy pozitív hatást gyakoroljon a világban.

Íme 5 dolog, amivel a reggeli kávé jobbá teszi a világot.

1. Munkahelyek

Világszerte több millió ember foglalkozik kávétermesztéssel. Ezek az emberek az eladott terményből tartják fenn a családjukat és fizetik gyermekeik iskoláztatását, legtöbbször mindezt olyan területeken, ahol a legnagyobb szükség van rá. Azonban a kávéipar jövőjét sem vehetjük biztosra. Az éghajlatváltozás, a termények betegségei, elavult művelési módszerek és a mezőgazdasági területekről a nagyvárosokba történő elvándorlás mind az ágazat jövőjét fenyegetik.

Ha biztosítani akarjuk, hogy a jövőben is legyenek munkahelyek, nem elég, ha csak rövid távon segítünk a gazdáknak több kávét termelni. Ennél tovább kell menni és elérni, hogy a kávétermesztés olyan munka legyen, amire a gazdák büszkék és amit a gyermekeik is szívesen vesznek majd át tőlük.

Évente több mint 10 000 kávétermelőt kell oktatni a fenntartható gazdálkodási módszerekre, melyekkel nagyobb terméshozamot érhetnek el és így több jövedelemre tehetnek szert. A lényeg a hosszú távú elkötelezettség, hogy segítsünk.

2. Egyenlő jogok

A kávétermesztést a világ sok táján férfimunkának tekintik, de ennek nem kell így lennie. Kenyában például a nők dolgoznak a kávéültetvényeken, de nem mindig kapnak lehetőséget, hogy vezetővé váljanak.

Ezért hozta létre a Nestlé a nemek közötti esélyegyenlőség és fiatalok oktatásával foglalkozó programját.

A kávétermesztő szövetkezetek női tagjaiból így lesznek „pártfogó gazdák“. A projekt során mindent megtanulnak a kávétermesztéstől a vezetői készségeken át az egészségnevelésig. Ezt követően megosztják a tudásukat és készségeiket a saját közösségük tagjaival és a társaikat is megtanítják a tanultakra.

Az eredmények szerint nagyon sok nő csatlakozik a kávétermelőkhöz. Az oktatásnak köszönhetően az első három év során a női pártfogó gazdák terméshozama átlagosan 83%-kal nőtt.

3. A szegénység visszaszorítása

A kávétermelők nagymértékben függenek a nyerskávé világpiaci árától. Az áringadozások megnehezítik a következő évi terméshez szükséges források előteremtését. A múltban a kávéár hirtelen esései miatt sok kistermelőnek kellett feladnia a megélhetését.

A hatékonyságnövelést, költségcsökkentést és terményminőség javítását célzó segítségnek köszönhetően a gazdák kevésbé vannak kitéve a világpiaci áringadozásoknak.

A Fülöp-szigeteken, például, a Nescafé az egész térség kávéültetvényeire kiterjedő talaj- és vízgazdálkodási programja kifejezetten hasznos a száraz hónapok idején.

A program arra ösztönzi a gazdákat, hogy másodvetésű növényként a helyiek által „tuba-tuba“ néven ismert jatropha curcast termesszenek. A jatropha energianövény, melyből glicerolt és biodízelt lehet előállítani, így kiegészítő keresetet jelent és egyben a talajezórizót is megelőzi.

A mikrofinanszírozási megoldások szintén segítenek a gazdáknak előre tervezni, azaz nem kell egy „jó“ évre várni ahhoz, hogy a jövőjükbe fektessenek.

Az oktatás, közegészségügy és vízellátás javítását célzó projektek szintén hozzájárulnak a szegénység felszámolásához a kávétermelő térségekben.

4. A környezet védelme

Az elmúlt évtizedekben a kávétermesztés környezetre és a fejlődő országok gazdaságára gyakorolt hatásai miatti aggályok a fenntartható kávétermelés előretörését hozták.

A fenntarthatóság – azaz a környezet vagy egy rendszer azon képessége, hogy hosszú távon változatos és termékeny maradjon – számos tényezőtől függ.

A Nescafé azzal mozdítja elő a fenntartható mezőgazdaságot, hogy megtanítja a gazdák számára a felelős vízgazdálkodást és az őrlés során felhasznált víz újrahasznosítását.

A Rainforest Alliance a biodiverzitás megőrzését és a fenntartható megélhetés biztosítását célul kitűző globális jótékonysági szervezet. A Sustainable Agriculture Network a vidékfejlesztést és biodiverzitást ösztönző jótékonysági csoportosulás.

A Nescafé Terv keretében a két szervezet tapasztalt mezőgazdasági szakértői a Nescaféval együttműködve ötvözték a modern tudományos módszereket és a gazdák tapasztalatát. A program segít a gazdáknak a természetes források megőrzésében, az ökoszisztéma védelmében, valamint a terményeik változatosságának és minőségének javításában.

Ezért hoztuk létre a Nescafé Tervet, mellyel vállaltuk, hogy 2010-2020. között világszerte 260 millió svájci frankot (több mint 73 milliárd forint) fordítunk a kávétermesztés hosszú távú fenntarthatóságának támogatását célzó projektekre.

5. A jövő terménye

Az öreg kávécserje vagy fa terméshozama megcsappan és a növény védtelenné válik a betegségekkel szemben. Kolumbiában például a levélrozsda nevű betegség támadta meg a kávéültetvényeket az elmúlt években és rontotta le a kávéfák hozamát és a termény minőségét.

Ezért működik együtt a Nescafé a Kolumbiai Kávétermesztők Szövetségével a gazdák palántakészletének javítása érdekében.

A Nestlé 28 millió új, magas terméshozamú, a levélrozsdának ellenálló kávéfát adott a kolumbiai farmereknek. Az adomány természetesen ingyenes volt és a Nestlé nem kötelezte a gazdákat arra, hogy a Nescafénak értékesítsék a terményüket.

A helyi faiskolai magokból nőtt fák hozama magasabb, így nagyobb bevételt és biztos jövőt nyújtanak a gazdáknak és biztosítják a jó minőségű terményt. Összességében több, mint 4400 hektár kávéültetvényre telepítettek levélrozsda ellenálló fákat.

Sok mindent lehet szeretni a kávéban és a kávétermesztés sok pozitív dolgot eredményez, gondoljon erre a reggeli kávé fogyasztása közben.