Sort by
Sort by

A Nestlé növeli a fenntartható csomagolásra való átállást célzó erőfeszítéseit

Új intézkedéseket jelentett be és beszámolt a hulladékmentes jövő építésében elért eredményeiről a Nestlé
Fenntartható csomagolási megoldások Nestlé

A Nestlé növeli arra irányuló tevékenységét, hogy 2025-re valamennyi csomagolóanyagát újrahasznosíthatóvá vagy újrahasználhatóvá alakítsa, és ez alatt a periódus alatt harmadával csökkentse az újonnan gyártott műanyagok felhasználását. A vállalat szeptember 7-én egy sor új kezdeményezést jelentett be, így például az Egyesült Államokban 30 millió dolláros beruházással tervezi növelni az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok előállítását gyártását, Chilében újratölthető rendszert vezet be az állateledelek csomagolására, Franciaországban pedig a maga kategóriájában elsőként újrahasznosítható papírkiszerelésben hozza forgalomba a Maggi leveskockákat. Jelenleg a Nestlé csomagolásainak nyolcvanhét százaléka újrahasznosítható vagy újrafelhasználható.

Veronique Cremades-Mathis, a Nestlé fenntartható csomagolási megoldások területének globális vezetője így nyilatkozott erről: „Már eddig is hatalmas előrelépéseket tettünk a hulladékmentes jövőhöz vezető, gyökeresen új szemléletmódot igénylő úton, de tisztában vagyunk azzal, hogy sok még a tennivalónk. A világ legnagyobb élelmiszeripari vállalataként elköteleztük magunkat az iránt, hogy cégünk méretét és tőkeerejét a csomagolási hulladék okozta probléma megoldásának szolgálatába állítsuk mindenütt, ahol jelen vagyunk.”

Vállalatunk elkötelezettsége a fenntartható csomagolási megoldások iránt még a COVID-19 járvány miatt nehézzé vált helyzetben sem változott. A Nestlé 2019 januárjában elindított, három pillérre épülő módszerével továbbra is élen jár a műanyagszennyezés problémájára adott megoldások kidolgozásában.


1. pillér: Új csomagolási megoldások kidolgozása

  • Átállás a papírcsomagolás különböző formáira; az Egyesült Királyságban a SMARTIES táblás csokoládé például már újrahasznosítható papírcsomagolásban kapható.
  • Az amerikai piacon népszerű Gerber-, és a finnországi Piltti bébiételek egyedülállóan új technológiával kialakított, egyfajta műanyagból (PP) készült tasakban kaphatók, amely így sokkal hatékonyabban újrahasznosítható.
  • A 80%-ban újrahasznosított alumíniumból készülő, új Nespresso kávékapszulák fontos lépést jelentenek a teljes újrahasznosítás, a körforgásos szemlélet megvalósítása irányában.
  • A Nestlé ásványvíz-üzletága az Egyesült Államokban forgalmazott szénsavmentes ásványvíz-termékei teljes választéka vonatkozásában 16,5%-ra, azaz kétszeresére növelte az rPET palackok arányát a felhasznált csomagolóanyagokon belül 2019 óta.

2. pillér: Hulladékmentes jövő

  • 2020. augusztusában a Fülöp-szigeteki Nestlé megvalósította a műanyagsemleges működést. Ez annyit jelent, hogy a Nestlé az eladott termékcsomagolásai műanyagtartalmával megegyező mennyiségű műanyagot gyűjtött össze és dolgozott fel, véget vetve annak, hogy a hulladéklerakókon keresztül műanyag kerüljön a talajba és az óceánokba.
  • A Project STOP szervezettel együttműködve a Nestlé fenntartható hulladékkezelési rendszert alakít ki, és hozzájárul az óceán műanyagszennyezésének csökkentéséhez Indonéziában.
  • A Nestlé a lágy műanyagok gyűjtését, válogatását és feldolgozását célzó kezdeményezést indított el Ausztráliában.
  • A Nestlé egyre nagyobb arányban kínál újrafelhasználható és újratölthető csomagolási megoldásokat állateledel- és instantkávé-termékeihez, például a svájci  MIWA start-up céggel folytatott együttműködés keretében.
  • A Nestlé támogatja a megfizethető és hatékony, kötelező kiterjesztett gyártói felelősséget megvalósító (EPR) rendszerek kidolgozását és bevezetését. Cégünk a teljes műanyagfelhasználásának 50%-át adó húsz olyan országot jelölt ki, ahol első körben lépéseket tesz az újrahasznosítási arány növelése és a hulladékkezelési infrastruktúra javítása érdekében.

3. pillér: Szemléletformálás

  • A Nestlé Hungária 2019-ben Hova dobjam? néven olyan edukációs, szemléletformáló kiadványt hozott létre, ami segíti a fogyasztókat a szelektív hulladékgyűjtésben. A kiadvány online is elérhető, és hamarosan megérkezik a folytatása is. Az edukációs tartalmat cégünk önkéntes Fenntarthatósági Nagykövetei minél több iskolába igyekeznek eljuttatni. 
  • A Nestlé több mint 290 000 munkavállalója számára indít oktató és továbbképzési programot a fenntartható csomagolás témakörében, hogy ezzel is meggyorsítsa a szemléletváltást és elősegítse a vállalat csomagolás terén kitűzött céljai elérését.
  • A Nestlé Olaszországban digitális platformot hozott létre, ahol a fogyasztók felvilágosítást kaphatnak arról, mi a helyes módja csomagolási hulladékaik kezelésének.
  • A NESCAFÉ® Dolce Gusto® fogyasztói felvilágosító kampányt indított Németországban és Mexikóban az újrahasznosítás népszerűsítésére.
  • A Nestlé Argentínában olyan iskolai programokkal igyekszik pozitív szemléletváltozást elérni, mint például a Tunuyan Verde projekt.
  • A chilei Algramóval, a svájci MIWA-val és a franciaországi Looppal közösen az újratölthető és újrafelhasználható csomagolási megoldások bevezetésre indított kísérleti programok is új vásárlási élményt kínálnak.

Az idén szeptember 30-ával meghirdetett Nestlé Közös Értékteremtés (CSV – Creating Shared Value) Díj  az innovatív megoldások kidolgozását kívánja ösztönözni és támogatni. A Nestlé a CSV Díj keretein belül az Ashoka civil szervezettel közösen 250 000 svájci frankkal jutalmazza az olyan területeken rendszerszintű változást hozó újításokat, mint például a műanyaghulladék kezelését célzó teljesen újszerű megoldások és alternatív szállítási módozatok.

Az új, környezetbarát csomagolóanyagok fejlesztésében és tesztelésében a Nestlé Csomagolástechnikai Intézetéé a főszerep, amely az első ilyen jellegű vállalkozás az élelmiszeriparban. Az intézet közel 50 tudóst foglalkoztat, akik a modern csomagolástechnológia által kínált lehetőségeket kutatják annak érdekében, hogy biztonságosan alkalmazhassuk az újonnan kikísérletezett anyagokat. Kutatásaik olyan eredményekkel szolgálnak, mint a legújabb, újratölthető, ill. újrafelhasználható csomagolási rendszerek, az egyszerűsített csomagolóanyagok, a nagyteljesítményű nem áteresztő papírok, valamint az újrahasznosítható megoldások nagyobb arányú alkalmazása a Nestlé csomagolási rendszereiben. Az intézet szorosan együttműködik a Nestlé világméretű kutatási- és fejlesztési hálózatához tartozó több mint 180 csomagolástechnikai szakemberrel, nemzetközi kutatóintézetekkel, startupokkal és beszállítókkal. A Nestlé a jövőben is folytatja az alternatív csomagolóanyagok és szállítási megoldások bevezetését, az infrastruktúra fejlesztését célzó beruházásait, és továbbra is együttműködik a fogyasztókkal annak érdekében, hogy hozzájárulhasson a csomagolási hulladékok problémájának megoldásához.