Sort by
Sort by

Tegyünk közösen a fenntartható jövőért!

Fenntarthatósági nagykövet programunk keretében kollegáink iskolásokat tanítanak a felelős hulladékgazdálkodásra és szelektív hulladékgyűjtésre.
A Nestlé fenntarthatósági nagykövetei

A Nestlénél kiemelten fontos számunkra a környezetvédelem. Elkötelezetten dolgozunk egy olyan átfogó terven, mely megoldást jelenthet a műanyaghulladék-krízis kezelésében, emellett fontos intézkedéseket léptetünk életbe, hogy mielőbb komoly változásokat érjünk el.  

Hiszünk abban, hogy a fenntartható jövő megteremtése közös felelősségünk. Fontos, hogy a környezettudatosság az egyének szintjén is jelen legyen a mindennapokban. Ezért Magyarországon a Nestlé nemzetközi törekvéseit és intézkedéseit olyan kezdeményezésekkel bővítjük, mely praktikus iránymutatást ad kollegáinknak és fogyasztóinknak a felelős hulladékgazdálkodáshoz. 

Újrahasznosítási kisokos

Ennek egyik lépéseként a HUMUSZ Szövetség szakmai lektorálásával elkészítettük Újrahasznosítási kisokosunkat, melyben mindenki számára érdekes és hasznos tényeket gyűjtöttünk össze a hulladék szelektálással és újrahasznosítással kapcsolatban, ezeket pedig gyakorlati tippekkel színesítettük. Kiadványunk online formában is elérhető, és letölthető itt.

A Nestlé fenntarthatósági nagykövetei

Kollegáink is elkötelezettek a környezettudatosság terén, ezért örömmel fogadták azt a workshopot, melyen ők is betekintést nyerhettek kiadványunk tartalmába, illetve beszélgettünk a hulladékhasznosításról és a szelektív hulladékgyűjtésről. 

A rendezvény sikerét és kollegáink elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy több mint 20 munkatársunk önként jelentkezett a Nestlé fenntarthatósági nagykövetének.

Mit csinál a Nestlé fenntarthatósági nagykövete?
Miért is olyan különleges ez a feladat?

Fenntarthatósági nagyköveteink egy az Újrahasznosítási kisokos alapján készült tananyaggal járják az iskolákat és tanítják a gyerekeket a szelektív hulladékgyűjtés alapjaira.

Nagyon büszkék vagyunk Fenntarthatósági nagyköveteink elkötelezettségére és eddigi eredményeire, valamint a lelkes fogadtatásra az iskolák részéről. Programunkat az iskolák bezárása miatt átmenetileg felfüggesztettük, bízunk benne, hogy hamarosan újra folytathatjuk tevékenységünket. Nagyköveteink jelen pillanatban dolgozóink gyerekeinek az online térben tartanak fenntarthatósági foglalkozást.  


Nagyköveteink egy nagyon részletes képzést kaptak a témában a HUMUSZ Szövetség szakértőitől. Készült számukra egy tananyag is, és alaposan felkészültek, hogy az érdeklődő gyerekek kérdéseire válaszolni tudjanak. 

A képzésen olyan érdekes, sőt megdöbbentő adatok is elhangzottak, amikre még a környezetvédelem iránt aktívan érdeklődő kollegák is rácsodálkoztak. Az élelmiszerpazarlás mértéke például mindenki számára az egyik legsokkolóbb felismerés volt.

„Számomra a legmegdöbbentőbb a túlfogyasztásból eredő hulladék mennyisége, amely egy-egy háztartási szemeteskuka mögött áll. Ezt mutatja az a tény is, hogy évről évre hamarabb, nagyjából egy héttel korábban - van a túlfogyasztás világnapja. 2019-ben ez már július 29. volt." -mondta Busa Andi, aki egyike azon fenntarthatósági nagyköveteinknek, akik már decemberben elkezdték járni az iskolákat.

A következő generáció felelős oktatása

Az iskolai képzések interaktívak, a gyerekeket gyakorlati példákon keresztül oktatjuk a hatékony és tudatos szelektálásra. Így többek között közösen válogatjuk szét a tanórára előzetesen összegyűjtött használt csomagolóanyagokat, és együtt ragasztjuk fel a Nestlé által vásárolt szelektív kukákra azokat az iránymutató matricákat, melyek az ezekbe szelektálható hulladék típusokat jelzik. Beszélgetünk emellett saját tapasztalataikról, és arról, hogyan tudjuk mi, egyénenként, családonként jobbá tenni környezetünket. 

„Engem is sokat foglalkoztat a fenntarthatóság – meséli Szász Csilla - illetve a kisfiam „zöld iskolába” jár, már most hihetetlen sokat tud az újrahasznosításról, környezetvédelemről. Tudtam, hogy az osztálytársai is nagyon fogékonyak lesznek a témában, a kisfiamnak pedig példát szerettem volna mutatni, mit tehetünk még a saját tetteinken kívül a környezetünkért. Az a tapasztalatom, hogy egy tanóra kevés, mivel a gyerekek nagyon sok infóval rendelkeznek és ezt szeretnék elmondani. A prezentációt érdekességekkel, élményekkel, kérdésekkel „fűszerezzük”, ez még izgalmasabbá teszi az előadást. ”

Sálinger Szilvinek kapóra jött, hogy kislánya osztályában a decemberi projekthét témája a környezetvédelem volt, így rögtön élt a lehetőséggel, hogy beszélhet az osztálynak a hulladék szelektálásról és újrahasznosításról. „Szerettem volna, ha látják, hogy olyan cégnél dolgozom, amely mindent megpróbál megtenni annak érdekében, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyoma, illetve segít abban, hogy az emberek jobban megértsék a szelektív hulladékgyűjtés lényegét. A gyerekek imádták a közös szemétválogatást, sokat és jókat kérdeztek és sokan elmesélték, hogyan figyelnek oda a környezetükre.”

Andi még szülőktől is kapott visszajelzést arról, hogy a gyermekük örömmel meséltek a témáról a vasárnapi ebédnél. „Örülök, hogy ennyi kisgyerekhez és általuk a családjaikhoz is eljuttatjuk ezt a fontos üzenetet. Annyira pozitív volt a fogadtatása a tanárok részéről is, hogy nem csupán egy osztályba látogathatok el, hanem a teljes harmadik, negyedik évfolyamba, ami 8 osztályt jelent.”

Büszkék vagyunk rá, hogy munkatársaink ennyire szívükön viselik környezetünk védelmét. Amellett, hogy a Nestlé fenntarthatósági nagyköveteként nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy gyerekek százaiban természetes igénnyé váljon környezetünk védelme, saját maguk és családjaik is aktívan tesznek ennek érdekében. A szelektív hulladékgyűjtés mellett a túlfogyasztás elkerülésére való törekvés is mindannyiuknál alapvető hozzáállás a mindennapokban. 

Szeretnénk, hogy ez a sok tudás és hasznos információ egy fenntartható jövő alapjaként minél több fiatalhoz eljutna, ezért kezdeményezésünket a gyáraink környezetében, a Diósgyőrben és Szerencsen futó általános iskolásokat célzó GYERE programra is kiterjesztettük.