Sikeres álláskeresés

Hat dolog, amit ajánlatos megtenned, mielőtt álláskeresésbe fognál

Az álláskeresés -  talán  életedben az első iskoláid befejezése óta – elbizonytalanító jövőbeli kilátásokkal is járhat. Hat dologra hívjuk fel a figyelmedet, amelyeket észben  kell tartanod, mielőtt elkezdenéd az életrajzodat szétküldeni a lehetséges munkaadóknak. Mindezt annak érdekében érdemes tenned, hogy  felkészült legyél, bármilyen lehetőségekre is akadsz a keresés során.

1. Tűzd ki a céljaidat!
Jó, ha végiggondolod, mit vársz a jövőbeli karrieredtől, rövid és hosszú  távon egyaránt. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:
• Mit szeretek csinálni?
• Miben vagyok jó?
• Milyen készségekkel és tudással rendelkezem?
• Egy álláslehetőség mely jellemzői fontosak számomra?

2. Tedd rendbe az önéletrajzodat!
Önéletrajzod minden egyes szava gondos megmunkálást igényel:
• Végezz nagytakarítást a tanulmányaidat taglaló részben. Ha diplomás vagy, az okleveled megléte elhalványítja egyéb iskolai végzettséged jelentőségét, így ennek taglalása általában egy sorra korlátozódhat.
• Dolgozd át az önéletrajzodat minden pályázás előtt, amennyiben ez hasznosnak látszik. Tanulmányozd az állás leírását alaposan, és a leginkább odaillő tapasztalataidat domborítsd ki.
• Rövid és tárgyszerű légy. A munkaadókhoz sok jelentkezés érkezik, így sok részletet megadni nem szükséges, és nem szolgálja a többi pályázatból való kitűnést sem. 

3. A Google próba
Mit találna rólad egy munkaadó, ha rád keresne a Google keresőn? Beállítottad a megfelelő szűrőket, hogy a magánéleted és szakmai életed összekeveredését elkerüld?

4. Járj tanfolyamra vagy vállalj önkéntes munkát!
Növeld alkalmazhatóságodat tanfolyamra járással, illetve önkéntes munka végzésével. Mindkettő magas szintű munkaerkölcs meglétét bizonyítja, valamint azt is, hogy szívesen kezdeményezel.
Az életrajzodnak is hasznára válnak ezek azáltal, hogy lehetséges beszélgetési témát biztosítanak az állásinterjúk során, illetve lehetséges együttműködési lehetőségeket is kínálnak.

5. Kövesd a márkákat és az állástoborzókat a közösségi portálokon!
Ha már használsz olyan közösségi oldalakat, mint a Facebook vagy a Twitter, nézd meg a lehetséges munkaadók oldalait és kövesd őket.Nem csak hírekről és álláskiírásokról értesülsz így, hanem az illető cég vállalati kultúráját is jobban megismered. Pontos fogalmad lesz arról, hogy milyen az aktuális munkaerőpiaci helyzet, valamint arról is, hogy valóban jól beleillenél-e annak a cégnek a kultúrájába, amelyhez be akarod adni a jelentkezésedet. Természetesen a mi Facebook  oldalunk követéséről  se feledkezz meg!

6. Köss ismeretségeket!

Nagyobb a valószínűsége annak, hogy az emberek személyes ismerőseikkel vagy személyesen ajánlott emberekkel   lépjenek üzleti kapcsolatba. Tudasd barátaiddal, családtagjaiddal, egykori osztálytársaiddal,  egyetemi évfolyamtársaiddal és szakmai kapcsolataiddal, hogy éppen állást keresel, és ne restellj segítséget kérni tőlük további kapcsolatok kiépítéséhez. Linkedin profilod segíteni fog a kapcsolatépítésben, de ne feledkezz meg arról sem, hogy az állásbörzék, öregdiák-találkozók és konferenciák is remek kapcsolatfelvételi lehetőségeket jelentenek.