Sort by
Sort by
Újrahasznosíthatóságra tervezve jelölések

Újrahasznosíthatóságra tervezve 

A csomagolást úgy tervezték, hogy összetétele, struktúrája alapján újrahasznosításra alkalmas, például egyfajta poliolefint tartalmaz. Fontos azonban, hogy az újrahasznosítás megvalósulása az adott ország szelektív hulladékgyűjtési-, válogatási- és újrahasznosítási infrastruktúráján, kapacitásainak meglétén múlik. Ezért elengedhetetlen, hogy az adott csomagolóanyag szelektív hulladékgyűjtéséről és újrahasznosíthatóságáról mindig a helyi szolgáltatóknál tájékozódjunk. 
Az újrahasznosíthatóságra tervezve jelölésű csomagolóanyagok használatával a célunk, hogy ezeket Magyarországon a megfelelő szelektív hulladékgyűjtőbe dobva anyagukban újrafeldolgozzák, vagy ha ez infrastruktúra hiányában nem lehetséges, égetés útján, energetikai újrahasznosítás során ártalmatlanítsák. 
Ezzel is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy az ilyen típusú csomagolóanyagok ne kerüljenek hulladéklerakóba.

Újrahasznosítható píparcsomagolás jelölések

Újrahasznosítható papírcsomagolás

Az újrahasznosítható kartondobozok, papírövezők és más papír alapú csomagolások helye a kék kukában van Magyarországon.

Élelmiszerrel érintkezhető csomagolóanyagok

Élelmiszerrel érintkezhető csomagolóanyagok

Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokra és tárgyakra vonatkozó jelölés.

Kukásember

Kukásember

A Kukásember, azaz Tidyman jelölés arra hívja fel a figyelmet, hogy ne szemeteljünk, hanem a megfelelő helyen gyűjtsük a csomagolási hulladékot. Ez a jelölés arra is vonatkozhat, hogy a hulladékot anyagtípusától függően  szelektíven gyűjtsük vagy a kommunális kukába helyezzük.

Zöld pont

Zöld pont

A Zöld Pont (Green Dot) védjegy azt hivatott jelölni, hogy az ezzel ellátott csomagolás kibocsátója a jogszabályi előírásoknak, a kiterjesztett gyártói felelősség (Extended Producer Responsibility - EPR) rendszerének megfelelően teljesíti kötelezettségét, és pénzügyi hozzájárulással támogatja a hulladék visszagyűjtését és újrafeldolgozását. Önmagában nem számít környezetvédelmi címkének és nyilatkozatnak.

Möbius szalag

Möbius szalag

A Möbius-szalagként emlegetett körbefutó nyíl azt jelenti, hogy a csomagolás újrahasznosításra alkalmas. Önmagában a szalag nem jelenti azt, hogy a termek újrahasznosított anyagból készült, vagy hogy az újrahasznosítás mindenképpen megtörténik; utóbbi feltétele a megfelelő újrafeldolgozási és szelektív hulladékgyűjtési rendszer megléte és használata. Amennyiben a szalag közepén egy százalékos értéket és anyagjelölést is találunk, az arra vonatkozik, hogy a termék mekkora részben származik újrahasznosított alapanyagokból és a csomagolás mely anyagára vonatkozik mindez.