Mit teszünk környezetünk megóvásáért

Termékéletút-megközelítést használunk a saját működésünk és a szélesebb értéklánc hatásainak felmérésére.

A gyakorlatban:
• A Nestlé minden egyes termékfejlesztő csapata a Nestlé által kifejlesztett EcodEX nevű eco-dizájn eszközt használja a termékfejlesztéshez,
• a termékek tervezésénél mindig kötelező figyelembe venni a fenntarthatóság szempontjait, és a fejlesztési fázis előtt el kell végezni egy környezeti-hatás elemzést, valamint
• a Nestlé vezetésével elkészült az ENVIFOOD Ajánlás, egy az Európai Bizottsággal közösen kifejlesztett rendszer az élelmiszerek környezeti lábnyomának mérésére.

 

 

 

 

 

Csomagolásoptimalizálás

 

Napjainkban körülbelül 3000 tonnával kevesebb PET alapanyagot használunk, mint 2004-ben. a műanyag felhasználás csökkentéséhez nagyban hozzájárult a 2009-ben bevezetett könnyített palack technológia, melynek eredményeképp a korábban átlagosan 12 palack legyártására elegendő műanyagból 15 új, könnyű palack gördült le a gyártósorról.

Hazai gyárainkban háromféle módon fejlesztettük termékeink csomagolását annak érdekében, hogy csökkentsük környezeti lábnyomunkat:

1. Fenntartható dizájn: a gyártást megelőzően felmértük termékeink csomagolásának környezeti lábnyomát. 2013-ban összesen 13 felmérést végeztünk.

2. Újrahasznosított anyagok használata: azokban az esetekben, amikor környezeti szempontból ésszerű, újrahasznosított anyagokat használunk a csomagoláshoz. Diósgyőri gyárunkban például a termék tálcák már 30%-ban újrahasznosított anyagból készülnek.

3. Anyagösszetétel optimalizálás:

• Diósgyőri és szerencsi gyárainkban csökkentettük a csomagolások súlyát, így összesen 116 tonna anyagot takarítottunk meg 2013-ban.

• Új összetételű PET csomagolást vezettünk be, aminek köszönhetően a következő években várhatóan évi 95,94 tonnával kevesebb új nyersanyagot kell majd használnunk a PET-ekhez.