Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

 

A fehérjék – a szénhidrátok és a zsírok mellett – az energiát adó tápanyagok, vagyis a makrotápanyagok közé sorolhatók. Fehérjékre van szükség a sejtek regenerálódásához és növekedéséhez, az enzimek, az antitestek és a hormonok előállításához, valamint az izmok fejlődéséhez is. Mivel a szervezet nem képes elraktározni, kénytelenek vagyunk jó minőségű, fehérjékben gazdag ételeket fogyasztani. Az állati fehérjékkel ellenétben a növényi fehérjék önmagukban nem teljes értékűek, de másik növényi fehérjével kiegészítve már azzá tehetők. A hüvelyesek, olajos magvak, teljes értékű gabonafélék értékes növényi alapú fehérjeforrásoknak tekinthetők.
 

NÖVÉNYI ALAPÚ ÉLELMISZEREK ENERGIA-ÉS TÁPÉRTÉKTARTALMA

március táblázat

A hónap receptje:

Március recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 db csirkecombfilé
  • 250 g gomba (szeletelve)
  • 1 tasak Maggi Tejszínes sajtos csirkemell alap
  • 2 ek. mustár
  • 200 ml 10%-os főzőtejszín
  • 1 ek. DESPAR olivaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • friss kakukkfű (díszítéshez)
  • só, bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

  1. Sózzuk és borsozzuk a konyhakész csirkecombfiléket.
  2. Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Helyezzük a csirkecombfiléket a serpenyőbe, és süssük őket 5-7 perc alatt aranybarnára mindkét oldalukon.
  3. Adjunk hozzá fokhagymát és gombát. Pirítsuk őket együtt, amíg a gomba levet nem ereszt és enyhén meg nem barnul.
  4. Keverjük össze a Maggi Tejszínes sajtos csirkemell alapot a mustárral és a tejszínnel egy külön tálban, majd öntsük a serpenyőbe. Jól keverjük el, hogy a szósz egyenletesen befedje a csirkét és a gombát. Fedjük le a serpenyőt, és hagyjuk a csirkét lassú tűzön főni, amíg teljesen átfő és a szósz besűrűsödik 15-20 perc alatt.
  5. Tálaljuk a tejszínes-mustáros csirkecombfilét friss kakukkfűvel. Kínálhatjuk főtt barna rizssel, tésztával, bulgurral, kuszkussza.
Márciusi hozzávalók

 

 

 

Tipp:

Ha flexitáriánus vagy húsmentes étrendet követünk, különösen figyeljünk oda a megfelelő fehérjebevitelre, amelyet növényi alapú élelmiszerekkel tehetünk változatosabbá. Ilyenek például a szójabab, a lencse, a bab, a borsó, a csicseriborsó és az olajos magvak, teljes értékű gabonafélék.

 

csirkehús
Nestlé SPAR évtervező