Akár több éves munkatapasztalattal rendelkezel, akár most szereztél diplomát, a Nestlénél van számodra álláslehetőség. Itt kereshetsz az állások között.
Tudnivalók a növényi és állati eredetű fehérjeforrásokról
A Nestlé és a SPAR közös évtervezője

A fehérjék – a szénhidrátok és a zsírok mellett – az energiát adó tápanyagok, vagyis a makrotápanyagok közé sorolhatók. Fehérjékre van szükség a sejtek regenerálódásához és növekedéséhez, az enzimek, az antitestek és a hormonok előállításához, valamint az izmok fejlődéséhez is. Mivel a szervezet nem képes elraktározni, kénytelenek vagyunk jó minőségű, fehérjékben gazdag ételeket fogyasztani. Az állati fehérjékkel ellenétben a növényi fehérjék önmagukban nem teljes értékűek, de másik növényi fehérjével kiegészítve már azzá tehetők. A hüvelyesek, olajos magvak, teljes értékű gabonafélék értékes növényi alapú fehérjeforrásoknak tekinthetők.
NÖVÉNYI ALAPÚ ÉLELMISZEREK ENERGIA-ÉS TÁPÉRTÉKTARTALMA
A hónap receptje:
GOMBÁS-TEJSZÍNES CSIRKECOMBFILÉ
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 db csirkecombfilé
- 250 g gomba (szeletelve)
- 1 tasak Maggi Tejszínes sajtos csirkemell alap
- 2 ek. mustár
- 200 ml 10%-os főzőtejszín
- 1 ek. DESPAR olivaolaj
- 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
- friss kakukkfű (díszítéshez)
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Sózzuk és borsozzuk a konyhakész csirkecombfiléket.
- Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Helyezzük a csirkecombfiléket a serpenyőbe, és süssük őket 5-7 perc alatt aranybarnára mindkét oldalukon.
- Adjunk hozzá fokhagymát és gombát. Pirítsuk őket együtt, amíg a gomba levet nem ereszt és enyhén meg nem barnul.
- Keverjük össze a Maggi Tejszínes sajtos csirkemell alapot a mustárral és a tejszínnel egy külön tálban, majd öntsük a serpenyőbe. Jól keverjük el, hogy a szósz egyenletesen befedje a csirkét és a gombát. Fedjük le a serpenyőt, és hagyjuk a csirkét lassú tűzön főni, amíg teljesen átfő és a szósz besűrűsödik 15-20 perc alatt.
- Tálaljuk a tejszínes-mustáros csirkecombfilét friss kakukkfűvel. Kínálhatjuk főtt barna rizssel, tésztával, bulgurral, kuszkussza.
Tipp:Ha flexitáriánus vagy húsmentes étrendet követünk, különösen figyeljünk oda a megfelelő fehérjebevitelre, amelyet növényi alapú élelmiszerekkel tehetünk változatosabbá. Ilyenek például a szójabab, a lencse, a bab, a borsó, a csicseriborsó és az olajos magvak, teljes értékű gabonafélék. |

A hónap alapanyaga: CSIRKEHÚS
A csirkehús állati eredetű fehérjeforrás, így az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. Az aminosavak a fehérjék építőkövei. Az esszenciális aminosavak pedig azok, amelyek elengedhetetlenek a szervezetünk megfelelő működése szempontjából, azonban nem tudjuk előállítani őket, így élelmiszerrel tudjuk bevinni azokat.
A hónap új szokása:
- Hazai forrásból származó húst vettem.
- Ügyeltem a kiegyensúlyozott fehérjebevitelre.
- Változatosan fogyasztottam növényi alapú fehérjeforrásokat is.