Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

A húsvét a közös családi étkezések és a friss tavaszi finomságok ideje. Az ünnepek alkalmával különösen fontos, hogy odafigyeljünk az élelmiszer-pazarlás elkerülésére, amiben sokat segíthet az előre tervezés, a menü összeállítása, a megfelelő dobozolás és tárolás. A bevásárlás előtt érdemes átnézni, hogy mi található meg otthon, és felhasználni a meglévő alapanyagokat. Ehhez fontos, hogy különbséget tudjunk tenni a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idő között. 
 

  • A minőségmegőrzési idő olyan termékeken szerepel, melyeket a jelzett időponton túl sem kockázatos elfogyasztani, ha bontatlan csomagolásban és a gyártó által megadott körülmények között tároljuk őket. Ezek jellemzően kávék, kakaók, üveges szószok, reggelizőpelyhek, csokoládék vagy levesporok.
  • A fogyaszthatósági idő ezzel szemben azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszert meddig szabad elfogyasztani, tehát ezen az időponton túl már káros lehet az egészségre a nemkívánatos mikrobiológiai elváltozások miatt. Ez például a tejtermékekre, a húsokra, a pékárukra és a cukrászati termékekre vonatkozik.

A hónap receptje:

Nestlé Spar Április

Hozzávalók 12 személyre:

A tésztához:

  • 3 db tojás
  • 100 g cukor
  • 100 ml olaj
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 250 g reszelt sárgarépa
  • 50 g apróra vágott S-Budget magmix
  • 250 g liszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • ½ tk. só

A krémhez:

  • 200 g zsírszegény mascaropone
  • 100 ml habtejszín
  • 80 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve

A díszítéshez:

  • 2 db KitKat Tejcsokoládé Tojás
  • apróra vágott magvak

 

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Készítsünk elő egy 23 cm-es kerek tortaformát, béleljük ki sütőpapírral.
  2. Egy tálban dolgozzuk össze a száraz hozzávalókat.
  3. Egy nagy tálban verjük habosra a tojásokat a cukorral. Adjuk hozzá az olajat és a vaníliakivonatot, majd keverjük jól össze. Adjuk hozzá fokozatosan a száraz hozzávalókat, amíg sima tésztát kapunk.
  4. Öntsük a tésztát az előkészített tortaformába, majd alsó-felső sütéssel süssük 35-40 percig, vagy amíg a beleszúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki. Hagyjuk a tortát teljesen kihűlni.
  5. Készítsük el a krémet: egy közepes tálban verjük fel a tejszínt, keverjük hozzá a mascarponét. Adjuk hozzá a porcukrot, a citrom héját és levét, majd keverjük simára.
  6. Kenjük meg a kihűlt torta tetejét a krémmel. Szórjuk meg apróra vágott magokkal, majd díszítsük összetört és egész KitKat húsvéti csokitojásokkal.
Áprilisi hozzávalók

 

 

 

Tipp:

A romlékony áruk fogyasztásával nem szabad kísérletezni a lejárati dátum után, de a tartós élelmiszereket nyugodtan megehetjük kicsivel a minőségmegőrzési időn túl is, ha érzékszervileg kifogástalannak tűnnek.

 

Extra tipp:

Az alapanyagok beszerzésénél lehetőleg vásároljunk hazai forrásból, így nemcsak frissebb árut kapunk, hanem támogatjuk is a hazai termelőket, és kevésbé terheljük a környezetünket.

Áprilisi alapanyagok
Nestlé SPAR évtervező