Akár több éves munkatapasztalattal rendelkezel, akár most szereztél diplomát, a Nestlénél van számodra álláslehetőség. Itt kereshetsz az állások között.
Tudatos húsvét
A Nestlé és a SPAR közös évtervezője

A húsvét a közös családi étkezések és a friss tavaszi finomságok ideje. Az ünnepek alkalmával különösen fontos, hogy odafigyeljünk az élelmiszer-pazarlás elkerülésére, amiben sokat segíthet az előre tervezés, a menü összeállítása, a megfelelő dobozolás és tárolás. A bevásárlás előtt érdemes átnézni, hogy mi található meg otthon, és felhasználni a meglévő alapanyagokat. Ehhez fontos, hogy különbséget tudjunk tenni a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idő között.
- A minőségmegőrzési idő olyan termékeken szerepel, melyeket a jelzett időponton túl sem kockázatos elfogyasztani, ha bontatlan csomagolásban és a gyártó által megadott körülmények között tároljuk őket. Ezek jellemzően kávék, kakaók, üveges szószok, reggelizőpelyhek, csokoládék vagy levesporok.
- A fogyaszthatósági idő ezzel szemben azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszert meddig szabad elfogyasztani, tehát ezen az időponton túl már káros lehet az egészségre a nemkívánatos mikrobiológiai elváltozások miatt. Ez például a tejtermékekre, a húsokra, a pékárukra és a cukrászati termékekre vonatkozik.
A hónap receptje:
RÉPATORTA CSOKITOJÁS DÍSZÍTÉSSEL
Hozzávalók 12 személyre:
A tésztához:
- 3 db tojás
- 100 g cukor
- 100 ml olaj
- 2 tk. vaníliakivonat
- 250 g reszelt sárgarépa
- 50 g apróra vágott S-Budget magmix
- 250 g liszt
- 2 tk. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. őrölt fahéj
- ½ tk. só
A krémhez:
- 200 g zsírszegény mascaropone
- 100 ml habtejszín
- 80 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
A díszítéshez:
- 2 db KitKat Tejcsokoládé Tojás
- apróra vágott magvak
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Készítsünk elő egy 23 cm-es kerek tortaformát, béleljük ki sütőpapírral.
- Egy tálban dolgozzuk össze a száraz hozzávalókat.
- Egy nagy tálban verjük habosra a tojásokat a cukorral. Adjuk hozzá az olajat és a vaníliakivonatot, majd keverjük jól össze. Adjuk hozzá fokozatosan a száraz hozzávalókat, amíg sima tésztát kapunk.
- Öntsük a tésztát az előkészített tortaformába, majd alsó-felső sütéssel süssük 35-40 percig, vagy amíg a beleszúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki. Hagyjuk a tortát teljesen kihűlni.
- Készítsük el a krémet: egy közepes tálban verjük fel a tejszínt, keverjük hozzá a mascarponét. Adjuk hozzá a porcukrot, a citrom héját és levét, majd keverjük simára.
- Kenjük meg a kihűlt torta tetejét a krémmel. Szórjuk meg apróra vágott magokkal, majd díszítsük összetört és egész KitKat húsvéti csokitojásokkal.
Tipp:A romlékony áruk fogyasztásával nem szabad kísérletezni a lejárati dátum után, de a tartós élelmiszereket nyugodtan megehetjük kicsivel a minőségmegőrzési időn túl is, ha érzékszervileg kifogástalannak tűnnek. |
Extra tipp:Az alapanyagok beszerzésénél lehetőleg vásároljunk hazai forrásból, így nemcsak frissebb árut kapunk, hanem támogatjuk is a hazai termelőket, és kevésbé terheljük a környezetünket. |

A hónap alapanyagai:
TOJÁS, MEDVEHAGYMA, RÉPA
Itt a tavasz, elérkezett a zsenge leveles növények szezonja! Áprilisban érdemes sok-sok répát, retket, karalábét és zellert fogyasztani, ugyanis ilyenkor a természet biztosítja ezeknek az érlelését. A szezon egyik kedvencének számító medvehagymából kiváló levesek, saláták és mártások készíthetők, de hozzákeverhetjük vajkrémekhez, tésztákhoz is. A húsvéti tálról nem maradhat le a tojás sem, amely finom, tápanyagokban gazdag élelmiszerünk. A vitamindús répa pedig a húsvéti sütemény alapját is képezheti.
A hónap új szokása:
- Hazai forrásból szereztem be a húsvéti tálhoz szükséges alapanyagokat.
- Szortíroztam a hűtőm tartalmát a minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő figyelembevételével.
- Előre megterveztem a menüt, írtam bevásárlólistát.