Sort by
Sort by

Svájci farmerek

A tehéntrágya és a kávé közösségformáló ereje
Svájci farmerek

Tizenhat éves korom óta dolgozom a gazdaságban. Most ötvenöt éves vagyok – mondja Christian Boeuf, tiszta kék szeme és széles mosolya négy évtized kemény munkája felett érzett csendes büszkeséget sugall.

A gazdaság azelőtt az apámé volt, érződik rajta a családi hagyomány. De hogy mit hoz a jövő...? – rázza meg a fejét, – Nem tudom, hogy a fiatalok nemzedéke folytatja-e a munkát. Elég kényes kérdés ez.

Christian munkája alapvető részének tekinti a tervezést. És bár nem biztos abban, hogy az unokaöccse átveszi a családi gazdaságot, a földet mindenképpen olyan egészségesnek és termékenynek kívánja tudni, mint eddig volt.

Így könnyen meghozta a döntést, amikor lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen abban az új programban, melynek során a tehéntrágyát zöld energiává és műtrágyává alakítják.

A tehenek továbbra is végzik a dolgukat, de a trágya immár a legkorszerűbb zöld energiát termelő módszerrel kerül hasznosításra.

A kávé szerepe

A megoldás akkor körvonalazódott, amikor a Nestlé ásványvíz üzletága elkezdte tanulmányozni a svájci Henniez-ben található vízforrást érő károkat.

Évente 25 000 tonna trágyát hasznosítanak újra zöld energiaként

A tanulmány eredményeképpen az esetleges ammónia-szennyezést okozó gazdasági hulladéktöbblet alternatív felhasználására kerestek megoldásokat. A vállalat a Groupe E Greenwatt-tal együttműködve egy megújuló energiát termelő biogáz üzemet hozott létre a Nestlé palackozó üzeme mellett.

A biogáz üzemet 27 svájci tejtermelő gazda látja el, több mint 25 ezer tonna tehéntrágyával. A trágyát felhasználás előtt a helyi Nespresso és Nescafé gyárból származó kávéhulladékkal keverik. A keverék lebomlása során gáz keletkezik, melyet aztán elégetve villamosáram termelésre használnak fel.

Amellett, hogy ez a palackozó üzem hőellátását is megoldja, a projektből származó villamosenergia többletet a svájci villamosenergia-hálózat részére értékesítik.

A biogáz üzem megnyitása óta a Henniez-i gyár széndioxid kibocsátása a felére csökkent.

Valamit valamiért

A keverék lebomlása után hátramaradó anyag rendkívül keresett, tápanyagokban gazdag szerves trágya. A gazdák ezt mind visszakapják és felhasználják a földjeiken, így jóval kevesebb műtrágyát kell vásárolniuk.

A növények könnyen felszívják a természetes trágyát, ami nem mellesleg kevesebb ammóniát bocsát ki a környezetbe. Christian Boeuf rájött, hogy mióta szerves trágyát használ nincs szüksége gombaölő szerre sem.

A megoldás költségsemleges és az egyébként veszendőbe menő értékes tápanyagok hasznosításával a fenntartható gazdálkodáshoz is hozzájárul.

A gazda elmondása szerint a Nestlé ásványvíz üzletágával így kialakult együttműködése rendkívül hasznos, hiszen ennek köszönhetően a tehéntrágyából zöld energia lesz.

„A projekt már érezteti pozitív hatását: a felhasznált trágya környezetbarátabb, a termény jobb minőségű, emellett még villamosáram és gázmegtakarítást is elérünk.“

Mindenki nyer

Laurent Gentil 30 éve gazdálkodik a földjén és újabban szintén több tonna tehéntrágyát szállít a biogáz üzembe.

Elmondása szerint büszke arra, hogy egy olyan, együttműködésre alapuló projektben vehet részt, ami nemcsak a terméshozamot, de a föld mezőgazdasági biodiverzitását is növeli.

„Már nem kell a tehéntrágyát mielőbb az emésztőbe hordani, mert elszállítják a biogáz üzembe” – mondja a gazda.

A fenntartható mezőgazdaság támogatása az ökoprojekt keretében jó a gazdáknak, a környezetnek és Henniez vízforrás tisztaságának. Ezen felül úgy kovácsolja össze a közösséget, hogy az együttműködésből mindenki profitál.

Az elején nem volt egyszerű – mondja Michel Marchuard, a Henniez-i gyár fenntarthatóságért felelős vezetője.

„El kellett nyernünk a gazdák bizalmát és meg kellett őket győzni arról, hogy nem éri kár őket. Így sikerült végül kialakítani ezt a mindenki számára előnyös nagyszerű együttműködést.“