Sort by
Sort by

Kilenc dolog, amivel megszüntetheti az élelmiszer-pazarlást


Kilenc dolog, amivel megszüntetheti az élelmiszerpazarlást

Mindannyian tudjuk, hogy milyen könnyen barnul meg a banán, szárad meg a kenyér vagy romlik meg a hűtőszekrényben későbbre eltett maradék étel, ha nem fogyasztjuk el.

Személyesen mindenki találkozott már ezzel a problémával. Azt mégis nehéz elképzelni, hogy az egyes háztartásokban keletkező maradék világszinten mennyit tesz ki.

A világon évente emberi fogyasztásra termelt élelmiszerek körülbelül egy harmada, azaz mintegy 1,3 milliárd tonna elvész vagy a szemétben végzi.

A fejlődő országokban ezt a veszteséget okozhatják az előállítási folyamat hiányosságai vagy az elégtelen tárolókapacitás.

A gazdagabb országokban a problémát az ellátási lánc vége okozza, azaz mi magunk. A vásárolt élelmiszerek mintegy 30%-át ugyanis kidobjuk.

A fejlett országok fogyasztói évente szinte ugyanannyi (222 millió tonna) élelmiszert dobnak ki, mint amennyi a szubszaharai Afrika teljes nettó élelmiszer termelése (230 millió tonna).

Mindennek elképesztő ára van. A termények locsolására használt víz, a trágyázás, a gyártás és szállítás során elhasznált üzemanyag, valamint az atmoszférába került üvegházhatású gázok mind feleslegese, ha az étel a hulladéklerakóban végzi. És akkor még figyelembe sem vettük azt a pénzt, amit olyan élelmiszerekre dobunk ki, amit később el sem fogyasztunk.

A következő 9 módszerrel elejét veheti a pazarlásnak:

1. Tervezze meg a bevásárlást

Egyszerűnek tűnik (mint ahogy az is), de ez a legfontosabb, amit megtehet. Egyszerűen ne vásárolja túl magát.

 

Tervezze meg milyen ételeket kíván a hét során elkészíteni és készítsen részletes bevásárlólistát a hozzávalókról. Ragaszkodjon a listához.

2. Használja a mélyhűtőt

A fagyasztó segíthet az élelmiszer pazarlás csökkentésében, legyen szó a nyersanyagok vagy a maradék tárolásáról. Fagyassza le a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket, kenyeret és a többi olyan ételt, ami lassan fogy.

A romlandó termékeket készítse elő és főzze meg, majd fagyassza le későbbi fogyasztásra.

3. Tárolja az élelmiszereket a megfelelő helyen

A megfelelő hőmérsékleten tárolt élelmiszerek sokkal tovább eltarthatók. A Maradék nélkül oldalon olvashat arról, hogy hol érdemes tárolni a zöldséget és a gyümölcsöt hogy tovább elálljon.

 

Ha már tudja, hogy mely élelmiszereket kell a hűtőszekrényben tárolni, tudja meg, hogy a hűtő melyik részén tárolhatók legtovább. Ezzel is meghosszabbíthatja a frissáru eltarthatóságát.

4. Főzzön egyszerre többet...

Azzal is energiát, vizet és idős spórol, ha egyszerre nagyobb adagot főz. A fagyasztóban lévő készétel nagyban csökkenti a kísértést, hogy elvitelre vegyen készételt vagy más nem tervezett módon költsön ennivalóra.

 

5. Porciózzon 

Amennyire elcsépeltnek hangzik, annyira fontos. Ha visszafogjuk magunkat, amikor szedünk, akkor nem csak a bevitt kalóriákat tartjuk kontroll alatt, de kevesebb otthagyott étel is kerül majd a kukába. Elsőre szedjen keveset és inkább szedjen még másodszorra, ha még kér.

6. Tudja mi van otthon

Tartsa észben, hogy mi van a hűtőszekrényben. Megannyi jószándékkal félretett, maradékkal teli doboz rejtőzik a frizsider hátuljában, hogy aztán csak akkor kerüljenek elő, amikor már rég megromlottak.

 

Egy kis hűtőben könnyen észreveszi, hogy mit kell belőle kienni, illetve milyen alapanyagokból kell bevásárolni és melyekből nem. Érdemes a frissen vásárolt élelmiszereket hátra tenni, hogy az elöl lévő régebbi ételek fogyjanak előbb.

7. Adományozzon az élelmiszerbankoknak

Ha még mindig úgy találja, hogy túl sok étel van otthon, adjon belőle valakinek, akinek szüksége van rá. Ez lehet egy szomszéd, rokon vagy a Magyar Élelmiszerbank. A tápláló és biztonságos étel, amihez még nem nyúltak nagy segítséget jelenthet a rászorulóknak.

A Nestlé Magyarországon 2008 augusztusában lépett együttműködésre a Magyar Élelmiszerbank egyesülettel. A partnerség biztosítékot jelent számunkra, hogy termékeinket szakszerű körülmények között szállítják és tárolják, a jól kiépített logisztikai hátterüknek köszönhetően pedig a lehető leggyorsabban juttatják el az arra leginkább rászoruló emberekhez Magyarországon.

8. Komposztáljon

Ne dobja az ételt a szemétbe, inkább komposztáljon. Ily módon az élelmiszer nem a hulladéklerakóban rohad el, hanem tápanyagban gazdag természetes trágya lesz belőle.

 

Mindenesetre maradjon a komposztálás az utolsó lehetőség. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala már egy élelmiszer hasznosításra vonatkozó hierarchiát dolgozott ki, mely leírja az élelmiszerekkel kapcsolatos feladatainkat kezdve azzal, hogy csökkentsük a képződő ételhulladék mennyiségét, adományozzunk, használjuk fel állatok takarmányozására, energiatermelésre és komposztálásra.

9. Figyeljen a hulladékra

Az élelmiszerhulladék mennyiségét úgy is csökkentheti, ha feljegyzi, hogy hetente mennyi ételt dob ki. Meg fog lepődni, hogy havi szinten milyen sokat, s emellett nyomon követheti, hogy miből vásárol túl sokat.

Ha ezt kézben tartja nem csak pénzt takarít meg, de segít csökkenteni a kidobott élelmiszer mennyiségét.