Sort by
Sort by

Újabb lépés a növényi alapú táplálkozásban 

Kutatóink kifejlesztették a szuper ízletes, növényi alapanyagokból készült tonhal-helyettesítőt, a VUNA-t.
Nestlé Vuna
"Igen, megcsináltuk!" mondta Oliver, a Nestlé kutatás-fejlesztési vezetője, miután vegetáriánus, tinédzser lánya az utolsó falatig eltüntette a tányérról azt az új tonhalhelyettesítőt, amelyen Oliver és kollégái már hosszú ideje dolgoztak.  

A kutatás, melynek segítségével  a Nestlé a növényi alapú tengeri termékek piacára kívánt belépni, 2019 novemberében kezdődött. Alig 9 hónappal később a VUNA névre keresztelt termék készen állt arra, hogy kikerüljön a boltok polcaira, és a fogyasztók is megkóstolhassák. 

A kihívás 

Nestlé növényi tonhal

Miközben a tengeri élelmiszerek iránti kereslet növekedése töretlen, a globális halállomány sajnos kimerülőben van. A problémára a fenntartható módon előállított, növényi alapú tengeri alternatívák jelenthetnek megoldást, ezek ugyanis nemcsak csökkentik a túlhalászás problémáját, de védik a biológiai sokszínűséget is. A Nestlé számára logikus lépés volt tehát a növényi alapú alternatíva létrehozása. 

A VUNA

A VUNA születése egy  tudományos áttörésnek köszönhető. "Saját technológiákkal dolgoztunk, amikben elsősorban a fehérjetudomány terén szerzett tapasztalatainkat kamatoztattuk" - mondta Célie, a Nestlé svájci kutatóintézetének munkatársa. A kutatócsapat  a rendkívül tápláló és környezetbarát borsó- és búzafehérje-források kiválasztásával kezdte a munkát, amiket a procedúra során a tonhal izomrostjaihoz hasonló rostos szerkezetekké strukturált. "Számos olyan egyedi technológiát alkalmaztunk, amelyeket a növényi hús alternatíváink előállításához használunk" - emelte ki Célie. 

"Ez az innováció egy fontos lépés a vegán termékek piacán a. Ehhez persze nem  elég, hogy a VUNA úgy nézzen ki és olyan állagú legyen, mint a tonhal, az ízének is tökéletesnek kellett lennie. Kompromisszumok nélküli élményt szerettünk volna nyújtani" – magyarázza Célie. 

 

VUNA hamburger

Vuna burger

Egy innováció kifejlesztése sohasem egyszerű, de az igazi kihívást most is a termék nagyobb mennyiségben való előállítása, azaz a kereskedelmi forgalomba hozatal jelentette. Ebben Oliver és csapata a németországi Singenben található Nestlé Élelmiszeripari Technológiai Központtól kért segítséget, akiknek már komoly tapasztalataik voltak a növényalapú, húsmentes hamburgerek, darált hús helyettesítő termékek, gombócok, felvágottak, csirkefalatok fejlesztésében és készítésében.

 

Összetevők

Vuna tonhal helyettesito

A fejlesztési részleg nem elégedett meg pusztán azzal, hogy rekordgyorsasággal piacra dobjon egy új terméket. Elsődleges céljuk az volt, hogy a termék a lehető legkevesebb alapanyagból, kizárólag természetes összetevőből készüljön. Így a VUNA mindössze 6 összetevőt tartalmaz: vizet, borsófehérjét, búzafehérjét, repceolajat és természetes aromákat. 

A VUNA kedvező fogadtatása miatt a kutatók már most fontolgatják a következő lépéseket, és további tengeri herkentyűk növényekből történő megalkotásával kísérleteznek. 
"Ezek az izgalmas innovációk segíthetnek leküzdeni különböző fenntarthatósági és egészségügyi problémákat. Mi a  tudomány eszközeivel harcolunk egy magasabb rendű cél érdekében, ez pedig nem más, mint az egyének és a családok életminőségének javítása" - tette hozzá Célie.