Sort by
Sort by

A Nutri-Score tápérték jelölés és a kiegyensúlyozott táplálkozás

Még egy ok, amiért érdemes az élelmiszerek termék címkéjét figyelni.
NativeAd Breakfast

Gyakran hallod a kifejezést, mégsem vagy teljesen biztos benne, milyen is a kiegyensúlyozott táplálkozás? A különböző divatdiétáktól eltérően a kiegyensúlyozott táplálkozás lényege, hogy nincsenek tiltólistás alapanyagok, ami viszont nagyon fontos, az arányok és a mértékletesség.

Kiegyensúlyozott táplálkozással és rendszeres mozgással sokat tehetsz saját és családod egészségéért úgy, hogy nem kell semmiről lemondanod, elég, ha az arányokra és a mennyiségre odafigyelsz.  
És itt jön a képbe a Nutri-Score tápérték jelölés. 

Mi az a Nutri-Score tápérték jelölés?

A Nutri-Score az élelmiszerek csomagolásának elején elhelyezett tápértékjelölő címke, amely az élelmiszereket és italokat tápértékprofiljuk szerint osztályozza. Általánosságban tehát az adott élelmiszer tápanyagtartalmának általános összegzését jelenti.

Az ötszintű, színes, A-tól E-ig terjedő betűskála segítségével a fogyasztók gyorsan és egyszerűen megismerhetik az adott élelmiszer tápérték besorolását, ami által a Nutri-Score hatékonyan hozzájárulhat a tudatos élelmiszerválasztáshoz. 

A rendszer célja, hogy segítse a fogyasztókat tudatos döntéseikben és eligazítsa őket abban, hogy a különböző élelmiszerek hogyan illeszthetők a kiegyensúlyozott étrendbe.

Számos Nestlé termék csomagolásán már most megtalálható a Nutri-Score tápértékjelölés, Célunk, hogy segítsük a fogyasztóinkat a tudatos döntéseikben és eligazítsuk őket abban, hogy a különböző élelmiszerek hogyan illeszthetők a kiegyensúlyozott étrendbe.
Sárga Diána a Nestlé Hungária dietetikusa

 

Mit jelentenek a Nutri-Score tápérték-jelölés betűi?

A színekből és betűkből álló Nutri-Score jelölés segít, hogy egyszerűen információhoz juss a termék tápanyag összetételével kapcsolatban, így megkönnyítve a választást. Ha két azonos kategóriába tartozó termék között szeretnél választani, érdemes a jobb Nutri-Score besorolású mellett dönteni.

Fontos itt megjegyezni, hogy a cél nem az, hogy mindig csak a legkedvezőbb tápértékű, „A” vagy „B” Nutri-Score besorolású termékeket válaszd, hanem az, hogy a jelölés segítségével tudd meghatározni az egyes élelmiszerek fogyasztásának mértékét, így kialakítva a megfelelő egyensúlyt.

A-B: Magas tápértékű termék, mely a kiegyensúlyozott étrend fontos része. Érdemes fogyasztásukat előnyben részesíteni.
C-D: Mértékkel fogyasztható termékek.
E: Több olyan összetevőt tartalmazó termék, amely fogyasztását célszerű korlátozni. Fogyasztása ritkábban vagy módjával javasolt.

Mire figyelj a kiegyensúlyozott étrend kialakításánál?

  • rendszeres, változatos étkezés és megfelelő folyadékbevitel
  • minőségi alapanyagok, és megfelelő összetételű étrend - tehát a szénhidrátok, zsiradékok, fehérje megfelelő arányú jelenléte a menüben
  • rendszeres zöldség-és gyümölcsfogyasztás