Gyakran hallod a kifejezést, mégsem vagy teljesen biztos benne, milyen is a kiegyensúlyozott táplálkozás? A különböző divatdiétáktól eltérően a kiegyensúlyozott táplálkozás lényege, hogy nincsenek tiltólistás alapanyagok, ami viszont nagyon fontos, az arányok és a mértékletesség.
Kiegyensúlyozott táplálkozással és rendszeres mozgással sokat tehetsz saját és családod egészségéért úgy, hogy nem kell semmiről lemondanod, elég, ha az arányokra és a mennyiségre odafigyelsz.
És itt jön a képbe a Nutri-Score tápérték jelölés.
Mi az a Nutri-Score tápérték jelölés?
A Nutri-Score az élelmiszerek csomagolásának elején elhelyezett tápértékjelölő címke, amely az élelmiszereket és italokat tápértékprofiljuk szerint osztályozza. Általánosságban tehát az adott élelmiszer tápanyagtartalmának általános összegzését jelenti.
Az ötszintű, színes, A-tól E-ig terjedő betűskála segítségével a fogyasztók gyorsan és egyszerűen megismerhetik az adott élelmiszer tápérték besorolását, ami által a Nutri-Score hatékonyan hozzájárulhat a tudatos élelmiszerválasztáshoz.
A rendszer célja, hogy segítse a fogyasztókat tudatos döntéseikben és eligazítsa őket abban, hogy a különböző élelmiszerek hogyan illeszthetők a kiegyensúlyozott étrendbe.
Számos Nestlé termék csomagolásán már most megtalálható a Nutri-Score tápértékjelölés, Célunk, hogy segítsük a fogyasztóinkat a tudatos döntéseikben és eligazítsuk őket abban, hogy a különböző élelmiszerek hogyan illeszthetők a kiegyensúlyozott étrendbe.Sárga Diána a Nestlé Hungária dietetikusa
Mit jelentenek a Nutri-Score tápérték-jelölés betűi?
A színekből és betűkből álló Nutri-Score jelölés segít, hogy egyszerűen információhoz juss a termék tápanyag összetételével kapcsolatban, így megkönnyítve a választást. Ha két azonos kategóriába tartozó termék között szeretnél választani, érdemes a jobb Nutri-Score besorolású mellett dönteni.
Fontos itt megjegyezni, hogy a cél nem az, hogy mindig csak a legkedvezőbb tápértékű, „A” vagy „B” Nutri-Score besorolású termékeket válaszd, hanem az, hogy a jelölés segítségével tudd meghatározni az egyes élelmiszerek fogyasztásának mértékét, így kialakítva a megfelelő egyensúlyt.
A-B: Magas tápértékű termék, mely a kiegyensúlyozott étrend fontos része. Érdemes fogyasztásukat előnyben részesíteni.
C-D: Mértékkel fogyasztható termékek.
E: Több olyan összetevőt tartalmazó termék, amely fogyasztását célszerű korlátozni. Fogyasztása ritkábban vagy módjával javasolt.
Mire figyelj a kiegyensúlyozott étrend kialakításánál?
- rendszeres, változatos étkezés és megfelelő folyadékbevitel
- minőségi alapanyagok, és megfelelő összetételű étrend - tehát a szénhidrátok, zsiradékok, fehérje megfelelő arányú jelenléte a menüben
- rendszeres zöldség-és gyümölcsfogyasztás