Sort by
Sort by

Hogyan segít az OptiFibre®?

Az egészséges bélflóra támogatása és a vastagbél nyálkahártya felépítése
Optifibre cikk banner

Rostok – a bélbaktériumok fontos táplálékai


Az emberi bélflóra milliárdnyi baktériumból áll, amelyek befolyásolják, szabályozzák és támogatják az emésztést. Annak érdekében, hogy hatékonyan végezhessék el feladataikat, ezek a baktériumok olyan tápanyagokat igényelnek, mint a vízoldékony rostok, melyeket az OptiFibre® termék is tartalmaz.  

Mi történik a beleinkben?

A bélrendszert úgy érdemes elképzelni, mint egy izmokból felépülő csatornarendszert, melynek fő feladata az élelmiszerekből származó tápanyagok emésztése, felszívása és a salakanyagok kiürítése. De ennél még sokkal többre is képes! Az immunrendszer számára fontos hormonokat termel, és különböző mikroorganizmusoknak ad helyet, amelyek az úgynevezett bélflórát alkotják. Végül, de nem utolsósorban, a bél fontos szerepet játszik a víz- és elektrolit- (só) háztartás szabályozásában: nagy mennyiségű folyadékot képes felszívni, és kiüríteni.

A vékonybélben fel nem szívódó anyagokat – így a vízoldékony rostokat is - ún. ballasztanyagoknak nevezzük.
Ezek a ballasztanyagok emésztetlenül jutnak el a vastagbélbe, ahol az ott élő hasznos baktériumok (mint a lactobacillusok és a bifidobaktériumok) tápanyagául szolgálnak. Az OptiFibre® vízoldékony rostjai tápanyagként szolgálnak a jótékony bélbaktériumoknak, és így segítik azok szaporodását. A ballasztanyagok segítségével a tápanyagokkal megfelelően ellátott hasznos baktériumok vitaminokat és zsírsavakat is termelnek.

Az így létrejött rövid láncú zsírsavak (pl. az ún. butirátok) a vastagbél nyálkahártyájának fő energiaszolgáltatói, támogatják annak felépítését, ápolják a bélbolyhokat. A jó állapotú bélbolyhok hatékonyabban veszik fel az ásványi anyagokat és a vitaminokat.  
A rövid láncú zsírsavak erősítik a bél gátló (védelmi) funkcióját, elősegítik a bélmozgást és szabályozzák a bélműködést. Ezenkívül csökkentik a vastagbél pH-értékét, és így biztosítják a kívánt savas környezetet, amely gátolja a bélben nem kívánatos bakteriális törzsek szaporodását. Így állítva helyre a bélflóra „baktérium” egyensúlyát – természetes és gyengéd módon.

Az OptiFibre® vízoldékony rostjai

  • Elősegítik a jótékony bélbaktériumok számának emelkedését 
  • Táplálják a vastagbél nyálkahártyát
  • Erősítik a bél védelmi funkcióját
  • Normalizálják a bélmozgást
  • Szabályozzák a bélműködést

Részben hidrolizált guargumi rost tartalmának köszönhetően az OptiFibre® természetes és gyengéd módon támogatja a bélflóra egyensúlyát.  A bélflórára és a vastagbél nyálkahártyára, bélbolyhokra gyakorolt pozitív hatásai miatt az OptiFibre® alkalmazása különböző emésztési problémák és élethelyzetek esetén is ajánlott:

  • Antibiotikumos kezelés esetén
  • Gyulladásos bélbetegség (IBD), Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa diétás terápiájában
  • Vastagbél - divertikulum (vastagbél kiöblösödése)
  • Aranyér
  • Stoma-val élő betegek
  • Kemoterápia/sugárkezelés
  • Bélhurut 

 
Hogyan lehetséges, hogy a vízoldékony rostok kizárólag a
hasznos bélbaktériumok táplálékaként szolgálnak?

Az egyes baktériumfajták eltérő tápanyagokat igényelnek ahhoz, hogy fejlődhessenek. A „nemkívánatos baktériumok” például könnyen feldolgozzák és jól hasznosítják a cukrot. A jótékony baktériumok ezzel szemben a vízoldékony rostokat tudják jól feldolgozni és hasznosítani. A baktériumfajták eltérő tápanyagigényére tekintettel a vízoldékony rostok elsősorban a jótékony baktériumokat szolgálják ki energiaszállítóként, a „nemkívánatos” baktériumok kevésbé tudják ilyen célból hasznosítani.

Optifibre guarbab