Sort by
Sort by

3+1 tipp, hogyan vedd rá a gyerekeket a zöldség-és gyümölcsfogyasztásra 

Válogatósak a gyerekek? Nem szívesen esznek zöldséget-gyümölcsöt? Próbáld ki tippjeinket! 
Tippek zöldségfogysztáshoz

Akármilyen szépen kéred, meg sem kóstolja? Vagy megkóstolja, de közli, hogy nem ízlik? És a végén marad a jól bevált 3-4 étel, ami a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető változatos táplálkozásnak?  A problémával nem vagy egyedül, és a jó hír, hogy vannak olyan trükkök, amik beválhatnak. 

Miért fontos a zöldség- és gyümölcsfogyasztás?  

Ahhoz, hogy a gyermekek a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokhoz hozzájussanak, kiemelten fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, melynek egyik alappillére a zöldségek és gyümölcsök rendszeres, napi szintű fogyasztása. A zöldségek és gyümölcsök rost- vitamin- és ásványianyag tartalmuk miatt az egészséges étrend nélkülözhetetlen részét képezik. 

Mit tehetsz akkor, ha a gyerekek hallani sem akarnak a zöldségekről, gyümölcsökről? 

Először is fontos tudnod, hogy a gyerekekre fokozottan igaz, hogy „minden érzékszervükkel esznek”. Mire eljutnak addig, hogy a szájukba vegyék az ételt, érzik az illatát, látják hogy néz ki, és szívesen meg is tapintják. Ha ezen impulzusok közül valamelyik negatív, már nem is szeretnék majd megkóstolni. Lehet, hogy nem tetszik nekik az étel illata, színe vagy állaga, ezért nagyon fontos a kísérletezés, és még valami: a kitartás és a jó példa! 

3+1 tipp, hogy a gyerekek több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak 

Kísérletezz a formákkal, textúrákkal, színekkel! 

Próbáld ugyanazokat a zöldségeket, gyümölcsöket különböző formában elkészíteni! Ha az eredeti formájában nem válik be, készíts belőle különböző textúrákat: pürésítsd, tedd fasírtba, süsd meg vagy párold! Próbáld natúron vagy zöldfűszerekkel ízesítve, párosítsd őket olyan alapanyagokkal, amiket szívesen fogyasztanak.  

Vond be a gyerekeket a konyhai előkészületekbe! 

Azok a gyerekek, akik részt vesznek az étkezés körüli teendőkben (bevásárlás, főzés, terítés), szívesebben fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt. Mivel az étkezéssel való kapcsolat és az étkezési preferenciák kisgyerekkorban alakulnak ki, érdemes a közös főzéssel is segíteni a kiegyensúlyozott étrend elsajátítását. Ráadásul, ha ők maguk is rész vettek a főzésben, kóstolásban, szívesebben is fogyasztják az eredményt. 

Étkezzetek közösen, járjatok elől jó példával! 

A jó hangulatú közös étkezések egyrészt az étkezéshez kapcsolódó pozitív élményekkel gazdagítják a gyerekeket, másrészt ilyenkor látják azt, hogy a többiek milyen jóízűen fogyasztják a változatos fogásokat. Lehet, hogy elsőre nem fog mindent megkóstolni, de ha azt látja, hogy ti is szívesen eszitek a salátákat, hogy mindig van a tányérotokon friss zöldség, gyümölcs, számára is ez lesz a követendő példa. Ne erőltesd, hogy mindenáron megkóstolja azt, amit nem akar, és hagyd nyitva a lehetőséget, hogy ha nem ízlik neki, akkor otthagyja a tányéron. Ugyanakkor csak az ő kedvéért ne legyen mindig ugyanaz az ebéd vagy a vacsora. Ne add fel 2-3 próbálkozás után! Lehet, hogy hetekbe, akár hónapokba telik, mire elfogadja az adott alapanyagot, de megéri a próbálkozás. 

 

+1. Fontos a tálalás! 

Mert a szemünkkel is eszünk. Készítsetek kreatív fogásokat közösen, varázsoljatok a tányérra akár egész jeleneteket, vagy csak egy-egy vicces figurát! 

Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért programunkkal 2030-ig 50 millió gyermeknek szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy egészségesebb életet élhessenek.