Sort by
Sort by

Az egészséges életvitel alapjaira tanít az Etesd az Eszed program

Harmadik évébe lép a Nestlé Hungária és az Okos Doboz hiánypótló közös egészségnevelési kezdeményezése, az Etesd az Eszed iskolai program. 
Etesd az Eszed iskolai program

A diákoknak szóló játékos, élményalapú tartalmak segítenek elsajátítani az egészséges és fenntartható életmódhoz kapcsolódó ismereteket. A program sikerén felbuzdulva a szervezők idén ősszel újabb iskolai online versenyt, a Kihívás 2023-at hirdetik meg, melyben október 2. és 31. között vehetnek részt a tanulók országszerte. 

A Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért programhoz kapcsolódó kezdeményezés lényege, hogy a gyerekek online aktivitásokon keresztül, játékos módon sajátíthassák el az egészséges és fenntartható életmódhoz kapcsolódó ismereteket.

A program megvalósításához a Nestlé Hungária az Okos Dobozzal fogott össze, akik 2011 óta foglalkoznak úttörő, digitális oktatásra épülő tartalmak fejlesztésével. A közösen megalkotott Etesd az Eszed kihívás során a résztvevő diákok és pedagógusok egyaránt hozzáférést kapnak a digitális oktatási tartalmakhoz, valamint külön módszertani útmutató készül a tanároknak, mely segíti a munkájukat. 

A díjazásos online versenyen a tanulók játékos módon animációk megtekintésével és feladatok megoldásával sajátíthatják el a kiegyensúlyozott táplálkozással, egészséges életvitellel kapcsolatos ismereteket. A pedagógusok és dietetikusok által kidolgozott tartalmak szorosan kapcsolódnak a Nemzeti Alaptantervhez, noha teljesen tantárgy- és tankönyvfüggetlenek.

A módszertan kifejlesztése során fontos szempont volt, hogy a gyerekek az iskolai kereteken kívül is tudják használni a programot, és ehhez csupán egy számítógépre vagy okostelefonra legyen szükségük, extra tankönyvekre és tananyagra ne
Szűcs Dóra Ügyvezető Igazgató, Okos Doboz

A kihívás során az alsó és felső tagozatosok különböző témaköröket dolgoznak fel a tudásszintüknek megfelelően, többek között az élelmiszercsoportokról, az alapanyagokról, a táplálkozással kapcsolatos általános tudnivalókról és a tudatos vásárlásról. „A játékos feladatok célja, hogy fejlesszék a gyerekek gondolkodási képességeit is, azon túl, hogy a fogalmi ismereteiket bővítik” – tette hozzá Szűcs Dóra.

Az Etesd az Eszed program kísérleti jelleggel indult 2021-ben: ekkor öt település iskolája vett részt a játékban, és 1200 diákot sikerült elérni, akik a hosszabb próbaidőszak alatt összesen több mint 93 ezer feladatot oldottak meg. A rákövetkező évben a program újabb tartalmakkal bővült, így 2022-ben már 53 animáció, 181 grafikai feladat és 10 különleges videó várta a tanulókat. Az ezúttal az egész országra kiterjesztett program során a diákok alig egy hónap alatt közel 35 000 feladatot oldottak meg, a kihívás végén pedig a nyertes diákok mellett a résztvevő pedagógusok és az iskolák is értékes nyereményekkel gazdagodtak.

Idén új szintet lép a program

A Nestlé és az Okos Doboz idén is meghirdették az országos kihívást, azzal az újítással, hogy a meglévő program mellett 17 bázisiskolát jelöltek ki. Ezekhez az intézményekhez személyesen is elmennek a program megvalósításában részt vevő dietetikusok, szakemberek, hogy segítsék a tudásanyag minél hatékonyabb elsajátítását. A tanároknak továbbképzéssel, óravázlattal készülnek, a tanulóknak pedig extra nyereményekkel, valamint játékos programokkal, egészségnappal. 

Az országos kihívás viszont nyitott: egész Magyarországról, sőt még a határon túlról is várják a jelentkezőket. A Kihívás 2023-ban résztvevők közül díjazzák a legjobban teljesítő diákokat, értékes nyeremény jár továbbá az ország legaktívabb iskoláinak és tanárának egyaránt.