Sort by
Sort by

Izgalmas zöldséges fogások, amiket a gyerekek is imádnak majd 

Mert sokszor kihívás, hogy a gyerekek változatosan étkezzenek, és zöldséget is megfelelő mennyiségben fogyasszanak. Próbáld ki ötleteinket, így könnyebb lesz! 
kreatív zöldséges menü gyerekekkel

Vannak gyerekek, akik nyitottak az új ízekre és alapanyagokra, míg mások szívesen elélnének rántotthúson vagy pizzán. Vagy ha meg is esznek néhány zöldséget, sok olyan alapanyag van, amit elutasítanak. Ilyenkor „fel van adva a lecke”, hogy mégis hogyan legyen változatos és tápláló a menü, hogy a gyerekek is szívesen megegyék. 

Néhány „általános igazság” után mutatunk pár jópofa gyakorlati példát is, amivel felkeltheted a gyerekek érdeklődését. Ha pedig kipróbálod ötleteinket, most még játszhatsz is velünk! 

Aranyszabályok, mindenkinél jól bevált módszerek sajnos nincsenek, hiszen minden gyerek más, és ugyanúgy, ahogy a felnőtteknél, az ő ízlésük is teljesen egyéni. Ráadásul az, hogy mit esznek szívesen, életkoronként is változik.  

Fontos azonban tudni, hogy az étkezési szokások és ízpreferenciák óvodás, iskolás korban alakulnak ki, ezért ebben a korban különösen érdemes odafigyelni arra, mit esznek a gyerekek, és mit látnak a szülőktől.  

Miért jó a közös főzés? 

Ha azt szeretnéd, hogy változatosan étkezzenek a gyerekek, fontos, hogy ezt lássák tőled is. A jó hangulatú közös főzés, konyhai előkészületek közben amellett, hogy megismerkednek az alapanyagokkal, és a konyhai technikákkal, egy általános pozitív élmény társul majd az étkezéssel kapcsolatos tennivalókhoz.  

Tudtad? 

  • Azok a gyerekek, akik részt vesznek az ételek elkészítésében nagyobb eséllyel eszik meg a finom és tápláló fogásokat. A közös főzés tehát segít, hogy a gyerekek megkedveljék a zöldségeket. 
  • Az új alapanyagok felfedezése, az ételek elkészítése, tálalása élvezetes tevékenység, ami az egészségi állapotra is pozitív hatással bírhat, különösen gyerekkorban.  
  • Fontos, hogy a gyerekek az előkészületektől kezdve a tálalásig, minden folyamatban részt vehessenek. 

Ráadásul, ha ők maguk is részt vesznek az előkészületekben, máris más szemmel néznek az elkészült ételekre, szívesebben el is fogyasztják azokat.  

Főleg, ha olyan izgalmas és kreatív fogásokat készítetek, mint ezek a kedvenceink! Mert még mielőtt megkóstolnátok, meg is nézitek mi van a tányéron, ugye? Mi is lehetne jobb kedvcsináló egy-egy finomsághoz, mintha közösen főzitek meg, és ilyen menő módon tálaljátok? 

Csatlakozzatok ti is Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért programunk 2020. novemberben induló izgalmas kihívásaihoz, melyekkel ráadásul értékes ajándékokat is nyerhettek!
Készítsetek közösen kreatív fogásokat, fotózzátok le az eredményt, és küldjétek be a kihívás felhívásához készült Facebook poszt alá kommentben.  
A részletekért kövesd Facebook csatornánkat, vagy kattints Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért aloldalunkra

 

Nézzetek farkasszemet ezzel a paradicsomos tésztával! 

Maggi kreatív tálalás

MAGGI Bolognai szószaink, melyeket a gyerekek is kedvelni fognak, friss, napérlelte paradicsomból készülnek, a szabadföldi paradicsom mellett ízviláguknak megfelelő zöldségeket és fűszereket is tartalmaznak. Így friss hozzávalókkal, az egész családnak finom, tápláló főétkezést készíthetsz belőlük.  

A színes tészta mellett az ötletes dekoráció teszi izgalmassá ezt a finomságot. Szemet készíthetsz mozzarella szeletekből, amibe aztán ismét paradicsomszósz és olívabogyó kerül. Az olívabogyót helyettesítheted sárga vagy zöld paprikával vagy félbevágott koktélparadicsommal is. Használd a képzeletedet, dekoráljátok a tésztát kedvetek szerint! 

Ha a gyerekek nyitottak, tészta helyett próbáld ki spagettiformára reszelt cukkiniből! 

Készítsetek állatfigurákat rizottóból! 

Állatfigura rizottóból

MAGGI Kaszotto és Rizottó termékcsalád tagjai tápláló gabonából vagy rizsből, és egy tasak illatos szószalapból állnak. 

Egyszerűen készíthetsz belőlük olyan ízletes egytálételt, ami a változatos, egészségtudatos táplálkozásba is beilleszthető. A carnaroli rizs-, köles- vagy árpaalapú finomságok húsmentesen is fogyaszthatók, például párolt vagy friss zöldségekkel, gombával, tofuval vagy akár grill sajttal. 

Hogyan tedd vonzóvá a zöldséges egytálételt a gyerekek számára?  

Formázzatok belőle állatokat, mint ez a katica MAGGI Paprikás-paradicsomos rizottóból, de a MAGGI Gombás-parmezános rizottóból készült macifej is nagyon cuki. 

Díszítésnek használjatok zöldségeket változatosan. A katica pöttyeinek kis kápiapaprika szeletek, kukorica vagy borsószemek is jók, a maci szeméhez kis mozzarella szeleteket, uborka karikákat vagy akár paradicsom karikákat is használhattok.  

Egy-egy zöldség dekorációval egyébként feldobhatod a legegyszerűbb szendvicseket vagy főzelékeket is.