Sort by
Sort by

25 éve együtt

25. születésnapját ünnepli a Nestlé PURINA állateledelgyár
25. születésnapját ünnepli a Nestlé PURINA állateledelgyár
A büki Purina gyár a Nestlé kelet-közép-európai állateledel-gyártó központja, története immár 25 éve fonódik össze a helyi és környékbeli emberek életével. A több mint 1500 munkavállalót foglalkoztató üzemben folyamatosak a kapacitásbővítések: csak az elmúlt években 215 milliárd forint értékű beruházást jelentettek be, amely országos szinten is kiemelt jelentőséggel bír. A fejlődés velejárója a település életére is ható számos kezdeményezés, éppen ezért az elmúlt 25 év sikereit a város lakóival együtt, nagyszabású programokkal ünnepli a vállalat.

Bük város életében hosszú évtizedekre visszamenőleg nagy szerepet játszik az ipar, és az itteni Purina gyár élete is több szinten összefonódott a régióban élő közösségekkel: a térség legnagyobb foglalkoztatójaként számos család megélhetését biztosítja, szinte nincs olyan büki lakos, akinek a családi vagy baráti köréből ne dolgozna valaki az üzemben, de a gyár jelenlétéből a közösség a munkalehetőségeken túl is rengeteget profitál. 
Jó példa erre, hogy tavaly a vállalat 6800 fa és cserje elültetésével 20 000 négyzetméternyi zöldfelületen véderdőt alakított ki. A cél kettős: egyrészt az üzem jelenlétéből fakadó környezetterhelést is csökkentik, másrészt ezzel javítják a környéken élők életminőségét. Más jellegű, de hasonlóan fontos kezdeményezés volt a büki duális szakképzési program elindítása is, melynek keretében villanyszerelő és elektronikai műszerész szakokon szerezhetnek versenyképes szakmai ismereteket két helyi középiskola tanulói. 

„Elképzelhetetlenül nagy utat jártunk be a 25 évvel ezelőtti induláshoz képest – mondja Noszek Péter, a Nestlé Hungária vezérigazgatója. – A régió egyik legnagyobb gyára lettünk, és miközben óriási hangsúlyt fektetünk az innovációra, csak az utóbbi öt évben – a településsel szoros együttműködésben – 500 új munkahelyet teremtettünk. A Bükön készült termékek 90 százaléka exportra megy, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne adnánk teret a magyar agráriumnak is: rendkívül fontosnak tartjuk, hogy termékeink előállításához nagy arányban helyi alapanyagokat vegyünk helyi termelőktől, akik így bekerülhetnek a Nestlé európai beszállítói körébe is.”

Ünnepeljünk együtt!

A Nestlé Hungária számos izgalmas programmal készül a gyár születésnapjára: a cél, hogy a város közössége még jobban megismerhesse a büki gyárban zajló munkát és az itt dolgozókat. A szervezők az ünneplésen túl szeretnék felhívni a figyelmet a felelős állattartásra, a kisállat-örökbefogadás előnyeire, és mindazokra a gyakorlatokra, melyekkel minőségibbé tehetjük házikedvenceink életét. 

Az év végéig tartó ünnepi rendezvénysorozat részeként a PURINA ismeretterjesztő és szórakoztató célú előadásokat és partnertalálkozókat szervez, ismét megnyitja az érdeklődők előtt az üzem kapuit a Modern Gyárak Éjszakáján, de útjára indul a Purina TALK című előadássorozat is. Ezenfelül jótékonysági főzést hirdettek, és adományokkal is támogatják a kiválasztott szervezeteket, valamint együttműködnek a helyi óvodával és iskolával is, és különböző nyereményjátékokkal is készülnek. 

„A gyár születésnapját szeretnénk méltóképp megünnepelni. Ebbe kollégáinkon túl a várost is bevonjuk, hiszen a helyi emberek támogatása nélkül nem tudtuk volna elérni ezeket az eredményeket – összegzi Kiss Tímea Dóra, a gyár kommunikációs vezetője az elmúlt 25 év tapasztalatait. Hozzáteszi: – Erőnk és sikerünk a helyi közösségnek is köszönhető, hiszen ők teszik lehetővé, hogy a következő negyed évszázad is az előzőhöz hasonló eredményekkel teli legyen.”