Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

 

Június 5-e a környezetvédelem világnapja, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a természet megóvásának és egészségének fontosságára. Ilyenkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mi magunk hogyan járulhatunk hozzá a bolygó megóvásához. Nem kell nagy dolgokra gondolni: néha az olyan egyszerű hétköznapi szokások is sokat jelentenek, mint az élelmiszerek helyes tárolása. Ezzel ugyanis elkerülhetjük, hogy a megvásárolt árucikkek hamarabb megromoljanak, ezáltal ki kelljen dobnunk őket, felesleges környezeti ártalmakat okozva ezzel.

A tudatos tárolás jó módja lehet, ha a hűtőben tudjuk, minek hol van a helye:

  • A felső polcon tároljuk az élelmiszermaradékokat, illetve a felbontás után hűtést igénylő termékeket.
    A középső polcokra kerüljenek a tejtermékek, sajtok, felvágott és a sütemények.
  • A minimális hűtést igénylő élelmiszereket a hűtőajtóba érdemes tenni, mert itt a legmagasabb a hőmérséklet.
  • Az alsó polc pedig a leghidegebb pontja a hűtőszekrénynek, ezért ide kerüljenek a nyers húsok, a halak, valamint a romlandó élelmiszerek.
  • A nyers húst mindig lefedve és becsomagolva tegyük a hűtőbe, hogy megakadályozzuk a szagok és veszélyes mikroorganizmusok terjedését!
  • A zöldségek és gyümölcsök tárolásánál pedig alapszabály, hogy a többi élelmiszertől elkülönítve tegyük el őket, hogy ne nyomódjanak össze.

A hónap receptje:

Nestlé Spar Június Recept

RAKOTT CUKKINIS-ZÖLDSÉGES TÉSZTA

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g SPAR Orsó négytojásos száraztészta
  • 1 db közepes cukkini (karikára vágva)
  • 150 g koktélparadicsom (félbevágva)
  • 1 db piros kaliforniai paprika (csíkokra vágva)
  • 1 tasak Maggi Rakott Tészta alap
  • 150 ml víz
  • 100 g reszelt mozzarella
  • 250 ml tej
  • 1 ek. olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint
  • kevés vaj az edény kikenéséhez

Elkészítés:

  1. Forraljunk fel sós vizet, majd főzzük meg a tésztát a csomagoláson található utasítás szerint, amíg al dente nem lesz. Szűrjük le, és tegyük félre.
  2. Melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a cukkinit és a paprikát. Sózzuk, borsozzuk, és pirítsuk őket néhány percig, amíg kissé megpuhulnak. Adjuk hozzá a félbevágott koktélparadicsomokat, és keverjük össze.
  3. Egy tálban keverjük csomómentesre a Maggi Rakott Tészta alapot a tejjel és a vízzel.
  4. Egy kivajazott sütőformába tegyük bele a főtt tészta felét, majd rétegezzük rá a pirított zöldségeket. Öntsük rá a szósz felét, majd ismételjük meg a rétegezést a maradék tésztával, zöldségekkel és a szósz másik felével. A tetejére egyenletesen szórjuk rá a reszelt sajtot.
  5. 180° C-ra előmelegített légkeveréses sütőben süssük a tésztát 20-25 percig, amíg a sajt aranybarnára pirul és a szósz bugyog.
Nestle Spar Júniusi Hozzávalók

 

 

 

Tipp:

  • A főtt élelmiszer sose érintkezzen nyers alapanyagokkal, és az edények között legyen elegendő hely, hogy a hideg levegő szabadon áramolhasson.
  • Mindig lefedve tároljuk az élelmiszert, és figyeljünk oda az optimális hőmérsékletre is,

 

Június alapanyag
Nestlé SPAR évtervező